'Katliamdan AKP sorumludur'

HDP heyeti ve Barış Anneleri, Antep'te katliamın gerçekleştirildiği yerde açıklama yaptı, katledilenlerin anısına karanfil bıraktı, katliamdan AKP'nin sorumlu olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve Barış Anneleri, DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında 54 kişinin yaşamını yitirdiği yerde açıklama yaptı.

HDP Kadın Grubu Sözcüsü Besime Konca, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Amed Milletvekili Çağlar Demirel de anmaya katıldı.

Barış Annelerinden Habibe Tişkaya, katliamı lanetledi. Kürtçe açıklama yapan Tişkaya, "Barış Anneleri olarak bu tür katliamlara karşıyız. Biz şehit aileleri olarak bu katliamlara engel olacağız. Bu bomba tüm Kürtlere karşı patlatıldı. Barış Anneleri, patlatılan bombayla oluşturulacak provokasyona asla izin vermeyecek" dedi.

HDP Kadın Grubu Sözcüsü Besime Konca ise en büyük acının, en büyük katliamın Antep'te gerçekleştiğini söyledi. 29 çocuğun yaşamını yitirdiğini kaydeden Konca, "Yüz yıldır bu devletin Kürt halkına söylediği şudur; 'Ben sizi tanımayacağım, ben sizi katledeceğim, ben size haklarınızı vermeyeceğim'" dedi.

Yıllardır Kürt halkının, Türkiye'de birlikte demokratik ve özgür yaşamak için mücadele yürüttüğüne dikkat çekti. Her yerde Kürt halkının katledildiğine işaret eden Konca, "Bunlar Suruç'ta başladı, Amed'de devam ettiler. 10 Ekim katliamı, Antep katliamının habercisidir" şeklinde konuştu. KCK'nin çatışmaların sona ermesi için açıklama yaptığını hatırlatan Konca, katliamın aynı gün gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.

Hiçbir katliamın faillerinin ortaya çıkmadığını vurgulayan Konca, "IŞİD'in Antep'teki faaliyetlerinin ortaya çıkarılması için onlarca soru önergemiz AKP'nin oylarıyla ret edilmiştir. Buraya daha önce de gelmiştik. Hangi sokaklarda IŞİD'in olduğunu halk biliyor. Halk defalarca, 'can güvenliğimiz yok' dedi. 'Burada patlamalar, cinayetler olabilir' dediği halde, hükümet IŞİD'le, El Nusra'yla işbirliğini kesmedi. O nedenle bu cinayet açık bir cinayettir. Bu cinayet AKP işbirliğiyle gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.

Yıllardır Kürtlerin çözüm için her türlü fedakarlığı yaptığını söyleyen Konca, şunları kaydetti: "Ancak AKP'nin bugün aldığı karar şudur. Ben Kürtlerle hiçbir zaman anlaşmayacağım. Ben hiçbir zaman Türkiye'yi demokratikleştirmeyeceğim. IŞİD'le ilişkimi sürdürüyorum" dedi. Yazar Aslı Erdoğan'ın tutuklanmasına tepki gösteren Konca, DAİŞ üyelerinin gözaltına alınıp bırakıldığını kaydettik.

Konca, "Biz bu cinayetin sorumlusunu AKP olarak görüyoruz. Burada ki mülki amirleri görevlilerini buradaki katliamdan sorumlu tutuyoruz" dedi, Kürt halkına, etkinliklerine büyük metanetle devam etmesi çağrısı yaptı.

Bugünkü cenaze töreninde yaşanan provokasyona işaret eden Konca, alanda bulunan polislere çağrı yaptı: "Halkın güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından, HDP heyeti ile Barış Anneleri katliamın yaşandığı yere karanfil bıraktı.