Kadınların gündemi Efrîn işgali

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle Avrupa'nın birçok kentinde bir araya gelen kadınların gündemi Efrîn işgaliydi.

Avustralya'nın Melbourne kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle etkinlik düzenlendi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Birliği'nin organize ettiği etkinlikte gündem Efrîn işgaliydi. Etkinliği telekonferans aracılığıyla ile katılan gazeteci ve Kadın Haklari aktivisti Meral Çiçek, Efrîn'e yönelik saldırılara ve kadınlar gününe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Etkinlikte, toplumun kadın kimliği üzerine fikirlerinin alındığı video gösterimi ve Kürt kadınları ile çocuklarının Kürtlerin ulusal kıyafetlerini tanıttığı defile yapıldı. Etkinlik kadınlardan oluşan koronun şarkılarıyla sona erdi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. Şehit Ronahî Kadın Meclisi Hannover, Şehit Meryem Kadın Komünü Hildesheim, Şehit Berçem Cîlo Kadın Meclisi Salzgitter, Şehit Zozan Cudî Kadın Komünü Braunschweig, Feminist Kadın komitesi Celle, Jinên Ciwanên Azad, Jinên Arîn Mîrkan Meclisi Walsrode, JXK ve TAJÊ'nin organize ettiği yürüyüşte, Paris'te katledilen 3 Kürt devrimci Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın posterlerinin taşınmasına müdahale etmek isteyen polislere kadınlar tepki gösterdi. Polisin tutumunu eleştiren NAV-DEM üyesi Abdullah Efe, "Sakine Cansız sadece bizim için değil, tüm dünyada özgürlüğü arayan herke için direniş sembolüdür. Rosa Lüxemburg gibi biriydi" diyerek tepkisini dile getirdi. Festival alanında sonlanan yürüyüşün ardından, Koma Jinên Volkana Şoreşê, Koma Rêdûr, Koma Laliş Folklörü Celle, Koma Şehit Şiyar Folklörü Salzgitter, Cangorî Hacer Folklörü Walsrode, Şehit Serhat Folklörü Lehrte ve üpriz olarak Serhildan û Evin etkinlikte sahne aldı. Etkinlik “Bijî Berxwedana Efrînê", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Yaşasın 8 Mart Uluslararası Kadın Günü" sloganlarıyla sona erdi.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag şehrinde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kutlandı. Den Haag Belediyesi tarafından organize edilen kutlamada, yüzlerce kadın bir araya geldi. Etkinlikte, saat 13.00'da Avrupa Jineoloji Merkezi çalışanları, Jinwar ve Jineoloji üzerine bir seminer verdi. Etkinlik akşam saat 18.00'da sona erdi.

LONDRA

İngiltere'nin Başkenti Londra'da Roj Kadın Meclisi'nin organize ettiği bir kadın paneli düzenlendi. "Rosa'lardan Arin Mirxanlara, Avesta Xaburdan Barinlere kadın mücadelesi ve Rojava kadın devrimi" konulu panele konuşmacı olarak Repak temsilcisi Meral Çiçek katıldı. Konuşmasında 8 Mart ve kadın mücadelesinin önemine değinen Çiçek, Efrîn'de Türk devletinin saldırılarına karşı direnen kadın savaşçılara dikkat çekti. Kadın mücadelesinin erkek egemen zihniyetinin temsil eden tüm diktatörlere karşı olduğunu vurgulayan Çiçek, buna karşı tüm kadınları direnişe çağırdı. Panelin ardından kitle Efrîn için yapılan eyleme katıldı.