Kadın Hareketi Bileşenleri ‘tecavüz’ yasasını kınadı

Kapatılan kadın kurumlarının da içinde yer aldığı Kadın Hareketi Bileşenleri meclise getirilerek onaylanan “Tecavüze uğrayan çocuğun tecavüzcüsüyle evlendirilmesi durumunda ceza ertelenecek” yasa teklifini yazılı bir açıklama ile kınadı.

AKP tarafından Meclis'e cinsel istismarda bulunan kişinin mağdurla evlenmesi durumunda ceza verilmemesini öngören teklifin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesine tepkiler sürüyor. KHK ile kapatılan kadın kurumların da içinde yer aldığı Kadın Hareketi Bileşenleri yazılı basın açıklamasıyla teklifi kınadı. Üçüncü dünya savaşı olarak yürütülen bu savaşların hedefinde kadınların  olduğu  ve kadına karşı geliştirildiğini belirten açıklamada, “Cinsiyetçiliğin, milliyetçiliğin, dinciliğin sentezlenerek eşi benzeri görülmemiş bir faşizm ile karşı karşıya bırakılmaktayız. Ortadoğu’da  DAİŞ vb. çetelerle kadınlara, halklara ve tüm kimliklere büyük bir savaş başlatılmış, pazarlarda satılan Ezidi Kürt kadınları şahsında toplum soykırımdan geçirilerek teslim alınmaya çalışılmıştır” denildi. 

KADIN  ÖZGÜRLÜĞÜNE DAYALI DEMOKRATİK EKOLOJİK YAŞAMDA ISRAR EDİYORUZ

Açıklamada, kadınların öncülüğünde Rojava, Kobanê, Cizre, Nusaybin, Gever, Sur, Şırnak, Sîlopî ve Şengal’de  büyük bir karşı direniş ve yeni bir yaşam umudu geliştirildiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi. “Bu saldırıların kadınlar şahsında toplumsallığa karşı olduğunu biz kadınlar biliyor, görüyor ve bu saldırılara karşı kadın özgürlüğüne dayalı demokratik ekolojik bir yaşamda ısrar ediyoruz. Kadına karşı geliştirilen sistematik saldırı politikalarının merkezinde yer alarak bu kirli savaşın krallığını geliştirmektedir. Son olarak  kadınların özgürlüğü ve Türkiye’nin demokratikleştirilmesinin mutabakatı olan dolma bahçe mutabakatının reddi ile 2014 ekim ayında yapılan mgk da alınan ‘çöktürme planı’ devreye koymuş, Kürt halkı ve kadınları başta olmak üzere tüm devrim ve demokrasi güçlerine yönelik büyük bir savaş başlatmıştır.”

ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZİ HER ALANDA ARALIKSIZ SÜRDÜRECEĞİZ 

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Bu politikalara karşı direnen, mücadele eden  kadınlar katledilmiş, çıplak bedenleri teşhir edilmiş, gözaltına alınmış, tutuklanmıştır. AKP hükümeti döneminde kadınların büyük mücadelelerle geliştirdiği kazanımlara saldırılmış, erkek egemen sistem hortlatılmış,  tecavüz kültürü bu politikalarla yasal bir zemine taşınmıştır. Kadınların varlıklarını sağlayan ve savunan ne kadar kurumları varsa darbe yasalarıyla kapatılmış örgütlenmesi ortadan kaldırılmak istenmektedir. En son hazırlanan yasa teklifi de tamamen çocukları cinsel istismara kurban eden, çocuk yaşta evliliği yasallaştıran, çok eşlilik ve kadına yönelik taciz ve tecavüzleri yasal güvence altına alan erkek egemenliğini daha da kışkırtarak kadının üstüne saldırtan ve ona kılıf yaratan bir sistemin zihniyetini oluşturuyor.AKP hükümetinin bu yasayı çıkarmayı ve kadın kurumlarını kapatmayı eş zamanlı sürdürmesi tesadüf değildir. kadını örgütsüz bırakarak  top yükün bir savaşı başlatmak istemiştir. Darbeye karşı mücadele adı altında  kadınlara karşı darbe geliştirilmektedir. Biz kadınlar diyoruz ki, eve kapatılmaya geçit vermeyeceğiz, taciz ve tecavüzü aklatmayacağız, af etmeyeceğiz, özgürlük direnişimizde geri adım atmayacağız.  bu yüzyılı kadın özgürlüğünün yüzyılı olarak ele alıyor tek bir kadın örgütsüz kalmayıncaya kadar özgürlük mücadelemizi her alanda, her evde, her sokakta aralıksız sürdüreceğiz.”