JINHA'nın kapatılması Meclis gündemine taşındı

- HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca dünyanın ilk kadın haber ajansı olan JINHA'nın kapatılmasını Meclis gündemine taşıdı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca, dünyanın ilk kadın haber ajansı JINHA'nın kapatılmasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a sordu. Besime verdiği soru önergesinde JINHA'nın toplumsal cinsiyet normlarını aşarak, eril dili değiştirmek amacıyla tüm çalışanları kadınlardan oluşan bir ajans olarak ilki gerçekleştirdiğini  kaydetti. Ancak, JINHA'nın bu kuruluş amacından kaynaklı olarak ilk günden itaberen eril zihniyetin hedefi olduğunu kaydeden Konca, muhabirleninin gözaltına alınıp, tutuklandığını, birçok kez darp edildiklerini vurgulayarak, son olarak KHK ile kapatıldığını hatırlattı. 

Basın ve İfade Özgürlüğü hakkının , Türkiye’nin de taraf olduğu insan hak ve özgürlüklerini düzenleyen ve koruma altına alan uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını hatırlatan Besime, Bakana şu soruları yöneltti:

 Jinha’nın kapatılması, son dönem kadına yönelik politikaların Bakanlığınızın görev ve yetkileri sınırlarına dahil olan parçası mıdır?

Jinha’nın hangi haber nitelikleri, söz konusu KHK’de ifade edilen ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturuyor?

Haberleşme Bakanı olarak daha önce hiç Jin Haber Ajansı’nı takip ettiniz mi?

Bakanlığınızın tüm çalışanları kadınlardan oluşan ve kadın odaklı habercilik perspektifiyle yayın yapan Kadın Haber Ajansları üzerine dünya ölçeğinde bir araştırma çalışması bulunmakta mıdır? 

 Haberleşme Bakanı olarak, Kadın gazetecilerin, Vildan Atmaca, Beritan Canözer, Zehra Doğan örneğinde olduğu gibi, fotoğraf paylaşımı, haber takibi sırasında “heyecanlı” olma, ülkede yaşananlarla ilgili haber geçmenin gözaltı ve tutuklama gerekçeleri olmasını doğru buluyor musunuz?

Bakanlığınızın Kadın gazeteciler için belirlenmiş bir Basın ve İfade Özgürlüğü sınırı mevcut mudur?

Haberleşme Bakanı olduğunuz ülkenin dünya çapında adını, bir Kadın Haber Ajansı’nın bulunduğu ülke olarak duyurmuş olmasını sorunlu buldunuz mu? Değilse kapatılmaması için Bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur?