Kadın sünneti dünyaya yılda 1.4 milyar dolara mal oluyor
Birleşmiş Milletler, kadın sünneti nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarının tedavisi için yılda 1.4 milyar dolar harcandığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler, kadın sünneti nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarının tedavisi için yılda 1.4 milyar dolar harcandığını duyurdu.
BM’nin küresel sağlık konusunda çalışmalar yürüten kurumu olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kadın sünneti sonucunda oluşan sağlık sorunlarının tedavisinin yıllık 1.4 milyar dolara mal olduğunu duyurdu.
Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans günü nedeniyle yayınlanan raporda bazı ülkelerin yıllık sağlık harcamalarının neredeyse yüzde 10’unun kadın sünneti komplikasyonlarına harcandığı ifade edildi.
Raporu hazırlayan DSÖ’den doktor Ian Askew, sünnetin temel bir insan hakları ihlali olmasının, milyonlarca kadının fiziki ve zihinsel sağlığını etkilemesinin yanı sıra ülkelerin ekonomik kaynaklarını erittiğini söyledi.
Askew ayrıca kadın sünnetinin durdurulması için daha fazla eğitim programı ve yatırım yapılması gerekliliğinin altını çizdi.
Güne ilişkin bir mesaj yayınlayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de kadın sünnetini insan hakları ihlallerinin ekstrem bir formu olarak değerlendirmiş ve 200 milyondan fazla kadının bu durumdan etkilendiğini söylemişti.
Kadın sünneti dünyada en çok Mısır ve Sudan’da yaygın. Son yıllara kadar kadın sünneti Güney Kürdistan’da da yaygın bir uygulamaydı.