Kadınlar özgür yarınlar için Beşiktaş’ta nöbet tuttu

HDP Kadın Meclisi ve TJA, "Kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz” şiarıyla Türkiye ve Kürdistan’da eş zamanlı başlattığı oturma eylemi düzenledi.

İstanbul Beşiktaş Meydanı’nda gerçekleştirilen nöbette söz alan HDP Milletvekili Pervin Buldan, “Ölülerimize bile tahammülleri yok. Ama Hatun anamıza söz veriyoruz; faşizan zihniyeti seni çıkarttıkları o toprağa gömeceğiz” dedi.

HDP Kadın Meclisi ve TJA’nın, kadın soykırımına, tecritte dur demek için Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir yanında başlattıkları kampanya kapsamında oturma eylemleri düzenledi. Amed, İzmir, Van, Mardin, Ankara ‘da eş zamanlı oturma eylemleri gerçekleştiren kadınların, İstanbul’daki adresi Beşiktaş Meydanıydı. Barışı simgeleyen beyaz tülbentlerle Beşiktaş Meydanı’na akın eden kadınlar hep bir ağızdan erkek şiddetine ve kadın kıyımına karşı mücadele sözü verdi. HDP İstanbul Milletvekilli Pervin Buldan’ın katılımıyla gerçekleşen oturma eyleminde, "Kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz” yazılı pankart ile “Jin jiyan azadî”, “Tecritte Hayır”, “76 yaşındaki Hatun ananın cenazesine yapılan saldırıyı kınıyoruz”, “Sadece Ağustos ‘ta 36 kadın erkekler tarafından katledildi”, “Bijî yekiti û berxwedana jinên” dövizleri taşındı.

“Jin jiyan azadî”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarını atan kadınlar adına açıklamayı Yüksel Yıldırım okundu. Başta Türkiye ve Kürdistan olmak üzere dünyanın her yanında artan gerici faşist saldırganlık önce kadınları vurduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Yıldırım, “Sömürgeci erkek egemen zihniyet ve devlet toplum köleleştirmek için önce kadın bedeni ve emeği üzerinden tahakküm kurmayı hedefler. Fabrikadan sokağa, mahalleden parlamentoya, mutfaktan tarlaya hayatın her alanında, erkek egemen devlet kadına karşı yürüttüğü iktidar savaşında tecavüzden fuhuşa, tutuklamadan cinayete kadar her türlü vahşi yönteme başvurmaktadır” dedi. Kadınların bugün bu erkek egemen saldırganlığın en barbar yüzüne DAİŞ eliyle Şengal’de, AKP devleti eliyle Sur’da Cizre’de birebir tanıklık ettiklerini vurgulayan Yıldırım, bu vahşi politikalarla gerici zihniyetinin Kürt kadınlarına korku salmak istediğini ancak başaramadığını kaydetti.

‘DAİŞ –AKP ZİHNİYETİNE KARŞI SOKAKLARDA OLACAĞIZ!’

Emeğin, yaşamın, özgürlük ve demokrasinin örgütleyen kadınlar olarak kadın cinayetinin politik ve erkek egemen devlet siyasetinin bir parçası olduğunu bildiklerini belirten Yıldırım, OHAL sürecinde 500 kadının katledildiğini, 400 çocuğun cinsel istismara uğradığına, yurtlar ve okullarda cinsel istismar olayları yüzde 59 arttığına, “kocanıza biat edin” diyen eğitim müfredatının da OHAL’de ortaya atıldığına dikkat çekti. Batman’da olduğu gibi özel savaş uygulamalarının parçası olan organize tecavüz çetelerine kefaletle tecavüzü satın alma hukuku OHAL’de sağlandı. Müftülük yasası gericiliğin OHAL kara yasası oldu. 1000’e yakın insan, kadın ve çocuk hakları kurumu OHAL’de kapatıldı ve varlıklarına el konuldu. “Biz; kadınların yaşam hakkına göz diken bu OHAL’i ve erkek egemen devlet zihniyetini çok iyi tanıyoruz. Her gün 5 kadının erkekler tarafından katledildiği ülkemizde Erdoğan-AKP devletinin kadın düşmanı politikalarını da çok iyi biliyoruz” diyen Yıldırım, “Biz dün Samsun’da çadırı önünde mevsimlik tarım işçisi Perihan Akın’ı katleden, bugün 78 yaşındaki Hatun Tuğluk’u gömüldüğü mezardan çıkartan DAİŞ-AKP reisliğindeki ırkçı-faşist çeteleri çok iyi tanıyoruz. Biz kadınlar bu erkek egemen devletin bedenimize, emeğimize, sesimize, kahkahalarımıza ve örgütlülüğümüze düşmanlığını tanıyoruz, korkmuyoruz, biat etmeyeceğiz. 3 Ağustos’ta Batman’da haykırdığımız gibi bugün de burada “Kadın Soykırımını Durduracağız, Yaşamı Özgürleştireceğiz!” diyoruz. Korkuya, zindanlara, evlerimize bizi susturarak kapatmaya çalışan DAİŞ-AKP zihniyetine karşı direneceğiz ve sokaklarda olacağız.”

‘FAŞİZAN ZİHNİYETİ SENİ ÇIKARTTIKLARI TOPRAĞA GÖMECEĞİZ!‘

Açıklamanın ardından HDP Milletvekili Pervin Buldan söz aldı. “En fazla baskıya ve şiddete maruz kalan biz kadınlar örgütlü güçle bu şiddet politikalarına dur diyeceğiz” diyerek sözlerine başlayan Buldan, Katliamları, soykırımları ve kırımları örgütlü gücümüzle bir kez daha yok etmenin yol ve yöntemlerini arayacak ve bulacağız” dedi. Kadınlar beş bin yıllık erkek egemen zihniyetine karşı her türlü mücadeleyi göstererek birlik ve beraberlik içerisinde bunun üstesinden geleceğini vurgulayan Buldan, “Biz kadınların yenemeyeceği hiçbir şey yoktur” dedi. Türkiye toplumunda kadını yok sayan, duymayan bu zihniyete karşı kadınlar birlik olacağını kaydeden Buldan, “Türkiye'nin ve dünyanın neresinde olursa olsun tek bir kadının kılına zarar gelse bizler orada olacağız. Mücadelesini yürüteceğiz” diye konuştu. Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yapılan saldırıyı kınayan Buldan, AKP hükümetinin sadece kadınlara karşı değil yaşamın her alanında saldırdığına işaret etti. Buldan, ““Ölülerimize bile tahammülleri bir sürece hep birlikte tanıklık ediyoruz. Hatun anamız gömüldüğü topraktan çıkartılarak başka bir yere gönderilmek zorunda kaldı. Kendi vasiyetini bile yerine getiremedik. Dün akşam Türkiye'nin barışından Kürdistan topraklarına sürgün ettiler” dedi. Bu saldırının altında hükümetin Kürtlere yaklaşımını gözler önüne serdiğini vurgulayan Buldan, “Hatun anamıza söz veriyoruz; bu coğrafyada mezarlara bile tahammül edemeyenlere karşı barış mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Biz Kürtlere, Alevilere, kadınlara, muhalif olan herkese karşı, bu politikalara karşı, faşizan zihniyeti seni çıkarttıkları o toprağa gömeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından meydanda saatlerce oturan kadınlar, karanlığa karşı mum yakarak, hep bir ağızdan Kürtçe ve Türkçe şarkılar seslendirdi.