Kadınların elinden şifalı andız pekmezi

Birçok hastalığa şifa olan andız pekmezi satarak geçimini sağlayan Sevim Kaplan, "Kadınlar üretime katkı sunsun ve kendi paralarını kazansın" diye çağrıda bulundu.

Son yıllarda fazla talep edilen andız pekmezi, birçok hastalığa iyi geliyor. Adana'nın Aladağ ilçesinde yaşayan ve küçük yaştan bu yana kırsal bölgelerden topladığı andızları pekmeze çevirerek satışa sunan Sevim Kaplan, köyündeki birçok kadın gibi geçimini bu işten kazanıyor.

"Andız pekmezini Adana’da yapılan kermes ve festivallerde hem tanıtım hem satışını gerçekleştiriyoruz" diyen Kaplan konuşmasına şöyle devam etti: "Biz bunu Ekim ayında ağaçtan sallayarak yere düşürüyoruz ve topluyoruz. Daha sonra bunları kırıp sonra suda iki gün bekletiyoruz. İki gün bekledikten sonra suyunu süzüp en az 5 saat kaynatıyoruz ve sonra soğutup kavanozlara koyarak hazırlanan pekmezi satışa sunuyoruz."

'KÖYDE KADINLAR BU PEKMEZDEN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR’

Köyde genellikle kadınların bu işi yaptığını söyleyen Kaplan, "Bende çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Andız pekmezi birçok hastalığa şifa özelikle astım ve bronşit hastalıklarına iyi geliyor. Birçok kişi ağacı bildiği halde andız pekmezin bundan üretildiğini bilmez. Özelikle kırsal bölgelerde yetişen bir ağaçtır. Adana'nın Aladağ, Karaisali gibi ilçelerde çoğunlukla üretimi yapılır" diye aktardı.

Son zamanlarda andıza ilginin de büyük olduğunu ifade eden Kaplan, "Birçok hastalığa şifa olan pekmezin yoğun bir emekle elde ediliyor. Fiyatı çok uygun herkese tavsiye ediyorum. Eski zamanlarda taşla kırılıyordu. Çok emek veriliyordu şimdi makineler çıkmış eziliyor lakin emek verilmeye devam ediliyor. Köyde birçok kadın bu pekmez sayesinde geçimi sağlıyor. Biz köyde birçok organik ürünü yetiştirip üretime katkı sunuyoruz. Tüm kadınları üretime katkı sunmaya ve kendi paralarını kazanmaya davet ediyorum" dedi.