Hülya Gülbahar: Anayasa tartışmalarında kadın iradesi yok

Meclise sunulması beklenen anayasa değişikliğini bir rejim değişikliği olarak değerlendiren avukat Hülya Gülbahar, kadınların ve toplumun tüm kesimlerinin katılımcı olamadığı hiçbir anayasa değişikliğini kabul etmediklerini belirtti.

AKP hükümetinin özellikle başkanlık sistemi üzerinde yoğunlaştığı Anayasa değişikliği AKP, CHP ve MHP’nin yer aldığı komisyon ile görüşmeleri başlattı. Anayasa değişikliği görüşmeleri HDP ve herhangi bir kadın vekilin yer almadığı bir platformda gerçekleşti. 

Kadınların ve toplumun tüm kesimlerinin katılımcı olamadığı hiçbir anayasa değişikliğini kabul etmediklerini belirten Eşitlik Komisyonu üyesi avukat Hülya Gülbahar da, OHAL koşullarının fırsat olarak görülüp AKP’nin daha önce Meclis Uzlaşma Komisyonuna öneri olarak sunduğu başkanlık sistemi önerisindeki taleplerin bir bir hayata geçirildiğinin altını çizdi. Gülbahar, “Rektörlerin cumhurbaşkanlığı tarafından atanması, hükümetin cumhurbaşkanlığı başkanlığında toplanması, cumhurbaşkanına KHK çıkarma yetkisi verilmesi uygulamaları Türkiye’de artık fiilen rejim değişikliği yapıldığını gösteriyor” diye konuştu.

Hülya Gülbahar şöyle devam etti: “82 Anayasası yürürlükten kaldırılmış, yerine AKP’nin daha önce meclise sunduğu taslak fiili bir anayasa olarak yürürlüğe konulmuş bulunuyor.  edyanın çoğunluğunun iktidar yanlısı olması eleştirel duruş sergileyen tüm yayın organlarının kapatıldığı koşullarda yeni bir anayasa tartışması yapmanın da imkanı ve ihtimali yok. Son olarak televizyonların kapatılması da kadınlara ve kadınların sözlerine yer veren son mecraların da tükenmesi sonucunda oldu.”

Kadınlar olarak aile, toplum ve devlette reis istemediklerini dile getiren Gülbahar, kamuoyuna ve birbirlerine seslerini duyurabilecekleri bir mecranın kalmadığını vurgulayarak, “Bu nedenle yürürlükteki anayasanın lav edildiği, yerine davullar zurnalar ile AKP tipi başkanlık sisteminin dev adımlarla yerleştirildiği bir OHAL ortamında anayasa değişikliği tartışması yapıyormuş gibi yapmayı trajik komik buluyoruz” dedi.