Kadın siyasetçiler ve Barış Anneleri: Boyun eğmeyeceğiz!

Barış Anneleri'nin polis tarafından cinsel işkenceye uğraması protesto edildi. DTK eşbaşkanları, HDP grup başkanvekili ve HDK ile KJA eş sözcüleri, annelerin yanında olduklarını ve boyun eğilmeyeceğini belirtti.

Barış Anneleri Amed Meclisi'nin 7 Ağustos'ta Siirt'te yaptıkları bir ziyaretin ardından dönüş yolunda polisler tarafından durdurularak cinsel işkence ve hakarete maruz kalması kınandı.

Konuya ilişkin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Kongreya Jinen Azad (KJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından, Barış Anneleri Meclisi binasında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata, DBP ve HDP il örgütleri yöneticileri katıldı. 

'KÜRT KADINLARI HİÇBİR ZAMAN GERİ ADIM ATMADI'

DTK Eşbaşkanı Güven, Barış Anneleri'nin Kürt halkının onuru olduğunu belirtirken, boyun eğilmeyeceği mesajını verdi.

Güven, "Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan katledildi. Sonra Kürdistan'da Sevê Demir, Fatma Uyar, Pakize Nayır, Taybet Ana, Ekin Wan ve daha birçok kadın hedef alınıp katledildi. Kürt kadınını hedef alanlar, geri adım atmaları için saldırdı. Ama Kürt kadınları hiçbir zaman geri adım atmadı mücadelede. Barış anneleri özgürlük için direniyor. Kürt kadınlarının sesini kısamazlar. Barış Anneleri'ne yapılan saldırıyı kabul etmiyoruz, karşısında duracağız" diye konuştu. 

HDK Eş Sözcüsü Koçyiğit ise şunları söyledi: "Demokrasi havariliği yapanlar gelsin Kürdistan'da yaptıkları hukuksuzlukları görsünler. Cezaevinde, dışarıda kadınlara cinsel saldırı tacizler devlet eliyle yürütülüyor. Yapılan hukuksuzlukları görmüyor değiliz. Türkiye'nin birçok yerinde insanlık dışı uygulamaları görülüyor. Biz kadınların mücadelesinin yürütücüsü olmaya devam edeceğiz. Barış Anneleri'ne yapılan saldırı tüm topluma yapılmıştır" dedi. 

'SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

DBP Eş Genel Başkanı Tuncel de "İşgalcilerin 'önce kadınları vurun' söylemi devlet politikası haline geldi. Buna karşı sessiz kalmamak hepimizin görevidir. Son bir yıldır Kürdistan'da büyük katliamlar yaşandı. AKP'nin yürüttüğü savaştan ders çıkaracağını Kürt sorununu devam ettirme çabası içindedir. Bir an önce Kürt sorunu çözülmeli ve çözüm sağlanmalıdır" diye belirtti.

KJA Sözcüsü Ata, annelerin yıllardır bir çözüm arayışı ve özgürlük arayışında olduğunu dile getirdi. Ata, "Savaş başladığı günden beri anneler büyük acılar yaşadı. Yıllarca çocukların, eşleri ve akrabalarını aradılar. Anneler savaşa inat barışa taraf oldular" dedi. 

'KORKMUYORUZ!'

HDP Grup Başkanvekili Demirel, kadınların, kendilerine dönük devlet şiddetine şimdiye kadar boyun eğmediğini, bundan sonra da eğmeyeceğini vurguladı.

Barış Anneler Meclisi Sözcüsü Havva Kıran ise devletin güdümündeki polis ve askerlerden korkmadıklarını, yapsınlar mücadelelerinden geri adım atmayacaklarını söyledi.