Kadınla beraber özgürlük mücadelesi yürütmek tarihi bir olaydır

Kürt Özgürlük Hareketi'ne 1999 yılında katılan HPG gerillası Ciger Koçer, PKK'de kadın gerillalarla birlikte mücadele yürütmenin tarihsel bir önemi olduğunu vurguladı.

HPG gerillası Ciger Koçer 8 Mart vesilesi ile PKK’de yoldaşlığı özelde de kadınla kurulan yoldaşlığı ajansımıza değerlendirdi. Ciger Koçer 1999’dan bu yana Kürdistan özgürlük dağlarının farklı yerlerinde gerillacılık, komutanlık yapan bir özgürlük savaşçısı. Koçer, yıllardır Kürdistan özgürlük dağlarında kadınla kurulan ortak yaşamda kadınlarla birlikte mücadele veriyor. Bizde bu anlamda Koçer’le PKK’deki yoldaşlığın var olan arkadaşlıklardan farkını, özelde de kadınla kurulan yoldaşlığı konuştuk.

‘BAŞARININ TEMEL NEDENLERİNDEN BİRİ YOLDAŞLIK BAĞI’

PKK’yi PKK yapan temel gerçekliğin kurulan yoldaşlık ilişkisi olduğun söyleyen HPG gerillası Ciger Koçer, "PKK'nin düşmana ve işgalci güçlere karşı elde edilen başarıların altında da bu gerçeklik yatıyor. Bir toplum ya da grubun içerisinde güçlü bağlar olmazsa düşmana da ortak ve güçlü bir cevap verilemez" dedi. Koçer, PKK’de kadınla kurulan yoldaşlığın felsefik olduğu kadar tarihsel bir anlam taşıdığını ve bunun da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadına biçtiği anlam ile ilgili olduğunu ifade etti. PKK’de kadının yürüttüğü mücadelenin erkek üzerinde büyük bir etki yarattığını dile getiren Koçer şöyle devam etti: "Kürt halkı içerisinde ya da toplumu içerisinde PKK’den önceki kadın var birde PKK’den sonraki kadın var. Ya da Önderlikten önceki kadın, önderlikten sonraki kadın var. Önderlikten önceki kadın, daha çok erkeğin egemenliğinde, klasik toplum özellikleriyle beraber hareket eden, sürekli erkeğin güdümünde ev bekçisi, çocuk bekçisi olarak ele alınıyordu. PKK’den sonra erkekle ortaklaşa özgürlük mücadelesi yürüten bir konuma geldi. Bu onur vericidir."

'ERKEK ZİHNİYETİNE KARŞI ORTAK MÜCADELE YÜRÜTÜYORUZ'

Dünya ve Ortadoğu’da gelişen devrim hareketlerindeki kadınların rolüne değinen Koçer; "Kadın ile yoldaş olmak felsefik olduğu kadar ahlakidir, toplumsal özelliği var. Tarihe dönük bir sorgulama biçimi var, ele alış biçimi var. Bir bütünen sorguluyorsun; yani toplum içerisinde bu kadar kadın ezilmiş, yok sayılmış, kendi mülkü olarak görülmüş ama sen burada kadın ile erkek zihniyetine karşı mücadele yürütüyorsun! Bu muazzam derece de inanılmaz bir düzeydir. Bu Önder Apo’nun kadına, kadın mücadelesine verdiği önem, kadının toplum içerisinde özgürlük düzeyini nasıl geliştireceği, sisteme karşı nasıl direnebileceği, hangi düzeylerde direnebileceği tarzındaki ideolojik, felsefik çözümlemeleri genel anlamda yani hem kadında hem erkekte bir gelişmeye yol açıyor. Bu anlamda kadınla beraber özgürlük mücadelesini yürütmek bence tarihi bir olaydır. Çünkü bütün devrim ve mücadele tarihlerine bakarsak çok fazla bu gelişmemiş. Kadın varsa dahi PKK’deki gibi, Önder Apo’nun tarzı gibi bir mücadeleye katılım sergilenmemiş" belirlemesinde bulundu.

KADINLAR HEP EN ÖN CEPHEDE

PKK'de kadınlarla birlikte mücadele yürütmenin tarihsel bir önemi olduğunu vurgulayan Koçer, "Kadınlar en ön cephede, bütün mücadele alanlarında öncülük rolü oynuyor. Tarihlerde böyle bir gelişme yaşanmamış. Hiçbir devrim tarihinde rastlanılmıyor. Güney Amerika, Sovyet Devriminde, Ortadoğu’daki bazı değişik devrim hareketlerinde kadının rolü var, yok sayılmıyor ama böyle birincil derece de öncülük rolü oynayacak, kendisini kadın hareketi olarak tanımlayacak bir hareket düzeyi gelişmemiş. Nitekim PKK’de ve Önder Apo’nun tarzında PKK’nin bir kadın hareketi, kadın özgürlük hareketi olduğunu görebiliyoruz. Kendi mücadele zeminine kadın özgürlük mücadelesini oturtan bir hareket içerisinde yaşıyoruz" diye konuştu.

'ÖNÜMÜZDE İKİ SEÇENEK VAR'

Kadının PKK’deki öncülük rolüne değinen gerilla Koçer, son olarak tüm kadınların 8 Mart’ını da kutlayarak şunları belirtti: "İki seçenek oluyor; ya sen var olan sistem içerisinde köleliği her iki cins açısından da kabul edeceksin, ya da mücadele alanlarında, Kürdistan dağlarında hem kadın hem erkeğin özgürlük mücadelesine katkıda bulunup değişimine öncülük edeceksin. Kadın yoldaşlarımızla mücadele yürütmek çok güzel bir şey. Bu anlamda Kürdistan analarının, şehit analarının özellikle Efrîn’de direnişi muazzam bir güçle yürüten Efrînli analarının 8 Mart’ını kutluyor aynı zamanda tüm kadın yoldaşların, Önder Apo’nun 8 Mart’ını kutluyoruz.”