Kadının öz gücü İsviçre'den Cizre'ye uzandı

İsviçre'deki Kürt kadınları, Cizre ile dayanışmak için arazilerden ürün toplayıp pazara sundu.

İsviçre’nin Bellinzona kentinde Kürt kadınları kendi öz gücüyle oluşturduğu 16 kişilik bir çalışma ekibi ile kooperatif kurdu. 

AKP/Saray'ın Cizre’deki katliamının ardından "Ülkeye ulaşamıyorsak buradan yapabileceklerimiz var" düşüncesiyle harekete geçen kadınlar, ilk olarak gelirini Cizre’ye göndermek için üzüm yaprakları toplamaya başladı. Evlerde bir araya gelen kadınlar sarma yapraklarını hazırlayıp aracısız sattıkları ürünün gelirini öz yönetim direnişlerinin ardından yıkılan kentlere gönderdi. 

Kimseye ait olmayan arazilerden topladıkları ürünleri değerlendirdikten sonra komünal ekonomiyi geliştirmek için çalışmanın sürekliliği kararını alan kadınlar ‘Doğa herkese yeter’ diyerek yapraktan sonra reçel, konserve ve kestane için çalışmalarına başladı. 

'EGEMENLİĞİ ÖZ GÜCÜMÜZLE AŞARIZ'

Kooperatif çalışması hakkında bilgi veren Dilan Çetinkaya, “Kooperatif çalışması ülkedeki öz yönetim direnişleri ile yakılıp yıkılan kentlerde yaşayan insanlara ulaşabilmek düşüncesiyle ortaya çıktı. Özellikle Cizre’de yaşananları televizyondan izliyorduk. Arkadaşların o muazzam direnişi karşısında binlerce kilometre uzakta da olsak yapabileceklerimiz var, diyerek başladık bu işe” diye konuştu. Çetinkaya, kadının öz gücüyle komünal ekonomiyi geliştirmesi sayesinde egemen zihniyetten kurtulabileceklerini belirtti. 

“Doğanın bereketi ile birbirimizin yaralarını sarabiliriz” diyen Çetinkaya, şunları kaydetti: “Daha sonra bunu neden devam ettirmeyelim, diye sorduk birbirimize. Tartıştık ve bunun sonucunda kooperatifi oluşturma kararı aldık. Kadın İnisiyatifi olarak bu çalışmayı başlattık. Şu anda 16 arkadaş bu çalışmada yer almakta. Her mevsime göre ürünlerimizi hazırlıyoruz. Sarma yaprağı hazırlıyoruz. Bunun yanı sıra reçel, kestane ve konserve hazırlığımız da devam ediyor."

Ürünlerin aracısız kadınlar tarafından pazara sunulduğunu anlatan eden Çetinkaya, ürünlerini satabilecekleri yer arayışları olduğunu söyledi. Erkek ve devlet egemenliğini aşmanın tek yolunun kadının öz gücü olduğunu vurgulayan Dilan Çetinkaya, çalışmalarının devam edeceğini ve gelirlerin gerek Kuzey Kürdistan, gerekse de Rojava’ya aktarılacağını söyledi. 

...