‘Kadınlar ekonominin temel yapı taşı’

Rojava’nın Dêrik kentinde düzenlenen Kuzey Suriye Kadın Ekonomisi 1. Konferansı’nda kadın ekonomisinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekerek, kadınların ekonominin temel yapı taşı olduğunu vurguladı.

Kadınların ekonomi alanındaki çalışmalarını değerlendirmek ve gelecek yıllara ilişkin ekonomi kararlarının alınması amacıyla Dêrik’te Kuzey Suriye Kadın Ekonomisi 1. Konferansı, katılımcıların konuşmaları ve ekonomi ideoloji belgesinin okunmasıyla devam ediyor.

Kongreya Star Sözcüsü Evin Siwêd konuşmasında, “Kadın eliyle birçok ekonomik gelişme sağlandı. Ancak bu, daha sonra kapitalizme evrildi. Fakat Rojava Devrimi, kadınların doğal toplumsal ekonomisini geri getirdi; çünkü kadınlar her alanda kendini ispat etmiştir. Ekonomik gelişmeler kadınların yaratıcılığı ve çalışkanlığı ile sağlandı. Çünkü kadın, tarım ve tarım ürünleri gibi birçok buluşa imza attı” dedi.

Rojava Devrimi’nin ekonomik saldırılara maruz kaldığı ve bölge üzerinde ambargo uygulandığını da ifade eden Evin şunları belirtti: “Bu nedenle kadınların birçok özel proje her alanda geliştirildi, bunlardan biri de şüphesiz tarım alanıdır.”

Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Şamiram Şemûn ise, Rojava devriminin direnişçi kadın ruhu ile başladığını ve her alanda zafer ve kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Kadınların, toplumun alanına öncülük ettiğine değinen Şamiram Şemûn şöyle konuştu: “Kadınlar toplumun her alanında örgütlendi. Siyasi çalışmalara katıldı, federasyonun temelini oluşturan Demokratik Özerk Yönetim’e katıldı. Şimdi de ekonomi alanında büyük başarılar elde ediyor.”

Minbic Kadın Ekonomi Konseyi Üyesi Nesrin Minbic ise, konferansın tüm dünyada yankı bulduğunu söyleyerek, “Kadının içinde olmadığı devrim toplumu geliştiremez. Rojava ve Kuzey Suriye kadınlarının elde ettiği başarılar tüm Suriye ve dünya kadınları için bir örnektir” dedi.

Konuşmaların ardından ekonomi ideoloji belgesi, Jineoloji Komitesi Yürütme Üyesi Zozan Sima tarafından okundu. Belgede yer alan ekonomik gelişmeler ile kadının ekonomi alanındaki öncülüğü değerlendirildi. Bunun yanında kadınların ekonomi alanındaki mevcut rolünün korunması çağrısı yapıldı.