Kadın tutsaklardan çağrı: Buradan her an cenazemiz çıkabilir!

Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsaklar, "Buradan her an cenazemiz çıkabilir. Acilen bir heyet gönderilmeli" çağrısında bulundu.

Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan kadın tutsaklar aileleri aracılığıyla yaşadıklarını anlattı. Baskıların iki katına çıkarıldığını aktaran tutsaklar, son konuşmalarında acil bir mesaj gönderdi.

Gönderdikleri mesajda "Burada can güvenliğimiz yok" diyen tutsaklar, "Buradan her an cenazemiz çıkabilir" uyarısında bulundu. Cezaevine bir an önce bir heyetin gelmesi gerektiğini dile getiren tutsaklar, askeri sayım dâhil bütün işkencelere maruz kaldıklarını aktardı.

Haftada iki kez odalarının ve kendilerinin arandığını belirten tutsaklar, gelen mektup ve kitapların da verilmediğini ifade etti. Tutsaklar, en son Berivan isimli tutsağa 15 gün hücre cezası verildiğini, gerekçe olarak da gelen bir mektubun gösterildiğini aktardı.

ÇOCUKLARA PSİKOLOJİK BASKI

Anneleri Vesile Yüksel ile cezaevinde kalan 3 yaşındaki Arin Mirxan ve 5 yaşındaki Avesta'nın her geçen gün daha çok kilo kaybettikleri ve gardiyanlar tarafından psikolojik şiddete maruz bırakıldıkları öğrenildi. Ailesi ile konuşan Vesile, kızlarının gardiyanların bağırışlarını duydukları anda sadece birbirlerine sarılarak sakinleştiklerini kaydetti.

Havalandırmada çocukların biraz olsun oynadıkları yeşil alan ve karton duvarın gardiyanlar tarafından kaldırıldığını aktaran Vesile Yüksel, çocuklar oynamasın çimlerin kaldırılmasına karşı Arin ve Avesta'nın saatlerce ağladığını söyledi. Ayrıca "çocukları ağlamaya teşvik ettiği" gerekçesi ile de Vesile'ye tutanak tutulduğu öğrenildi.

ÇIPLAK ARAMA DAYATMASI

Vesile Yüksel ile konuşan Arin ve Avesta'nın babası da gardiyanların çocuklara sürekli bağırdığını, her şeyi yasakladığını söyleyerek, "Bu hafta çocuklarımla konuştuğumda benle konuşamıyorlardı bile. Sesleri titriyordu ve sürekli kekeliyorlardı. Orada 3 yaşındaki çocuk ne yapmış olabilir ki gardiyanlar tarafından böyle şeylere maruz bırakılıyorlar. Sürekli çocuklara bağırıp şunu bunu yapmayın dedikleri için çocuklar korkudan ses çıkaramıyorlarmış. Haftada iki defa çıplak arama yapmak istiyorlar bunun üzerine iki çocuk da bağırarak tepki gösteriyorlar" diye konuştu.