Kadın Buluşması Amed'de başladı

DBP Kadın Meclisi öncülüğünde kadın derneklerinin kapatılması ve kadın kazanımlarına yönelik saldırılara karşı çok sayıda kadın kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Amed’de "Kadın Buluşması" düzenleniyor.

DBP Amed İl Örgütü’ndeki Vedat Aydın Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen buluşmaya, kapatılan kadın kurum temsilcileri, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP kadın milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu’ndan Julie Ward, Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyon Temsilcisi Irmela, Dünya Kadın Konferansı Temsilcisi Suzanne Bader, Bask Parlamentosu Üyesi Oihana Echevarrieta Legrand, İngiltere İnsan Hakları Avukatı Melanie Gingell, Kıbrıs TCEP Temsilcisi Falka Paşa ve Türkiye’deki çok sayıda kadın kurumu temsilcisi katıldı. 

Kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan buluşmada açılış konuşmasını DBP Kadın Meclisi Üyesi Fatma Kaşan yaptı. Kadın özgürlük mücadelesinde son süreçlerin en çetin saldırıları ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Kaşan, “Biz binlerce yıl boyunca bir özgürlük mücadelesi yürüten bir kadın mücadelesinin ardılları olarak buradayız. Bu nedenle de kendi tarihsel rolümüzün bilincinde olarak burada bir araya gelmiş bulunuyoruz. Mutlaka ve mutlaka kadın özgürlüğünü gerçekleştireceğiz. Bu uğurda yaşamını yitiren, sürgün edilen, tutsak edilenlere sözümüz olsun” diye belirtti. 

Kaşan, emek, kadın hareketleri ve tüm ezilen halkların ulus-devlet modernitesini kendisine uygun görmediğini ve bunun karşısında direnişe geçtiğini vurguladı. Kaşan devamla şunları söyledi: “Bu nedenle 21’inci yüzyıl katı ulus devlet zihniyetine karşı demokratik modernitenin ortaya çıktığı, ata erkil zihniyete karşı kadın özgürlükçü kurtuluş ideolojinin ortaya çıktığı bir dönem olmuştur. Ortadoğu’da yaşanan savaşlar sadece Ortadoğu’nun durumu ile ilgili değildir. Gelecek yüzyılların inşa edileceği savaşlardır. Buralarda türetilen radikal gruplar dış devletlerin rol oynama çabası sonucu doğrulmuştur. Ulus devlet ‘Eğer Ortadoğu’da kadın özgürlüğünü engelleyebilirseniz 21’inci yüzyılda rol oynayabilirsiniz’ diyor. Bu nedenle Ortadoğu’da kadına ve topluma karşı bir saldırı söz konusudur. Türkiye’nin siyasal tercihi Ortadoğu’nun bölge gericiliği üzerinden katı ulus devletini kurtarmaktır. Bu nedenle de Kürt halkına karşı yürüttüğü politika tamamen bir soykırım politikasıdır. Biz öyle sıradan bir saldırganlık ile karşı karşıya değiliz.”

Karşılarında var olmalarını kadının köleliğine bağlayan bir sistemin bulunduğunu ve bu yüzden ilk önce kadınların vurulduğunu belirten Kaşan, “Biz bu sürecin yönelimi içerisinde kendimize bir pay almıyoruz. Bu süreç içerisinde tamamen stratejik bir noktada bulunuyoruz. Ortadoğu’yu değiştirecek olan kadın özgürlükçü Kürt özgürlük mücadelesidir. Bu yüzden topyekun bir saldırı söz konusudur. Bu yüzden KJA kapatıldı, bu yüzden kadın yoldaşlarımız tutuklandı”  dedi.

Kaşan’ın ardından salondaki dünya kadın örgütlerinin temsilcileri tek tek sahneye çağırıldı. Katılımcılar, sık sık atılan “Direne direne kazanacağız” sloganı eşliğinde kısa birer selamlama konuşması yaptı. 

Buluşma katılımcıların konuşmaları ile  sürüyor.