HRW: Tecavüz savaş aracı olarak kullanılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Rohingya halkına karşı etnik temizlik yapmakla suçlanan Myanmar ordusu mensuplarının kadınlara yönelik toplu tecavüzlerde bulunduğu savunuldu.

Myanmar’ın Arakan bölgesinden 25 Ağustos’ta başlayan çatışmalardan sonra yüzbinlerce Rohingyalının komşu ülke Bangladeş’e sığındığı belirtilen raporda, mülteci kamplarındaki kadınlarla yapılan mülakatlarda edinilen bilgilere yer verildi.

HER BİR KAMPTA ONLAR İLE YÜZLERCE ARASINDA KURBAN VAR

Myanmar ordu mensuplarının saldırısına maruz kalan 52 Rohingyalı kadınla yapılan görüşmelerde, en az 29 kadının tecavüze uğradığını beyan ettiği ortaya çıktı. Rapora göre, bu kadınların büyük çoğunluğu güvenlik güçlerinin toplu tecavüzüne maruz kaldı.

HRW raporunda, tecavüzlerin ‘üniformalı’ kişilerce yapıldığı ve çoğunun da ordu mensubu olduğuna dikkat çekildi.

Yüzbinlerce Rohingyalının çok sayıda mülteci kampında kaldığı bilinirken, her bir kampta sayıları onlar ile yüzlerce arasında değişen kadının tecavüz mağduru olduğu tahmin ediliyor.

MAĞDURLAR VAHŞET KARŞISINDA SUSMAK ZORUNDA KALIYOR

Tecavüze uğrayan kimi kadınların öldürüldüğüne dair ifadeler de bulunurken, HRW’nin görüştüğü mağdurların üçte ikisinin tecavüzleri yetkili otoritelere bildirmediği de anlaşıldı. Bunda özellikle Myanmar devlet kurumlarına olan güvensizliğin yanı sıra tecavüz vahşetinin yol açtığı fiziki tehlike nedeniyle tedavi imkanlarının olmamasının etkili olduğu belirtiliyor.

HRW’nin görüştüğü kadınlardan hiçbirinin tıbbi yardım almadığı ortaya çıkarken, Bangladeş’e ulaşana kadar günlerce acılar içinde yürümek zorunda kaldıkları gerçeğine yer verildi. 

Raporda, Myanmar’ın yanı sıra uluslararası otoritelere çağrı yapılırken, Rohingya halkına karşı yapılan ‘etnik temizliğe’ son verilmesi isteniyor.

MYANMAR İDDİALARI KABUL ETMİYOR

Myanmar hükümeti ise, ordu mensuplarına yönelik toplu tecavüz iddialarını reddederken, sivil ölümlerini de kabul etmiyor. Hükümete göre, olayların başladığı 25 Ağustos’tan bu yana sadece Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) mensubu silahlı milislerden 380 kadarı öldürüldü. 

Ekim ayında da Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yayınlanan bir raporda, Rohingya halkının Myanmar’dan zorla göçertildiği ve buna son verilmesi gerektiği çağrısı yapılmıştı. Amnesty raporunda da, Myanmar ordu mensuplarının cinsel taciz ve tecavüzlerine dikkat çekilmişti.