Kadınlar özgürlük, barış ve eşitlik için sokakları doldurdu 

İstanbul 8 Mart Platformu’nun “Savaşa, OHAL’e, cinsiyetçiliğe karşı, emeğimiz, kimliğimiz ve özgürlüğümüz için direniyoruz” şiarıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda gerçekleştiği mitinge binlerce kadın akın etti.

Giydikleri mor kıyafet ve rengarenk fistanlarla Bakırköy ‘ü adeta çiçek bahçesine  çeviren kadınlar, faşist, baskıcı, gerici  zihniyete karşı mücadeleyi yükseltme sözü verdi.

Sabahın erken saatlerinde Dikilitaş’tan yaptıkları kitlesel yürüyüşlerle Bakırköy’ü adeta renk bahçesine çeviren kadınlar, kendilerine dayatılan tekçi, faşist, despot rejimine geçit vermeyeceklerini vurguladılar. Zindanlardaki ve Efrîn’de direnen kadınlara alanlarda selam gönderen kadınlar, savaşın olmadığı, eşit, özgür, barışın hakim olduğu bir ülke yaratana kadar direneceklerinin mesajını verdi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestesioğlu, Hüda Kaya, HDP’nin önceki dönem Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, “Faşizme inat yaşasın hayat ve kadın”, “Bu böyle gitmez ya özgürlük ya özgürlük. Yaşasın 8 Mart” , “Zafer sloganları atacağımız günler yakın”, “Savaşsız, şiddetsiz, OHAL’siz bir yaşam” yazılı pankartların taşındı. Kadınlar hep bir ağızdan, “Jin, jiyan, Azadî”, “Bijî berxwedana Efrîne”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları attı.  

‘BASKILAR ARTTIKÇA KADINLAR BİR ARAYA GELİYOR’

Savaş karşıtı pankartları polis tarafından toplanırken, miting alanındaki yüksek noktalara keskin nişancıların yerleştirilmesi dikkat çekti. Zılgıt, ıslık ve şarkılar eşliğinde miting alanına akın eden kadınlar,  8 Mart Kadın Platformu tarafından coşkuyla karşılandı. Miting, hayatını kaybeden tüm kadınlar için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Konuşmacı olarak kürsüye ilk çıkan Esenyalı Kadın Dayanışması Üyesi Adile Doğan, “8 Martın mücadele ruhuyla coşkusuyla merhaba” diyerek kadınları selamladı.  Baskılar arttıkça kadınlar olarak bir araya geldiklerini hatırlatan Doğan,  bu baskı ve şiddet ortamının faturasının kadınlar ödediğini ; kadın cinayetlerinin giderek arttığına dikkat çekti.

KADINLAR KISKAÇ ALTINDA

Adile Doğan’ın açıklamasından sonra İstanbul 8 Mart Platformu adına açıklama Türkçe ve Kürtçe okundu. Açıklamada, erkek egemen sisteme karşı kadınların tam 161 yıldır her 8 Mart’ta her yerde direndiklerini vurgulandı ve ”Bugün yine bir kişi daha eksilmeyeceğiz diyerek, Latin Amerika’dan İran’a, Edirne’den Hakkari’ye kadar kadın dayanışmasını ve örgütlülüğünü büyüterek özgür ve eşit bir yaşam için mücadele ediyoruz” denildi.

ÖZ SAVUNMAYI GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Açıklamanın devamında, kadınların sadece baba, koca, abi ya da sevgili şiddeti görmediği hatırlatıldı, ve ‘’iktidarın tüm araçlarıyla ürettiği propagandalar, toplumdaki bütün erkeklere, “gerektiğinde” kadınları cezalandırabilecekleri mesajını veriyor, hatta kadınları “terbiye etmeyi”, bir görev olarak biçiyor.  Gelinen noktada kadınlar hiç tanımadığımız bir adam tarafından, herhangi bir sebepten sokak ortasında saldırıya uğruyor.’’

Açıklamada, ‘’Erkek adalete değil gerçek adalet diyerek kadın dayanışmasıyla her yerde örgütlenmeye, öz savunmamızı güçlendirmeye devam’’ mesajı verildi.

‘SELAM OLSUN TUTUKLU KADINLARA’

Açıklamanın ardından konuşmak üzere kürsüye HDP Genel Başkanı Pervin Buldan çıktı. Buldan, konuşmasına kadınları Kürtçe ve Türkçe selamlayarak başladı. Bugün dünyanın dört bir yanında alanlarda olan ve cezaevinde tutuklu kadınlara da selam gönderen Buldan, “Selam olsun bugün Bakırköy ve Kandıra cezaevinde zılgıtlarıyla birlikte dört duvar arasından bizlerle olan kadınlara, Figen Yüksekdağ, 76 yaşındaki Sise anaya, Sebahat Tuncel’e, Gültan Kışanak ve tüm tutuklu kadınlara selam olsun. Onlar bugün aramızda değiller, bugün cezaevinde rehin tutuluyorlar. Ama şunu bilsinler milyonlar onlarla, biz onlarlayız” dedi.

‘BU ZİHNİYETİ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİYLE YIKILACAK’

Bu ülkede kadınları yok sayan, inkar eden ve katleden zihniyetin bugün alanları dolduran milyonlarca kadın tarafından protesto edildiğini vurgulayan Buldan, “Emekçi, işçi kadınlar yaşamın her alanında eşlerimize, kocalarımıza, abilerimize itaat etmiyoruz diyorlar. Sizin de emirlerinize biat etmiyoruz. Çünkü bu ülkeyi yönetenler kadınların iradesini yok sayıyor, kadınları siyasetin arkasına atmak istiyor” dedi. Her türlü şiddet ve hak gasplarına karşı kadınların omuz omuza olacağını ve bu zihniyeti özgürlük talebiyle yıkacağını kaydeden Buldan, “Biz bu ülkede en mağdur olanlar, acı çekenler ve gözyaşı dökenleriz. Ama AKP’ye karşı ön saflarda mücadele edeceğiz. Kadınların eşitlik mücadelesi yüz yıllardır devam ediyor. Ancak bugün kadın özgürlük mücadelesine karşı yürütülen baskı ve şiddet zihniyeti kadınların birliğiyle yıkılacaktır” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZ SİZİN SAVAŞINIZDA ÖLSÜN DİYE DOĞURMUYORUZ’

Annelerin artık gözyaşı dökmesini istemediklerinin altını çizen Buldan, AKP’ye şöyle seslendi: “Bizler bu ülkede anneler ağlasın istemiyoruz. Gençleri toprağa vermek istemiyoruz. Sizler Efrîn’e giderken ‘Türkiye’yi korumak adına giriyoruz diyorsunuz ama bu ülkede bir çocuğu dahi koruyamayacak durumdasınız. Kadın şiddetini durduramayacak durumdasınız. Çocuklarımız Efrîn’de yaşamını kaybetsinler diye doğurmuyoruz. Çocuklarımız sizlerin savaşında yaşamını yitirsinler diye doğurmuyoruz. Bizler kapımıza gelen her cenaze ve tabuttan rahatsızız. Siz bu ülkeyi ağlayan anneler ülkesi ve çocuklarına tabutlarına sarılanlar ülkesi yaptınız. Kadınların mücadelesi sizlerin savaş politikalarınıza geçit vermeyecek. Özgürlük ve eşitlik mücadelesiyle bunları aşacağız.”

‘MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’

Tüm kadınlar özgür olana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Buldan, “Figen Yüksekdağ özgür olana kadar, 76 yaşındaki Sise anne özgür olana kadar, Sebahat Tuncel aramızda olana kadar, Gültan Kışanak buraya gelinceye kadar bizler özgürlük ve eşitliğimiz alıncaya kadar bu mücadelemiz devam edecek. Bir ülkede kadın özgür olmadan o ülke özgür olmaz. Türkiye özgür olmadan Ortadoğu ve dünya özgür olmaz. Özgürlük mücadelemiz bu ülkeye demokrasi gelene kadar devam edecek. Tek bir insanın burnu kanamayana kadar devam edecek” dedi.

‘KAZANACAĞIMIZ GÜNLER YAKIN’

AKP-MHP seçim ittifakına gönderme yapan Buldan, “HDP olarak sizlerle beraber yapacağımı ittifakı açıklıyoruz. AKP-MHP ittifakına karşı bizim de ittifakımız var. Bizim ittifakımız seçim ittifakı değildir. Seçimden sonra devam edecek bir ittifaktır. Bu ittifakın adı kadın ittifakı, Türkiyeli kadınların ittifakı. Kürt, Türk, Arap bütün halkların ittifakı, Barış ittifakıdır. Özgürlük ittifakıdır. Kalıcı bir ittifaktır. Herkese hayırlı olsun. Herkesi bu ittifaka davet ediyoruz. Umudumuz ve cesaretimiz çok büyük çünkü cesaretimizi sizden alıyoruz iyi ki varsınız. Ceberut bir iktidar var. O yüzden bu yol uzun bir yol ama onurlu bir yol. Kazanacağımız günler yakındır. Jin, jiyan, azadî” dedi.

Miting, söylenen şarkılar ve çekilen halaylarla sona erdi.