Kadınlar 'Jin Jiyan Azadi' sloganlarıyla meydanlardaydı-YENİLENDİ-I

Avrupa'nın birçok şehrinde 'Jin Jiyan Azadi' sloganlarıyla alanlara çıkan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü coşkulu bir şekilde kutladı.

Avrupa'nın birçok şehrinde 'Jin Jiyan Azadi' sloganlarıyla alanlara çıkan kadınlar 8 Mart kutlandı.

MONTPELLIER

Fransa’nın bir diğer şehri Montpellier'de yaşayan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü bir yürüyüş ile kutladı. Place de l'Europe'da Fransız feminist guruplar öncülüğünde başlayan yürüyüşe binlerce kadın katıldı. Delal Amed Kadın komünü öncülüğünde Montpellier’de yaşayan Kürt karınların da katıldığı yürüyüşte sık sık "Jin, Jiyan, Azadi", "La femme, la vie, la liberte " sloganları atıldı.

KİEL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Almanya'nın Kiel kentinde kadınlar tarafından bir yürüyüş gerçekleştirdi. YPJ bayrakları ile devrimci kadın öncülerin posterlerinin açıldığı yürüyüşte, sık sık "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı. Asmus Breme Platz'da sonlanan yürüyüşün ardından kadın şiddetine dikkat çekilen açıklamalar yapıldı. Kürt Derneği adına yapılan konuşmada ise Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kadınları köle olarak gördüğü belirtildi. Kadınlar Günü etkinliği havai fişek kutlaması ile sona erdi.

HİLDESHEİM

Almanya'nın Hildesheim bir araya gelen kadınlar saat 13.00'da tren istasyonunda toplandı. Çarşı merkezine kadar bir yürüyüş yapan kadınlar daha sonra miting düzenledi. Mitingde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin konuşmalar yapıldı. Mitingten sonra Hildesheim Navend'de giden kadınlar burada Navend grubunun sunduğu canlı müzik eşliğinde kutlama yaptı.

BRAUNSCHWEİG

Almanya Braunschweig'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir araya gelen kadınlar, "Jin Jiyan Azadi" sloganları eşliğinde yürüyüş yaptı. Saat 14.30'da başlayan yürüyüşte TJK-E ve Women Defend Rojava'nın Kadınlar Günü'ne ilişkin mesajları okundu. Yürüyüş Schlossplatz meydanında sona erdi.

KASSEL

Almanya'nın Kassel kentinde yaşayan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir etkinlik düzenledi. Hauptbahnhof'da bir araya gelen kadınlar Üniversiteye kadar yürüyüş yaptı.

KOPENHAG

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü, Danimarka’nın birçok kentinde düzenlenen gösteri, miting, tiyatro ve sinema etkinlikleri ile kutlandı. Kadınların sorunlarının ele alındığı panel, konferans ve seminer de düzenlendi. 7 Mart akşamı kutlamalara başlayan Seve Kadın Meclisi, başkent Kopenhagen’ın İshöj mahallesinde kadınlara yönelik bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte kadın devrimine vurgu yapılan konuşmalar ve sloganlar ön plana çıktı.

Bugün de Seve Kadın Meclisi farklı sivil toplum örgütleriyle ortak 3 ayrı panel ve seminer düzenledi. Sosyalist kadınların düzenlediği 8 Mart etkinliğinde, dünya emekçi kadınlarının direnişi selamlandı. Dünya Kadınları inisiyatifi ile ortak düzenlenen panelde Seve Kadın meclisi adına söz alan Saime Bilen, Clara Zetkin’lerle başlayan Sakine Cansız ve Hevrin Xelef’le devam eden kadın devrimini selamladı. Konuşmalardan sonra, "Verdens Sireni" adlı müzik grubunun seslendirdiği şarkılarla halaylar çekildi. Panel "Jin Jiyan Azadi" sloganlarıyla sona erdi.

Kırmızı Birlik Partisi kadın kollarının düzenlediği panelde ise "Savaşan Kadın" başlığıyla Rojava kadın devrim mücadelesi anlatıldı.

ATİNA

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması Akademias meydanında yapılan konser ile start aldı. Burada yapılan konuşmalarda 8 Mart önemine ve mücadeleye dikkat çekildi. Konuşmalardan sonra Yunan Parlamentosu önüne kadar bir yürüyüş yapıldı. Kürt kadınları yürüyüşte Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan posterleri ve YPJ bayrakları taşıdı. Eylemde sık sık, "Rojava Devrimi Kadın Devrimidir", "Jin Jiyan Azadi", "YPJ dimeşe herdu ezman diheje" sloganları atıldı.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde kadın örgütleri, siyasi partiler ve kadın aktivistler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü ortak bir etkinlik ile kutladı. Yüzlerce kadının katıldığı eylem saat 14:00'da Hauptplatz'da başladı. Hauptplatz'dan Rösselmühlpark'a kadar yürüyen kitle, "Jin Jiyan Azadi" ve kadınların birliğine dikkat çeken sloganlar attı. Kadın kurumlarının mesajlarının okunmasından sonra etkinlik müzik, dans ve halaylarla devam etti.

MÜNİH

Almanya'nın Münih kentinde 8 Mart etkinliği Münih Belediyesi önünde bulunan Marienplatz’da başlayan bir yürüyüşle start aldı. Yürüyüşe Sara Kadın Meclisi'nin yanı sıra 30'dan fazla kadın kurumu katıldı. Etkinlikte Kürt Kadın Hareketi'nin 8 Mart için hazırladığı bildiri okundu. Sık sık "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı.

AMSTERDAM

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Hollanda'nın Başkenti Amsterdam'da da coşkulu bir şekilde kutlandı. Birçok kadın kurum ve kuruluşun yer aldığı etkinliğe, Kürt, Arjantinli, Filipinli, İranlı ve Hollandalı kadınlar da katıldı. Eylemde TJK-E'nin 8 Mart'a ilişkin mesajı okundu. Daha sonra İranlı ve Arjantinli kadınlar da 8 Mart'ın önemine ilişkin mesajlar verdi.

Eylemin ardından binlerce kadın Dam Plein'dan Museum Plein'e doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşte TJK-E ve YPJ bayraklarının yanı sıra Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Hevrin Xelef ve Arin Mirkan'ın posterleri taşındı. Museum Plein'de yapılan açıklamaların ardından eylem sona erdi.

FREİBURG

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Almanya’nın Freiburg kentinde yapılan bir yürüyüş ve mitingle kutlandı. Saat 16.00'da Stühlinger Kirchplatz meydanında başlayan eyleme Jinên Ciwanên Azad aktivisti genç kadınlar da katıldı. Sık sık "Jin Jiyan, Azadî" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı eylemde YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri açıldı. Direniş mesajlarının verildiği eylemde yapılan konuşmalarda ataerkil anlayışa ve kadın cinayetlerine karşı mücadele mesajları verildi. Eylem yaklaşık 3 saatin sonunda halay ve müzik dinletisi ile son buldu.