Kadınlar sokakta: Tecavüzcü barbarlara geçit vermeyelim

AKP hükümetinin cinsel istismarı, tecavüzü meşrulaştırmayı hedefleyen önergesine karşı kadınlar sokaklara çıktı. Eylemlerde, önergenin derhal geri çekilmesi istenirken, "Tecavüzcü barbarlar ordusuna geçit vermeyelim" çağrısında bulunuldu.

AMED

KESK Amed Kadın Meclisi'nin düzenlediği basın açıklamasına KESK, Eğitim Sen, SES ve BES kadın meclislerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açıklama öncesinde kadınlar “Erkek tecavüz ediyor, devlet koruyor”, “Tecavüzü hoş gören hukuku tanımıyoruz”, “Evlilik tecavüzü aklamaz” dövizlerini taşıdı.

Eğitim Sen Amed 2 Nolu Şubesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen kadınlar, polis tarafından Olağanüstü Hali (OHAL) ve Diyarbakır Valiliği’nin “Açık alanda eylem yapılamaz” gerekçe gösterilerek engellendi. Kadınlar polisin tutumuna tepki göstererek, bu açıklamayı engellemenin de tecavüzü desteklemek anlamına geldiğini belirtti.

Kadınlar, Eğitim Sen binasının bahçesinde basın açıklaması yaptı.

KESK Amed Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Sevgi Akdaş, hazırlanan önergeyle 4 bin tecavüzcüye tahliye yolu açılacağını söyledi. Akdaş, bir yılda adliyeye taşınan çocuğa yönelik cinsel istismar sayısının 16 bin 957 olduğunu ifade etti. Akdaş, “Yargıya taşınan istismar vakalarından 13 bin 968 mahkûmiyet kararı çıktı. Türkiye, bu düzenlemeyi hayata geçirdiği anda çocuk cinsel eylemlilik rıza yaşında dünyanın en düşük yaşını belirlemiş olan tek ülke olacaktır. Böylesi bir durum çocuğun üstün yararının korunması ilkesine aykırıdır. Çocuğun insan hakları gereklerinin yerine getirilmesi ve bu konuda elde edilen kazanımların kaybedilmesi anlamına gelecektir” diye konuştu. 
Akdaş, Türkiye'de her 5 evlilikten biri 18 yaşından küçük çocuklarla gerçekleştiğini aktardı. 

Açıklama, şu ifadelerle son buldu: "Doğuracağı insanlık dışı sonuçları şimdiden bilinen bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. AKP tecavüzcüleri aklayan yüz karası bu yasa müsveddesini geçirmekte kararlı durduğu takdirde tüm kadınlar olarak tecavüzcüler ve tecavüzü aklayanlar hesap verene kadar direnişte olacağız."

ADANA

Adana Kadın Platformu da AKP'nin teklifini protesto etmek amacıyla Atatürk Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. "Tecavüz meşrulaştırılamaz" pankartının açıldığı açıklamaya HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve çok sayıda kadın katıldı.

Adalet Bakanlığı’nın paylaştığı adli yıl istatistikleri çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarının korkutan tabloyu ortaya koyduğunu aktaran Adana Kadın Platformu Üyesi Şükran Yeşil, AKP'nin eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışla cinsel istismarı meşrulaştırıp yasal hale getirdiğini söyledi.

HDP Milletvekili Beştaş da önergeye karşı kadınları mücadeleye çağırdı.

MERSİN

Mersin Kadın Platformu, Forum AVM önünde etkinlik düzenledi. Birçok kişinin katıldığı etkinliğe çok sayıda kişi de destek verdi. "Dünya çocuk hakları bildirgesi" yazılı broşürler dağıtan platform üyeleri "Çocuk aklı deme çocuk haklı", "Çocuk susar sen susma" ve " Çocuk bedenime dokunma" yazılı balonları çocuklara dağıttı. Platform üyeleri balon ve broşür dağıtımı esnasında "Tecavüzcü barbarlar ordusuna geçit vermeyelim" ve "Çocuklarımızı koruyalım" sloganları attı. 
Etkinlik çocukların resim çizmesinin ardından son buldu. 

HATAY

İskenderun Kadın Platformu tarafından yapılan çağrı üzerine Eski Bit Pazarı’nda bir araya gelen kadınlar, “Çocuk susar sen susma” pankartı açarak tasarıya tepki gösterdi. Ellerinde kırmızı balonlarla çocuk istismarına dikkat çeken kadınlar, “Bir çocuğun sesi olmalısın” dövizleri taşıdı. Eyleme gelen kadınlar yanlarında çocuklarını da getirirken, çocukların yanlarına süsledikleri bisikletlerini getirmesi dikkat çekti. 
Açıklama yapan platform dönem sözcüsü Nilgün Selçuk, küçük çocukların aileleri ile birlikte cezaevlerinde tutulduğunu hatırlatıp, “Cezaevlerinde çocuklar da var” dedi. Cezaevlerinde aileleri ile birlikte tutulan çocukların mağduriyetinin giderilmesinin siyasi iktidarın gündeminde olmadığını belirten Selçuk, Pozantı Cezaevinde cinsel istismara maruz kalan çocuklara vurgu yaparak, İktidarın tecavüzcüleri değil, çocukları koruması gerektiğinin altını çizdi. 
Hatay Kadın Platformu da SES Şubesi binasında açıklama yaparak tasarıyı protesto etti.