Kadınlar tepkili ve umutlu: Sesimizi kısamayacaklar!

JINHA'nın kapatılmasına tepki gösteren kadınlar, hiçbir baskının, darbenin, sansürün kadınların sesini kısmaya yetmeyeceğini vurguladı.

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Akademisyen Yasemin Özgün, Eğitim-Sen Üyesi Hülya  Akpınar, 78’liler Vakfı Üyesi Şengül Yüksel, Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri Nimet Tanrıkulu, Feride Eralp JINHA'nın kapatılmasına ilişkin ANF'ye konuştu...

KERESTECİOĞLU: KADINLAR OMUZ OMUZA VERİP KAZANACAK

HDP Milletvekili Kerestecioğlu, JINHA’nın dünyadaki tek kadın ajansı olduğuna dikkati çekerken, JINHA’nın kadınların  sesi  soluğu  olduğunu vurguladı. Erkek egemen sistemin kadın gücünden korktuğunu vurgulayan Kerestecioğlu, JINHA'nın kapatılmasından eş başkanlık sistemiyle yönetilen DBP’li belediyelere kayyum atanmasına kadar bu korkunun yansıdığını belirtti. Türkiye ve dünyada barışın da erkek egemen sistemin yıkılışının da kadınların eliyle gerçekleşeceğini ifade eden Kerestecioğlu, kadınların bu  faşizmin karşısında susmayacağını ve hakları için omuz omuza mücadele edeceklerini söyledi.

TANRIKULU: SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMLERİNİ GELİŞTİRMELİYİZ

Barış İçin Kadın Girişimi Üyesi Tanrıkulu, JINHA'nın kapatılmasıyla kadınların haber alma hakkının da ihlal edildiğini ifade etti. Hükümetin kadınları eve hapsetmeye çalıştığını, özgürlükleri için büyük mücadelelerle elde ettikleri her türlü kazanımlarını geri almayı hedeflediğini kaydeden Tanrıkulu, şunları da dile getirdi: 

"JINHA hem haber hem de özgürlük kaynağımızdı. JINHA’nın kapatılmasıyla bu kaynağımız da elimizden alındı. Bu hukuksuzluğa karşı kadınlar haber alma haklarına sahip çıkmalı. Kadınlar bilgi edinme araçlarını çoğaltma gücüne sahip. Bu baskılara karşı mutlaka sivil itaatsizlik eylemlerini geliştirerek direnmeliyiz."

ÖZGÜN: HİÇBİR İKTİDAR KADININ SESİNİ KISAMADI

Akademisyen Özgün de kadınların sesi olan yayın organlarını kapatmanın kadına yönelik bir şiddet niteliği taşıdığını belirti. Kadınların baskı altına alındığı, ikincilleştirildiği ve nesneleştirildiği bir ortamda JINHA'nın kapatılmasının büyük bir saldırı olduğunu vurgulayan Özgün, kadınların hiçbir şekilde buna sessiz kalmayacağının altını çizdi. Bugüne kadar  hiçbir iktidarın kadınların sesini kısamadığını  hatırlatan Özgün, "Kadınlar susmayacak" mesajını verdi.

ERALP: HEPİMİZ BİRER JINHA OLACAĞIZ!

Barış için Kadın Girişimi Üyesi Eralp, hükümetin kadınların sesine dahil tahammül  edemediğine  işaret ederken, "Eş başkanlık sistemiyle yönetilen  belediyelere kayyum atayarak, Gültan Kışanak ve Ayla Akat'ı tutuklayarak, JINHA'yı kapatarak AKP her yönden  kadınların yaşam alanını yok etmeye çalışıyor” dedi. Kadınların sesinin kısılmasına  izin vermeyeceklerini altını çizen Eralp, "Hepimiz birer JINHA olacağız ve sesimizi her alanda haykırmaya  devam edeceğiz” diye konuştu. 

YÜKSEL: AKP'NİN BİTİŞ FOTOĞRAFI...

78’liler Vakfı Üyesi Şengül Yüksel, JINHA'nın kapatılmasının iktidarın  kadın korkusunun bir yansıması olduğunu vurguladı.  “Kadınlar  zeka ve güçleriyle erk iktidarların hep korkulu rüyası olmuştur” diyen Yüksel, "Ancak  görünen o ki, AKP'nin kadın korkusu diğer iktidarlara göre katbekat yüksek çünkü biz kadınlar onların dayatmalarına hiç boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz” dedi. Baskının vardığı noktanın aynı zamanda  AKP’nin bitişinin de bir fotoğrafı olarak okunması gerektiğini  belirten Yüksel, hiçbir darbenin, sansürün, baskının kadınları kararlı mücadelelerinden geri adım attırmaya yetmeyeceğini  hatırlattı.  

AKPINAR: CEVAP VERECEĞİZ

Eğitim-Sen Üyesi Akpınar ise kadınların, JINHA'nın kapatılmasına kendi iletişim ağlarını kurmaya devam ederek cevap olacağını vurguladı. Devletin  zaten kadına yönelik uygulanan şiddetin bir tarafı olduğunu hatırlatan Akpınar, bu şiddet, baskı ve sansür karşısında kadınların susmayacağını kaydetti. 
 

...