Kadınların öfkesi sürüyor: Tecavüz ve istismara geçit yok!

AKP hükümetinin cinsel istismarı aklayan önergesine karşı kadınların öfkesi sürüyor. Sokaklara çıkan ve önergenin derhal geri çekilmesini isteyen kadınlar, AKP politikalarının kadın ve çocukları tehdit eden nitelikte olduğuna dikkat çekti.

AMED

Amed'de dün kuruluşunu ilan eden Tevgera Jina Azad (Özgür Kadın Hareketi - TJA) bileşeni kadınlar, Salı günü Meclis'te tekrar görüşülecek olan "cinsel istismar düzenlemesi"ne ilişkin Ekin Ceren Kadın Merkezi önünde açıklama yaptı. “Çocuk istismarı insanlık suçudur”, “Tecavüz meşrulaştırılamaz”, “Küçüğün rızası olmaz” ve “Çocuk istismarcılarını aklatmayacağız” dövizlerinin taşındığı eylemde konuşan Roza Kadın Merkezi'nden Ruken Ünsal, önergenin AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana sistem ve zihniyetini ördüğü bir önerge olduğunu söyledi.
AKP'nin 14 yıllık iktidarı süresince kadınlarla ilgili cinsiyetçi ve ayrımcı söylemlerinden vazgeçmediğini söyleyen Ünsal, “14 yıldır iktidarda bulundukları süre içinde kadın cinayetlerinde artış hız kesmemiştir. Yüzde bin 400 artışın sorumlusu her gün öldürülen kadınların sorumlularını aramaya gerek yoktur. Bu önerge son yıllarda çocuk istismarını, kadın tecavüzünün meşrulaştırıldığının yasal açıklamasıdır. Bu önerge Ensar Vakfı istismarını aklamaktır. Bu önerge Adıyaman’da 76 çocuğu görmemektir. Her bir çocuğun ve her bir kadının tehdit altında olduğunun göstergesidir. Tecavüzcüleri güvence altına alacak yasaya bir hazırlıktır” dedi. 
Ünsal, şunları da dile getirdi: "Sorarız bu zihniyete, siz hangi mantıkla bir çocuğun rızasıyla tecavüzün gerçekleşebileceğine karar veriyorsunuz? Siz hangi hakla bir çocuğu tecavüzcüsüyle evlendirmeyi düşünüyorsunuz? Biz kadınlar, çocukları tecavüz, şiddet, istismar gibi kelimelerle aynı cümlede kullanmanın utancını yaşarken, bu utanca sebep veren her türlü yasa ve öneriyi lanetliyoruz."

KOCAELİ 

Büro Emekçileri Sendikası (BÜROSEN) ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Kocaeli Şubeler Platformu da önergenin geri çekilmesi amacıyla BÜROSEN Kocaeli şube binasında basın toplantısı düzenledi. KESK Kocaeli Dönem Sözcüsü Gülizar Ateş, toplantıdaki konuşmasında şöyle dedi: "Önergenin Meclis'te kabul edilmesi halinde 4 bin tecavüzcüye tahliye yolu açılacak. Cezanın önce askıya alınması zaman aşımından da affedilmesi öngörülmektedir. Cinsel istismarın zaman aşımı ve affı diye bir durum söz konusu olamaz. Çocuklara yönelik her türlü şiddet suçtur."
Eylemde, önergenin tartışmaya dahi açılmadan geri çekilmesi istenirken, "AKP tecavüzleri aklayan yüz karası bu yasa müsveddesini geçirmekte kararlı durduğu taktirde biz tüm emekçiler olarak tecavüzcüler ve tecavüzü aklayanlar hesap verene kadar direnişte olacağız" mesajı verildi.

MERSİN 

Mersin'de İştar Kadın Merkezi, kadın derneklerinin kapatılması, kadın kazanımlarına yönelik saldırı ve önergeyi protesto etmek amacıyla dernek binasında basın toplantısı düzenledi. İştar Kadın ve Aile Hizmetler Müdürü Fahriye Cengiz, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kadınların yıllarca mücadele ederek ve bedel ödeyerek elde ettiği kazanımlarının hedeflendiğini belirterek, yıllarca şiddet ve cinsel saldırı ile mücadele eden kadın kurumlarının kapatılmasını da kabul etmeyeceklerini söyledi. 
Eylemin ardından kadınlar, cinsel saldırı ve istismara karşı çocukların korunması için İstanbul Sözleşmesi'ne taraf olan ülkelerin Büyükelçiliği'ne faks gönderdi.

ANKARA

Ankara'da da Halkevci kadınlar, AKP'li kadınlarla görüşmek üzere AKP Çankaya İlçe Örgütü Teşkilatı'na geldi ancak karşılarında AKP'li erkekleri buldu. 
Halkevci kadınların sorularına AKP'li kadınlar yanıt vermezken, erkekler ise kendilerini muhatap almayan kadınları darp etmeye çalıştı. Kadınlra saldıran AKP'li erkeklerden biri, “Tecavüzü siz istiyorsunuz” şeklinde sözlü saldırıda bulundu.
Kadınlar, yarın Meclis’e gelecek olan yasaya karşı saat 11.00’da Meclis önünde olacaklarını ve yasayı geçirmemek için direneceklerini belirtti.

BATMAN 

Batman’da belediye eş başkanlarının tutuklanması ve yerlerine kayyum atanmasına ilişkin her hafta DBP, HDP, TJA ve halkın katılımıyla yapılan basın açıklaması, Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde devam etti. “İrademe Dokunma” sloganıyla gerçekleştirilen açıklamada, bu hafta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla şiddet ve erkek politikalarına karşı ses çıkarma ve mücadele çağrısı yapıldı. 
Kadınlar adına açıklamayı, görevden uzaklaştırılan Batman Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Akel yaptı. Akel, kayyumun kadına yönelik şiddetin başka bir boyutu olduğunu ve buna karşı 25 Kasım’da kadınları ses çıkarmaya ve kadın iradesini sahiplenmeye çağırdı. Akel, şunları kaydetti: “25 Kasım haftasındayız. Kadına yönelik tüm şiddet politikalarını dünya kadınları olarak protesto ettiğimiz, sokaklarda, meydanlarda bir araya gelip mücadele ettiğimiz bir haftayı yaşıyoruz. Öncelikle gelen kayyumlar birçok belediyemizde önce kadınların kurumlarını kapatarak kadın iradesine açık mesajla ‘kadını tanımıyorum’ dedi. Ancak başaramayacaklar. Demokratik siyasette, yerel yönetimlerde, sokaklarda, meydanlarda kadınlar kazandıklarını teslim etmeyecek. Her türlü şiddete karşı mücadele etmeye devam edeceğiz."
HDP Batman İl Eş Başkanı İkram İrgi ise, 24 Kasım saat 12.00’da Batman’da düzenlenecek “Siyasiler Halkla Buluşuyor” etkinliğine katılım çağrısında bulundu.

İSTANBUL 

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü ve Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü ortaklığında, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası” etkinlikleri kapsamında 23 Kasım Çarşamba günü Boğaziçi Üniversitesi Özger Arnas Salonu’nda “Baskıya, Şiddete ve Savaşa Karşı Şarkı Söyleyen Kadınlar” adı altında bir Sunum-Performans etkinliği düzenlenecek.
Konuya ilişkin yapılan açıklamada, böyle bir baskı döneminde Roza Eskanazi, Nazan Öncel, Fairouz, Tina Turner, Ayşe Şan, Bergen, Googoosh gibi müzisyen kadınların savaşa, şiddete, baskıya karşı şarkılarıyla, sözleriyle nasıl mücadeleler geliştirdiklerini anlatmaya çalışacakları belirtildi. Açıklamada, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası kapsamında onları şarkılarıyla ve sözleriyle hatırlayacağız" dedi.