Kadınlardan seçim deklarasyonu

Kadınlar Bir Arada Girişimi, “Kadınlar bir arada değiştirir” diyerek seçim deklarasyonunu açıkladı. Açıklamada “tek adama” oy verilmeyeceği dile geldi.

Kadınlar Bir Arada Girişimi, Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda bir araya gelerek forum düzenledi. Forumun olduğu alana, “Kadınlarla değişir, değiştirebiliriz”, “Erkek iktidarlar elinizi bedenimizden çekin” yazılı dövizler asıldı. Forum öncesi, Kadınlar Bir Arada Girişimi Üyesi Ayşe Berktay konuştu. Sadece seçimlerde değil, kadınlar olarak her zaman birlikte olduklarını söyleyen Berktay, “Çünkü Türkiye'de kadın olmak, mücadele demektir” dedi.

Türkiye'de siyasi iktidarların yıllardır kadınların sözünü, umutlarını, isyanını görmezden geldiğini belirten Berktay, “Her iktidar; kendi siyasi amaçları, maddi çıkarları ve iktidarı için çalıştı; fakat hepsinin ortak bir özelliği vardı. Erkeklerin dilinden erkeklere seslenmek! Bizler, erkek egemenliği, ayrımcılık, şiddet ve eşitsizliklere karşı mücadele ederken onlar erkekliğin kalelerini korumak için çalıştılar” dedi.

AKP’nin iktidarda olduğu 16 yıllık sürecin kadınlar için daha zor olduğunu vurgulayan Berktay, “Kıyafetimizden inançlarımıza, kaç çocuk doğuracağımızdan, nerede, nasıl davranmamız gerektiğine kadar müdahale eden, hayatlarımızı işgal eden bir sesle yaşamak zorunda kaldı. Öyle bir öfke ve savaş siyaseti yürüttüler ki birbirimizi duyamadık. Oysa birbirimizi duyabilsek umutlarımızın, isteklerimizin birbirine ne kadar benzediğini fark edecektik. Hepimiz, şiddet görmediğimiz, barışçıl bir ülkede yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Sokaklarda tacize uğramadan güvenle dolaşabilecekleri şehirler istediklerini ifade eden Berktay, kadınların yaşadığı eşitsizliklere değinerek kime oy vermeyeceklerini anlattı.

Berktay’ın konuşmasının ardından BEKSAV’dan sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde kadınlar dakikalarca halay çekti. Daha sonra geçilen foruma parkta olan kimi kadın da katıldı. Bu kadınlardan söz alan bir yurttaş, “Özgürlük istiyoruz. Bir telefonla belediyelerin yerleri değiştiriliyor. Madem biz seçiyoruz, biz alalım onları” dedi.

Formun ardından Kadınlar Bir Arada Üyesi Eda Cansu, kadınların seçim deklarasyonu açıkladı. “Biz kadınlar bugün bir aradayız ve bizi hiçe sayan bu erkek iktidara son vereceğiz” diyen Cansu, şöyle devam etti: “Bizler, kadınları yalnızca aile içinde tanımlayan iktidarlara karşı, kadınları eşit bireyler olarak gören, cinsiyet eşitliği için somut bir programı olan siyasi partiye oy vereceğiz. Bizler, kadınları siyasetten dışlamayan, ‘er meydanı’, ‘adam gibi ölürüz’ sözleriyle siyaseti erkekleştirmeyen siyasi partiye oy vereceğiz. Bizim oyumuz, Meclis’teki koltukları ve sözü erkeklere tahsis eden değil, kadınlara karar mekanizmaları da dahil eşit temsil yolunu açan, bunu eşbaşkanlık ve eşsözcülük yoluyla güvence altına alan partiye olacak.”

Kadınların siyasette yer almasından korkmayan, kadın milletvekillerini, belediye eş başkanlarını ve siyasetçileri tutuklayarak rehin almayan, milletvekilliklerini düşürmeyen partiye oy vereceklerini aktaran Cansu, devamında şunları söyledi: “Bizler, kadınlar için eşit işe eşit ücreti savunan, kadınların güvenceli, insanca işlerde çalışması için istihdam yaratan partiye oy vereceğiz. Bizlerin oy vereceği parti, kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı önleyici ve somut politikalar yürütecek. Gerçek adalet değil, erkek adalet uygulayıcılarını, ‘erkeklik ve kravat indirimlerini’ rafa kaldırıp, kadınların sesini duyan yargının yolunu açacak. Bizler oyumuzu, kadın örgütlerine, kadınlara kulak veren, onlarla birlikte çalışan; bizleri yönetime dahil eden partiye vereceğiz. Bizler, kadınların bedenleri üzerinden siyaset yapmayan; kadınların kürtaj, doğum kontrolü ve cinsel sağlık hakkını koruyan siyasi partiye oy vereceğiz. Bizler, çocuk ve yaşlı bakımını kadının doğal görevi olarak görmeyen; kadınların toplumsal hayata katılmaları için onları teşvik eden, her mahalleye kreş ve yaşlı bakım evleri açan partiye oyumuzu vereceğiz. Bizler, yıllarca mücadele ederek edindiğimiz mesleklerimizi bir gecede çıkardıkları hukuka aykırı Kanun Hükmünde Kararnamelerle elimizden almayanlara oy vereceğiz.

Bizler savaşa değil; kadınların eğitimi, sağlığı, istihdamı için bütçe ayıran partiye oy vereceğiz. Bizler, artık kendi ikballeri için savaşı, öfkeyi nefreti kışkırtanlara değil; bir arada barış içinde yaşadığımız bir ülkenin sözünü veren partiye oy vereceğiz. Oyumuz, Olağanüstü Hali kaldıracak ve yaşamı bizlerle birlikte olağan bir neşeye ve umuda dönüştürecek siyasi partiye olacak!”

Oylarının her türlü yetkiyi elinde toplayan "tek adama” olmadığına dikkat çeken Cansu, “Biz kadınlarla birlikte yönetecek eşitlikçi ve çoğulcu partiye! Bir arada başaracağız! Güvenli, barış içinde ve insanca yaşadığımız bir hayatı kuracağız. Kadınlar bir arada değiştirir! Senle güçlüyüz! Senle değişir” dedi.