Kadın emeği Hewsel'de de sömürülüyor

Hewsel Bahçeleri'nde bulunan sebze tarlalarında çalışan kadın işçiler ailelerini geçindirmek zorunda olduklarını ama emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti.

Tarihi Amed surlarının dibinde bulunan Hewsel Bahçeleri'ndeki sebze tarlalarında çalışan kadın işçiler, emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor. Soğan, roka ve maydanoz tarlalarında günde 10 saat çalışan kadın işçiler, bunun karşılığında ise işverenin kendilerine sadece 35 TL verdiğini belirtiyor. Mevsimine göre tarlalarda sebzelerin ekiminden, çapalamasına ve toplanmasına kadar bütün işleri yapan kadınlar, işverenin emeklerini görmediğini vurguluyor.

Amed'ın en yoksul mahallelerinden Alipaşa, Şehitlik, Mardinkapı, Hançepek, Benûsen ve merkez köylerde oturan kadın işçiler, maddi durumları iyi olmadığı ve geçinemedikleri için tarlalarda çalışmak zorunda kaldıklarını belirterek, çalışma koşullarının çok zor olduğunu ifade etti.

'HAYATIMIZ İŞÇİLİKLE GEÇTİ'

Eşi işsiz olduğu için 3 yıldır tarlada işçi olarak çalıştığını belirten Meryem Demir, "Biz çok zor şartlar altında tarlalarda çalışıyoruz. Sabahın erken saatlerinde tarlaya gelip akşama kadar kavurucu sıcağın altında çalışıyoruz. Günde 10 saat çalıştığım için çocuğuma bile zaman ayıramıyorum. Çocuğuma zaman ayıramadığım için oğlumu okula da gönderemedim" diye konuştu.

'7 YILDIR TARLADA ÇALIŞILIYORUM'

Eşinin devamlı bir işi olmadığını vurgulayan Hatice Alp ise, 7 çocuğuna bakmak ve ailesini geçindirmek için 5 yıldır yaz aylarında dahi tarlada çalıştığını ama emeğinin karşılığını alamadığını vurguladı. Çocuklarının küçük olduğu için masraflarının çok fazla olduğunun altını çizen Alp şunları dile getirdi: "Çocuklarım masrafları çok fazla olduğu için geçinemiyoruz. Eşim hayvan pazarında taşıyıcılık yapıyor. Ama eşimin kazandığı bize yetmediği için ben de akşama kadar güneş altında 35 TL kazanarak geçimimizi sağlamaya çalışıyorum."