İskandinavya'da Kürtler Sara, Rojbin ve Ronahi için meydanlara çıkacak

İskandinav ülkelerinde, 7 Ocak günü kitlesel olarak düzenlenecek eylemlerle Cansız, Doğan ve Şaylemez'in katillerinin açığa çıkarılması talebiyle eylemler düzenlenecek.

İskandinavya ülkelerinde yaşayan Kürtler ve dostları, Türk devletinin 9 Ocak 2013'te Paris'te katlettiği PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylamez'in (Ronahi) katillerinin açığa çıkarılması ve adalet karşısına çıkarılması talebiyle yarın meydanlara çıkacak.

İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da düzenlenecek gösterilerde Kürtler ve dostları, katliamı gerçekleştiren Türk devletinin yanı sıra katliamın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen davayı sürüncemede bırakan ve karartmaya çalışan Fransa Hükümeti'ni de protesto edecek.

İskandinavya Kürt Kadın Hareketi, üç Kürt kadınının katledilmesinin yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak İskandinavya ülkelerinde yaşayan tüm Kürdistanlılar ve dostlarına, katliamı aydınlatılması, yeni katliamların engellenmesi ve Türk devletinin Kürt Halkına yönelik sürdürdüğü soykırım operasyonlarının durdurulması için meydanlara çıkmaları çağrısı yaptı.

Üç Kürt kadınının şahadetlerinin yıldönümünde, Paris Şehitleri şahsında tüm özgürlük şehitlerini anan ve katliamı kınayan İskandinavya Kürt Kadın Hareketi tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer veriliyor:

KATLİAMIN KARARTILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

“Paris katliamı ile Ortadoğu’da halkların Kürt özgürlük mücadelesi etrafında birleşerek özgürlük, demokrasi ve eşitlik eğilimine gösterdikleri birlikteliğin parçalanması hedeflenmiştir. Bu katliamla bir kez daha Kürt halkının özgür iradesi sindirilmek, susturularak teslim alınmak ve soykırıma razı edilmek istenilmiştir. Bu katliama karşı başta kadınlar olmak üzere Kürt halkı sürekli mücadele içinde olmuş ve bu katliam aydınlatılıncaya kadar da mücadelesini her alanda sürdürecektir.

Gelinen aşamada davanın görüleceği 23 Ocak’a kısa bir zaman kalmışken önce sağlık durumunun kötüleştiği ve 19 Aralık Pazartesi günü yapılacak olan mahkeme ile savcılığın tahliye edilsin kararının bildirdiği iletilmiş, daha sonra da katil Ömer Güney’in görülecek dava öncesi öldürüldüğü oldukça nettir. Bu katliamın hesabının Türk devletinden ve onun işbirlikçisi Fransız devletinden sorulmaması için her türlü kirli işbirliği ve pazarlık yapılmıştır.

Özgür kadın, özgür yaşam ve özgür gelecek için mücadele eden kadınlar olarak bu katliamın hesabını sorduk, sormaya devam edeceğiz. Paris katliamıyla amaçlananı boşa çıkarmak kadar aydınlatılmasını sağlayacağız. Bunu gerçekleştirmenin kararlı duruşuyla mücadele alanlarına akacağız.”

‘HALKIMIZ 7 OCAK'TA MEYDANLARA ÇIKMALI’

Katliamın kınanmasının ve gerçek faillerinin yargı karşısına çıkarılmasının önemine vurgu yapan İskandinavya Kürt Kadın Hareketi, “Başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm halkımızı İskandinav ülkelerde 7 Ocak’ta yapılacak olan yürüyüşlere en güçlü şekilde katılmaya, İskandinavya’dan Paris’e uzanacak mücadele köprüsünde yer almaya, Saraların, Rojbinlerin, Ronahilerin ruhuyla, fikriyle, yüreğiyle mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz” diyor.

7 Ocak'ta gösteri yapılacak iller:

İsveç:

Stockholm

Norra Bantorget, Stockholm

Saat: 13:30

 

Göteborg

Brunnsparken

Saat: 14:00

 

Danimarka

Axeltorv, Kopenhag

Saat: 12:30

 

Norveç

Trafikkendan Oslo

Saat:16:00

 

Finlandiya

Helsinki

Stockmandan- Tren istasyonu önü Helsinki

Saat: 14:00

 

8 Ocak

Stockholm Anma etkinliği

Axelsberg Torg 3

Saat: 14: 00