YENİLENDİ

JINHA Haber Nöbeti başladı

KHK ile kapatılan JINHA için kadın örgütlerinin ve kurumlarının dayanışmasıyla JINHA Haber Noktası Nöbeti bugün Yeryüzü Kafe’de başlatıldı.

KHK ile 29 Ekim’de kapatılan Jin Haber Ajansı  (JINHA) için  kadın örgütleri  ve kurumlarının dayanışma çağrısıyla bugün JINHA  Haber Noktası Nöbeti Kampanyası başlatıldı. Kadıköy’de bulunan Yeryüzü  Kadınları tarafından açılan Yeryüzü Kafe’de başlatılan kampanya kapsamında kapatılan JINHA çalışanları sabah erken saatte kafeye geldi. Haber noktası için ayrılan masanın üzerine mor bez serilerek JINHA Haber Noktası oluşturuldu.

'MEKANLARIMIZ JINHA'NINDIR'

Nöbetin başlangıcında gerçekleştirilen açıklamada konuşan Yeryüzü Kafe’den Burçak Görel, “29 Ekim’de kapatılan JINHA için başlattığımız JINHA haber nöbeti kampanyamızın ilk yerindeyiz. Kadın örgütleri olarak JINHA ile dayanışmak için bir kampanya başlattık. Bu noktada da JINHA susturulamaz söylemiyle yola çıktık. Kurumlarımız JINHA’nındır. Mekanlarımız JINHA’nındır söylemiyle her kadın örgütünün mekanlarında kurumlarında faaliyet yürüttüğü her alanda kapılarını JINHA’ya açabileceği bir kampanya başlattık” dedi.

'KADINLARIN VE EZİLENLERİN YANINDA OLDU'

Görel,  Yeryüzü kadınları olarak mekanlarının JINHA’nın olduğunu belirterek, “Kapatılmaya çalışılan kadınları sürekli ötelemeye çalışan alanlara inat biz dedik ki siz ne kadar mekanlarımızı kapatsanız da bizim JINHA ile dayanışacak her zaman imkanımız vardır. JINHA’nın kapatılması aslında OHAL’in de ötesinde bizim için birçok şey ifade ediyor. Dünyada kurulan ilk kadın haber ajansı ve 5 yıldır da tam bir gazetecilik etiği ile vicdanını bir kenara bırakmadan kadınların ve ezilenlerin yanında olarak sistemin bize yaptırmaya çalıştığı sansürden kendini uzak tutarak gazetecilik anlayışıyla kadınların yanında oldu” şeklinde konuştu.   

'JINHA  KADINLARIN MEDYADAKİ GÖRÜNÜRLÜĞÜ OLDU'

Kadınların sesinin çıktığı her alanda JINHA kalemi ile kamerasıyla sürekli kadınların yanında olduğunu ifade eden Burçak Görel, “Çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Ablukalarla başlayan OHAL dayatmasıyla karşımıza çıkmış durumdalar. Kadınların üzerinden savaşın şiddetin ve devletin iktidar politikalarını anlatmaya çalışıyoruz aslında. Biz bunları anlatmaya çalışırken JINHA bizim medyadaki görünürlüğümüz oldu. JINHA’nın kapısına bugün mühür vurulmuş olması iktidarın kadının kendini ifade ettiği her alanı bir şekilde darbelemek üzerinden bir politika yürüttüğünün göstergesidir. Şimdiye kadar sesini bizimle birleştiren JINHA’ya diyoruz ki bir mekanınız yoksa bütün kadınların mekanı sizindir” diye kaydetti.

'DAYANIŞMA DEVAAM ETMELİ' 

JINHA editörü Mekiye Görenç de şunları kaydetti: “JINHA erkek egemen zihniyeti teşhir ettiği için kapatıldı. Bugün bunu tutuklanan arkadaşlarımızın durumundan da görmek mümkün. Tutuklanan muhabirlerimiz, kadına dönük sistematik erk devlet şiddetinin olduğu alanlardan bunları teşhir eden haberler geçiyordu. Biz her alanda erkek egemen zihniyeti teşhir ettik. JINHA kadın mücadelesinin verdiği direniş sonucu ortaya çıkan bir ajans. Biz kendimizi kadın mücadelesinden bağımsız ele almıyoruz. Kalemimizle kameralarımızla fotoğraf makinelerimizle erkek egemen zihniyete karşı mücadelemizi verdik. Bugünkü dayanışmayı da çok önemsiyoruz. Bu dayanışmanın devam etmesi gerekiyor.”

JINHA Haber Nöbeti devam ederken, dayanışma amacıyla bir  çok kadın ziyarete gelmeye devam ediyor. 

 

NÖBET TAKVİMİ

JINHA Haber Nöbeti takvimi ise şöyle:

3 Kasım: Yeryüzü Kadınları

4 Kasım: Sosyalist Kadın Meclisi

5 Kasım: İstanbul LGBTİ

6 Kasım: Devrimci Partili Kadınlar

7 Kasım: Filmmor

8 Kasım: Eğitim Sen’li Kadınlar

9 Kasım: HDP Kadın

10 Kasım: MKM’den Kadınlar

11 Kasım: ÖHD’den Kadınlar

12 Kasım: Demokratik İslam Kongresi’nden Kadınlar

13 Kasım: Anarşist Kadnlar

14 Kasım: HDK Kadın Meclisi