YENİLENDİ

‘Kadınlar olarak KJA’ya sahip çıkmalıyız’

KJA Aktivisti Xecê Şen, bu sürecin yeniden başlamasını sağlayacak tek gücün Öcalan olduğunu belirterek “KJA'ya, kadına ve hakikate tüm dünya kadınları sahip çıkmalarıdır ancak bu şekilde kazanırız” dedi.

AKP/Saray’ın son bir buçuk yılda Kürdistan’da başlattığı kirli savaş politikaları sürerken, kadınlar da örgütlenerek büyüyor.
Türk devlet güçlerinin son zamanda Kürt kadınlara yönelik sindirme, bastırma, gözaltı, tutuklamaları hız kesmezken, en son KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, darp edilerek gözaltına alındı ve tutuklandı.
KJA Aktivisti Xecê Şen, özellikle kadınların hedef alındığı saldırılara ve Kürt kadınlarının mücadelesine ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

'KÜRDİSTAN'DA KADINLAR HER DÖNEM BAŞKALDIRDI'

Şen, Türk devletine hakim olan zihniyetin, 5 bin yıllık erkek egemen zihniyet olduğunun altını çizerek, "Yüzyıllardır Mezopotamya ve Kürdistan coğrafyasında en vahşi saldırılar kadınlara yönelik olmuştur. Bu noktada sorulması gerek en uygun soru, kadının neden hedef olduğudur. Neden böyle bir süreçte en ağır saldırılar kadına karşı gerçekleştiriliyor? Bu soruların cevabı çok nettir. Kürdistan tarihinde direnen kesimler her zaman kadınlar olmuştur. Leyla Kasım’dan tutun da Beseler'e kadar ihanetin karşısında başkaldıranlar, teslim olmayanlar, bu nedenle uçurumlardan atlayanlar kadınlardır” diye konuştu.

'KÜRT KADINLARI DÜNYAYA ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR'

“İhaneti kabul etmeyip başkaldıran Berîtan gerçekliği, değerlerine ve kültürüne sahip çıkan Sêvê gerçekliği, öz yönetim alanlarında, Cizre’deki vahşet bodrumunda katledilen Fatma, Berjin, Feride gerçekliği gözler önündedir” diyen Şen, bu direniş ruhunun kadın mücadelesini, kimliğini ve bilincini güçlendirdiğini belirtti. Kadınların yaşamın her alanında direnip, kendi varlıklarını ve özerkliği inşa etmek istedikleri için sürekli hedef haline geldiğini söyleyen Şen, Ortadoğu ve Mezopotamya'da hakim olan bu zihniyete karşı, Kürt kadınlarının dünya üzerinde örnek gösterilebileceğini kaydetti.
Şen, Amed Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelere kayyum atanmasının da devletin bir kez daha erkek yüzünü açığa çıkardığına dikkati çekti. 1999 yılından bu yana tartışılan ve bütün dünyaya örnek teşkil eden özerklik ve eş başkanlık sisteminin Cihan Sincar, Şükran Aydın gibi kadınların öncülüğünde uygulanmaya başladığını söyleyen Şen, şöyle devam etti: “Siyasi alanda ise Leyla Zana ile birlikte kadın iradesi görünür olmaya başladı. Leyla Zana bir kadın olarak kültürünü, dilini, iradesini sahiplenerek Kürt halkının varlığı üzerine yemin etti. Bu nedenle 40 yıldır yürüttüğümüz mücadele ile yaşamın her alanında özgür eş yaşam felsefesi ile inşa ettiğimiz eş başkanlık sistemi dünya üzerinde bir ilk olarak eşit temsiliyet düzeyinde bütün kurumlarımızda yaşama geçirildi. Kürt kadınlara yönelik saldırıların en büyük sebeplerinden birinin de sebebi budur.”

‘KJA SADECE BİR KURUM DEĞİL, SOKAKTAKİ TÜM KADINLARDIR’

Şen, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kadının yaşamın her alanında sergilediği direnişe karşı büyük bir tahammülsüzlük içinde olduğunu kaydederek, bu tahammülsüzlüğün altında yatan nedenin de kadından duyduğu korku olduğunu söyledi. Şen, şu değerlendirmede bulundu: “Biz demokratik aileleri inşa etmek için belli bir felsefe ve perspektif belirledik. Bu nedenle kadın bilincini ortaya çıkarmaya çalıştık. Erken yaşta evliliği ortadan kaldırmaya çalıştık. İşte bu nedenle KJA bu kadar zulme maruz kaldı. Erdoğan'ın zihniyeti ve kadına yaklaşımı Osmanlı Sarayı'ndaki harem zihniyetidir. Yaratmak istediği sistem de budur. Bu sisteme karşı koyan kadınları ise cezalandırıyor. KJA sadece bir kurum değil; sokaktaki tüm kadınlardır. Eğitim sisteminin parasız yaşandığını savunan kadınlardır, üniversite öğrencileridir, tecavüze uğrayan kadınlardır, katledilen kadınlardır, iş yaşamında ucuz iş gücü olarak görülen kadınlardır. Başta devlet olmak üzere herkes şunu çok iyi bilmelidir ki, Kürdistan ve dünyada tek bir kadın dahi kalsa mücadelemiz devam edecektir."

‘BİRBİRİMİZE VE HAKİKATE SAHİP ÇIKARAK KAZANIRIZ'

Şen, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile masaya oturulduğu zaman KJA’nın altyapısının örüldüğünü çünkü müzakere koşullarından birinin de kadının toplumsal statüsünün kabul edilmesi olduğunu belirtti. 
KJA Aktivisti Xecê Şen, "Sürecin yeniden başlamasına neden olacak tek güç Sayın Öcalan’dır” diyerek, kazanmak için tüm kadınlara KJA ve hakikate sahip çıkma çağrısında bulundu.