Kadınlar: Mutlaka kazanacağız, AKP yenilecek

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, "Bu planlı bir uygulama. Önce Kışanak ve Anlı ile başlayan tutuklama süreci, Demirtaş ve Yüksekdağ ile devam etti” dedi. ESP Genel Başkanı da, "Mutlaka kazanacağız. Kadın iradesinin önünde AKP yenilecek" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilanı ve çıkarılan KHK'ler ile baskı ve sindirme politikalarına son olarak halk oyları ile seçilen belediye başkanları ve ardından HDP'li eşbaşkanlar ve milletvekillerinin tutuklanması eklendi. Halkın iradesinin tutuklanmasına tepki gösteren siyasi parti temsilcileri de, bu baskı ve sindirme politikaları karşısında diz çökmeyeceklerini dile getirdi.

'KADIN İRADESİNİN ÖNÜNDE AKP YENİLECEKTİR'

"15 Temmuz'da darbe girişimi yaşandığında 'Millet iradesinin tanıyacaksınız' diyenler bugün yapılanlar ile Kürt halkının, ezilen halkların ve kadınların iradesini tanımadı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındığında direnişin en önünde gördüğümüz fotoğraflar her şeyi açıklıyor" diye konuşan ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu, bugün başta eş başkanlar olmak üzere HDP'li vekillerin hakim karşısına çıkarıldıkları, Amed'de yine en önde kadınların direnişleri ile karşılaşıldığını belirtti. 
Gözaltı listesine bakıldığında kadın iradesinin daha çok olduğuna vurgu yapan Otlu, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da dile getirdiği gibi direnerek kazanacaklarını vurguladı. Çiçek Otlu, "Mutlaka kazanacağız. Kadın iradesinin önünde AKP yenilecek. Biat etmeyeceğiz" dedi. 

'ORTAK MÜCADELEYE İHTİYAÇ VAR'

Başbakan Binalı Yıldırım'ın HDP'li vekillerin gözaltına alınmasından sonraki "HDP ile ilgili olarak seçimle gelen seçimle gider ama terörle iç içe geçenler bunun hesabını verir" açıklamalarını hatırlatan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, "Bu planlı bir uygulama. Öncesinde Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile başlayan bir gözaltı ve tutuklama süreci Demirtaş ve Yüksekdağ ile devam etti. Çok açık bu siyasal bir karar, siyasal bir tutum ve yeni dönem baskıya, tek adam ve diktatörlüğüne dayanan bir rejimin inşasında yol temizliğidir" diye konuştu. 

“Dolaysıyla biz bugün HDP'li vekillere vurulan kelepçeyi sadece onlara vurulan kelepçe olarak görmüyoruz. Tam tersine sonuçta 7 Haziran'da hem de 1 Kasım'da temsil ettiği pozisyonu açısından düşündüğümüzde hem demokratik halk muhalefetini hem emek ve demokrasi güçlerinin birliğini temsil eden bir yerde durmaktaydı. Dolayısıyla bugün HDP'i vekillere ve eş başkanlara vurulan kelepçe aynı zamanda halk muhalefetine, halkın siyaset yapma hakkına vurulmuş bir kelepçe olarak görmek gerekir" diye konuşan Gürkan, verilecek mücadelenin sadece HDP'li vekillerin serbest bırakılmasına yönelik bir mücadele değil de demokratik bir Türkiye'yi kazanma mücadelesinde geniş bir kesimin ortak bir mücadele ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. 

'DAHA GÜÇLÜ BİR MÜCADELE'

Selma Gürkan, bugün HDP'li vekillere yapılacak uygulamanın yakın zaman sonra CHP'li vekillere de yapılabileceğinin altınız çizerek, "Bu akımdan da önümüzdeki dönemi planlarken tek tek uygulamalar karşı bir mücadele değil sistemin yeniden inşasının karşısında halk demokrasisini kazanmak üzere daha güçlü bir mücadelenin altını çizebilir" dedi. 

'BARIŞA VE KARDEŞLİĞE SALDIRIDIR'

Devrimci Parti Ankara İl Başkanı Nazlı Buket Yazıcı, "Ülkenin içinde ve dışında savaş politikalarıyla siyasi hayatına devam etmeye çalışan AKP hükümetinin ezilenlere ve emekçilere olan saldırısı gün geçtikçe şiddetlenmeye devam ediyor. Gültan Kışanak ve Ayla Akat'ın tutuklanmasının hemen sonrasında dün gece saatlerinde bu ülkede 6 milyonun oyunu almış, emekçi halkların ezilen halkların umudu olan HDP eş başkanları ve milletvekilleri gözaltına alındı. Eş başkanlar ve milletvekilleri hakkında tutuklama haberleri geliyor. Bugün siyasette HDP'nin önemi bütün ezilenlerin sesi olması kadınların sesi olmasıdır" diye konuşarak, meclisteki kadın temsiliyetinin HDP ile arttığını hatırlattı.
"Kadın cinayetlerine, cezaevlerinde tacize, tecavüze ve daha birçok kadına yönelik şiddete karşı HDP kadın milletvekilleri olmasa mecliste tartışma konusu dahi olamayacaktır. HDP'ye ve vekillere yapılan bu saldırı sadece 12 vekilin gözaltına alınması değil, HDP'ye oy veren, HDP'ye ve barışa, halkların kardeşliğine inanan, tüm ezilenlere, emekçilere yapılan bir saldırıdır" diye konuşmasında devam eden Yazıcı, hiçbir gözaltı ve tutuklamanın bu hükümet karşısında diz çöktüremeyeceğinin altını çizdi.