Kadınlar isyanda: İstismarda rıza aranmaz!

AKP’nin çocuğa cinsel istismarda bulunanlara af getiren ve çocuğun istismarcısıyla zorla evlendirilmesine olanak tanıyan önergesi kadınları ayağa kaldırdı. Hem hukukçular hem de kadınlar, çocuğa istismarda rıza aranamayacağını vurguladı.

AKP kadın düşmanı yasalarını bir bir meclise getirerek yasalaştırıyor. Önceki gün Genel Kurulu cinsel istismar suçunda yargılamaya ilişkin olarak skandal bir önerge getiren AKP, “cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden” olmaksızın çocuğa karşı işlenen cinsel istismar suçunda, istismar mağduru çocuğun faille evlenmesi durumunda hükmün açıklanmasını geri bırakan, hüküm verilmiş ise infazın ertelenmesine olanak veren yasayı geçirmeye çalışıyor. Önerge, açık oylamada 184 oyu bulamaması nedeniyle salı günü tekrar görüşülecek. Önerge yasalaşırsa yaklaşık 4 bin istismar suçlusu aklanacak. Akıllara durgunluk veren önerge, büyük tartışmalara neden olurken, hukukçular ve kadınlar, bunun onarılamaz yaralara neden olabileceğini dile getiriyor. 

‘ZORLA EVLENDİRMELERE YOL AÇAR’

Çocuğa karşı cinsel istismarı meşrulaştıran önergeye karşı çıkan Avukat Jale Doğruer, girişimi “skandal” olarak nitelendirdi. AKP’nin çıkardığı yasalarla toplumu 10 yıl geriye götürdüğünü söyleyen Doğruer, "15 yaş altındaki çocuklarda rıza kesinlikle söz konusu değildir. Uluslararası sözleşmelere de aykırıdır. Düzenleme ise ‘15 yaş altında çocukların rızası vardır’ diyor. Düzenleme yasalaşırsa bu zorla evlendirmelere sebep olacaktır” vurgusu yaptı. 

RIZA DEĞİL İSTİSMAR VAR

Doğruer, TCK’ya göre, 15-18 yaş arası çocukların algılama yeteneği gelişmeyen çocuklar olduğu ve iradeyi etkileyen herhangi davranış biçiminin cinsel istismar kapsamına girdiğini söyledi. Doğruer, “Önergede bahsedilen, ‘rızası’ varsayılan çocuklar TCK 104. madde gereğince, 'cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunmak' suçunu oluşturuyor. Oysa önergede rıza ile cinsel ilişki suçundan değil, cinsel istismar suçundan bahsediliyor. Dolayısıyla, önergede cinsel istismara uğrayıp da evlenmesi öngörülen çocuklar, yalnızca 15 yaşın altındaki çocuklar" dedi.

‘DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ’

Yasanın geçmesi halinde oluşacak tehlikeye dikkat çeken Doğruer, şunları söyledi: "Cinsel istismar suçunu işleyen herkes yararlanacak. Mağdur, 'Benim rızam vardı ve evleniyorum' dediği zaman bundan yararlanmayacak kişi yok. Bunun belirli bir sayıda kişiyle sınırlı olması mümkün değil. Gerçekten yaşı uygun olmadığı halde aileleri tarafından kanuna aykırı evlendirilen kişiler sorunsa ve bu sorun da devam ettiği sürece, 'Bizi de affedin' denecek. Bu yasayla birlikte her şey meşrulaştırılacaktır. Bir an önce geri çekilmesi gerekiyor.”

KADINLAR: UTANÇ VERİCİ

Kadın düşmanı politikalara imza atan hükümete tepki sadece hukukçularla sınırlı değil. Kadınlar da önergeye şiddetle karşı çıkıyor. Amedli kadınlardan Ayten Sezer, cinsel istismar ve saldırı suçlularının her zaman kollandığını dile getirdi. Sezer, "Tecavüz artık meşru bir hal alıyor. Bir çocuğun, kendisine cinsel istismarda bulunan kişi ile evlendirilmesi utanç verici. Öyle ya da böyle o kız çocuğu ailesi ve çevresi tarafından razı edilecek” dedi. 

Erkek devletin cinsel saldırı ve istismar suçlarında her zaman erkeği koruma eğilimi içinde olduğunu ifade eden Fehime Ateş ise “Bunu birçok davada gördük. Bedenimiz hakkında erkeklerin karar vermesine izin vermeyeceğiz. Önerge derhal geri çekilmeli” dedi.