GÖRÜNTÜLÜ

Kadınlar, birçok merkezde AKP / Saray darbesini protesto etti

Paris, Rennes, Mannheim, Freiburg ve Den Haag’da bir araya gelen binlerce kadın, AKP / Saray’ın HDP’ye yönelik gerçekleştirdiği darbeyi kitlesel bir şekilde protesto etti.

PARİS’TE AFP BİNASI ÖNÜNDE ERDOĞAN FAŞİZMİNE PROTESTO

 

 

Fransa'nın başkenti Paris’te kadınlar Erdoğan AKP faşizmini protesto etmek ve duyarlılık oluşturmak amacıyla Fransız Haber Ajansı (AFP) binası önünde eylem gerçekleştirdi.

Avrupa Kürt Kadın Haraketi, Sosyalist Kadınlar birliği ve Avrupa Demokratik Kadın Haraketi üyeleri akşama doğru AFP binası önünde toplanarak, Fransa medyasının Erdoğan faşizminin HDP-DBP seçilmişlerine yönelik yapılan darbeye duyarsızlığını protesto etti.

‘Kadınlar Erdoğan faşizmine karşı direniyor’ yazılı dövizler taşıyan kadınlar, ‘Katil Erdoğan, destekçisi Avrupa’ sloganları attılar. 

Kadın kurumları adına yapılan ortak açıklamada şunlar belirtildi: “Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve kadın milletvekilleri irademizdir! Teslim alamazsınız. AKP-Erdoğan iktidarı katliam, baskı ve şiddetle ördüğü bu süreci boyutlandırarak, halkların seçilmiş iradesi olan HDP milletvekillerini tutuklayarak darbe sistematiğini sürdürüyor. 

HDP, faşizmin saldırıları olan savaş, katliam, inkarcılık, yasakçılık, ayrımcılık gibi her türlü gerici politikalara karşı mücadele etti. HDP kadınların, halkların, işçilerin, ezilenlerin, gençlerin partisi oldu. HDP, yok sayılan ulusal kimliklerin, inanç topluluklarının temsilcisidir. HDP, yolsuzluklara karşı sessiz kalmadı. HDP, erkek egemenliğine karşı özgürlük ve eşitlik talebiyle mücadele eden kadınların partisi oldu. Bundan dolayı da faşist rejimin HDP vekillerine atfen suçlamaların hiçbir hükmü yoktur. Esas terörist katliamcı olan faşist Türk devleti ve onun sözcüsü AKP, Erdoğan’dır.” 

Kadın temsilcilerin sahipleneceğine dikkat çekilen ve mücadeleye çağrı yapılan açıklamada, devamla şöyle denildi: “HDP’li kadın milletvekilleri Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Selma Irmak, Gülser Yıldırım ve daha önce HDP milletvekilleri olan ve ayrı zamanlarda tutuklanan Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ayla Akat'ı HDP’nin kadın partisi olması mücadelesinin temsilcileri olarak görüyor ve sahipleniyoruz. Öfkemiz büyük! Şimdi erkek egemen sisteme karşı mücadele eden HDP’yi ve onun kadın vekillerini sahiplenme, enternasyonal dayanışma günüdür. Bu dayanışmayı büyütelim.”

Açıklamadan sonra kadın eylemciler adına bir heyet AFP yetkilileri ile görüşme yaparak bir takım taleplerde bulunuldu. Yapılan görüşmelde ise, “Erdoğan faşizminin Kürtlere ve Türk demokratik çevrelere karşı yapmış olduğu darbeyi kimsenin duymaması için muhalif tüm TV, radyo, gazete ve ajansları kapatmış ve İnterneti kesmiş durumda. Burda sizin de basın kuruluşu olarak sorumluluklarınız var. AKP Erdoğan faşizmini tüm dünyaya teşir etmelisiniz” denildi.

AFP yetkilileri ise, bu durum karşısında daha da duyarlı olacaklarını belirttiler. 

Kadınların eylemi daha sonra atılan sloganlarla son buldu.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Zin Kadın Derneği ve CDK-Rennes öncülüğünde Kürdistanlılar eylemdeydi.

Place de la Mairie’de yoğun yağmurlu havaya rağmen bir araya gelen yüzü aşkın kişi, AKP faşizmini protesto etti.

Daha sonra Ouest France haber ajansı binasına doğru sloganlarla yürüyen kitle adına bir heyet, ajans direktörüyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Kürdistan’da yaşanan gelişmelere yönelik Kürtlerle bir röportaj için buluşulması kararı alınırken, Cumartesi günü yapılacak eylemin ve yine her Çarşamba yapılan ‘adalet eyleminin’ de Fransız halkına yansıtılmak amacıyla takip edileceği belirtildi.

Görüşmeden sonra kitle sloganlar eşliğinde eylemini sonlandırdı.

FREIBURG’DA BİLGİLENDİRME STANDI

HDP milletvekillerinin tutuklanması ve AKP tarafından Kürtlere uygulanan siyasi ve askeri soykırım operasyonlarına dikkat çekmek amacıyla Almanya'nın Freiburg kentinde Nuda Kadın Meclisi ve Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından bir bilgilendirme standı açıldı.

Freiburg şehir merkezinde bulunan Kaiser Joseph caddesi üzerinde bugün açılan stand Cuma gününe kadar bilgilendirme çalışmalarına devam edecek.

13.00-17.00 saatleri arasında enformasyon sağlayacak olan stand, Cuma günü saat 17.00'de Agustinerplatz'da yapılacak kitlesel bir eylemle sonlandırılacak. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu stand görevlileri bugün yüzlerce kişiyle bire bir görüşerek, Türkiye ve Kürdistan'daki siyasi durumla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Kadınların ve DKTM’nin ortak eyleminde ayrıca yüzlerce bildiri dağıtıldı.

MANNHEİM’DE BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ

 

Almanya’nın Mannheim kentinde de Ronahi-Berivan Kadın Meclisi, Kürt Toplum Merkezi, DGB, HDK gibi kurumların ortak organizesiyle bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Paradeplatz’ta bir araya gelen binlerce kişi, buradan Mannheim Üniversitesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Yoğun yağışa rağmen eylemlerini Üniversite önündeki mitingle devam ettiren Kürdistanlılara burada Alman Sol Parti (Die Linke), Marksist Leninist Alman Partisi (MLPD), DBG, NAV-DEM ve Ronahi-Berivan Kadın Meclisi’nin mesajları okundu.

Sık sık ‘Biji HDP’, ‘Biji Serok Apo’, ‘Katil Erdoğan’ sloganlarının atıldığı ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu eylemciler, siyasi soykırıma yönelik bilgilendirmeler de yaptı.

DEN HAAG’DA KADINLAR ÖNCÜLÜĞÜNDE EYLEM

4 Kasım darbesine dönük protesto eylemleri kapsamında bugün Hollanda’nın Den Haag kentinde TJK-E öncülüğünde bir eylem düzenlendi. 

HDP milletvekillerinin rehin alınmasına karşı kesintisiz eylem kararı alan TJK-E’nin çağrısı üzerine bugün de Den Haag kentindeki Parlamento binası önünde protesto eylemi düzenlendi. Saat 15:00-17:00 arasında gerçekleşen eylemde, AKP’nin faşist darbesine karşı halkın iradesinin kırılamayacağı mesajı verildi. 

Türkiyeli sol örgütlerin de destek verdiği eylemde ilk olarak Ronahi Kadın Meclisi sözcüsü konuştu. Türkiye’de 7 Haziran’dan bu yana yaşananların darbenin adım adım uygulanması olduğunu belirten sözcü, Avrupalı devletlerin ‘kaygılarını dile getiren’ açıklamalarının Erdoğan’ın pervasızlığını engellemediğini vurguladı. Sözcü, yaptırımlar uygulanmadığı sürece bu kaygıların pratikte bir karşılığı olmayacağının altını çizdi.

Den Haag DTKM eşbaşkanı Cemil Serhat da, “AKP faşizminin yegane amacı Kürt halkının iradesini kırmaktır ve bunu engellemenin yegane yolu da direniştir” diyerek, 12 Kasım’da Amsterdam’da, 17 Kasım’da Brüksel’de yapılacak merkezi eylemlere katılım çağrısı yaptı. 

ATİK adına yapılan konuşmada ise Türkiye’deki faşist sistemin ancak halklar ve tüm demokrasi güçlerinin örgütlü mücadelesiyle yenileceğinin altı çizildi.

...