Kadınlar 2186’da erkeklerle aynı ücreti alabilecek

Ücret konusunda kadın erkek eşitliğinin sağlanması için halen çok mesafe kat edilmesi gerekiyor. Yayınlanan bir rapora göre, iş dünyasında gerçek anlamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması için 170 yıl daha beklemek gerekiyor.

Ücret eşitliği konusunda iki rapor yayınlandı. Çarpıcı sonuçlar içeriyor. Raporlarda eşitlik konusunun bugünden yarına çözülecek bir iş olmadığı anlaşılıyor. ABD’de American Association of University Women tarafından yayınlanan raporda 50 dolayında eyaletteki ücret farkı detaylandırılıyor. Konuya ilişkin Bloomberg haber ajansı tarafından yayınlanan habere göre, ücret farka ilişkin gelişmeler bu şekilde devam ederse 2152 yılında, yani 136 yıl sonra ücret eşitliği sağlanacak.

İkinci rapor ise Çarşamba günü Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayınlandı. Bu rapora göre kadın-erkek ücreti eşitliğinde bir hızlanma yaşanmazsa, eşitlik için 2186 yılını beklemek gerekecek. Diğer bir ifadeyle 170 yıl sonra ancak kadın ve erkek ücret konusunda eşit olabilecek. Raporda göre dünyada ücret farkı 2013’te rekor düzeye ulaştı. Raporda, “Yüzde 59 düzeyinde olan cinsiyetler arası fark, 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesinde bulunuyor. İlerlemeler, 2013 yılında zirve yaptıktan sonra tersine döndü” denildi.

Araştırmada, “Ekonomi dünyası, cinsiyetler arası eşitsizliği azaltmak için hızlı bir şekilde harekete geçmezse, alarm verici düzeyde yetenek kaybına uğrayabilir. Bu da büyümeyi etkileyebilir ve bazı ekonomileri somut kalkınma imkanlarından mahrum bırakabilir” denildi.

Ücret eşitliği sıralamasının başında İzlanda, Finlandiya, Norveç ve İsveç geliyor. Ruanda, İrlanda’nın önünde 5’inci sırada yer alıyor. Listede Almanya 13’üncü, Fransa 17’inci, Birleşik Krallık 20’inci ve ABD 45’inci sırada bulunuyor.