Jineoloji Akdeniz Kampında Efrîn direnişine destek eylemi

Jineoloji Akdeniz kampı katılımcıları Efrîn direnişine destek amacıyla Bilbao merkezinde Efrîn’de sivillere dönük saldırıların anlatıldığı bir performans sergiledi.

Bask ülkesinde 29 Mart’ta başlayan Jineoloji Akdeniz kampı katılımcıları Efrîn direnişine destek amacıyla bir eylem düzenledi. Katılımcılar, Bilbao merkezinde Efrîn’de sivillere dönük saldırıların anlatıldığı bir performans sergiledi. Toplamda 5 gün sürecek olan Jineoloji Akdeniz Kampı Katalonya, Bask ülkesi, Madrid, Kanarya ve Aragon özerk bölgeleri ile İtalya, Portekiz, Fransa’dan kadınların yanı sıra Kolombiya ve Bolivya’dan da kadınlar katıldı. Farklı dil ve kültürlerin buluşmasına vesile olan Jineoloji kamp Bask Ülkesi Kürdistan ile Dayanışma komitesi üyeleri tarafından yapıldı. Açılış konuşması La Karmela yöneticilerinden Vania San Martin tarafından yapıldı.

FAŞİZME KARŞI KADIN DEVRİMİ

Açılış konuşmasının ardından Jineoloji Akademisi’nin gönderdiği mesaj okundu. Mesajda "Sizlere kadınların kadın devrimini korumaya, derinleştirmeye ve yaymaya kendilerini adadıkları bir bölgeden, faşist patriyarkal sistemin kadın tarihinin ve eşitlikçi kültürünün bütün izlerini silmeye çalıştığı en vahşi saldırıları ile yüzleştiğimiz bir zamanda, en derin dayanışma ve selamlarımızı gönderiyoruz" denildi. Mesajda farklı kıtalardan aynı ruhla Kürdistan kadın devrimine katılan enternasyonalist şehitler Hêlîn Qereçox (Anna Campbell) ve Lêgerîn Çiya (Alina Sanchez) anılarak onların özgür bir toplumda yaşamak için kadın devriminde ısrarcı tavırlarına selam gönderildi. Mesaj "Jineolojiyi ve özgürlük mücadelemizi inşa etmek için ortak yürüttüğümüz tartışmaların faşizm ve patriyarkaya karşı kadın devrimini yükselteceğine inanıyoruz" sözleriyle noktalandı.

İSPANYA, İTALYA VE PORTEKİZ'DEN 75 KADIN KATILDI

İspanyolca ve İtalyanca ağırlıkta olmak üzere İngilizce ve Kürtçe sunumların yapıldığı kampın ilk gününde ilk sunumu matriyarkal toplumların yaşam biçimini inceleyen çalışmalarıyla tanınan Barbara Pade yaptı. Demokratik konfederalizm ve jineoloji sunumları ise jineoloji komitesi üyeleri tarafından yapıldı. İspanya, İtalya ve Portekiz’den 75 kadının katıldığı kampta ilk günkü tartışmalar ataerkil sistemin kurumlaşması ve matriyarkal toplum değerlerinin nasıl ters yüz edildiğine odaklandı. İkinci günkü sunumu Agatha Pinho ve Bolivya asıllı Karolina Caicade yaptı. "Zehirli erkeklik" başlıklı sunum Afro Amerikan feministlerden Bell Hooks’un, "Erkekliği ve sevgiyi değiştirme iradesi" adlı kitabına odaklandı. Kitaptan bazı bölümler okunarak katılımcılarla yürütülen tartışmadan sonra erkeği öldürmek ve erkeğin dönüşümü konulu sunum Jineoloji komitesi tarafından yapıldı.

ÖZ SAVUNMA DERSLERİ ANLATILDI

Öğleden sonraki özgür eş yaşama odaklanan sunumlar ise Jineoloji İspanya komitesi üyeleri tarafından yapıldı. Eğitimin ardından şehir merkezine giden kadınlar, burada Efrîn’de yaşanmakta olan savaşı ve katliamı gündeme getirmek üzere hem danslı bir performans, hem de bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Çevredekilerin büyük ilgiyle izlediği eylemde ‘Women riseup for Efrîn’ ve Euskara diline çevrili yazının bulunduğu pankart taşındı. Eylem sırasında sık sık, "Jin, jiyan azadî" ve "Mujer, Vida, Libertad" sloganları atıldı. Kampın dünkü programında ise, önce öz savunma dersi teorik olarak anlatıldı. Daha sonra öz savunma ve doğal tıp başlıklı İspanyolca ve İtalyanca yapılan pratik atölyeler yapıldı. Jineoloji Kampı Aragon, Canarias, Katalonya, Sevilla, Madrid, Bask Ülkesi, Portekiz, İtalya, Kolombiya, Bolivya ve Fransa’dan gelen katılımcıların yerel deneyimlerini aktaracağı sunumlarla devam edecek.