‘Kayyum önce kadınları hedef aldı, iki merkez kapandı’

AKP'nin kayyum darbesinin ilk olarak kadın merkezlerini hedeflediğini ifade eden HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Konca, kayyuma rağmen kadından bir yana bir yaşam için yerellerde çalışmaların süreceğini belirtti.

AKP hükümetinin kanun hükmünde kararnameyle atadığı kayyumların, DBP'li belediyelerde ilk yaptığı kadın merkezlerini kapatmak ve merkezlerdeki mağdur kadınlara ait özel bilgilere el koymak oldu. Kadınları hedef alan bu uygulamanın yanı sıra eşbaşkanlık sisteminin uygulandığı DBP'li belediyelere atanan kayyumların tamamının da erkek olması, şiddet mağduru kadınların mağduriyetinin daha da artacağı endişesini doğurdu.

SİLVAN VE CİZRE'DE İKİ KADIN MERKEZİ KAPATILDI

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine kayyum olarak kaymakam Murat Kütük atandı. Kayyumun ilk işi, Meya Kadın Merkezi'ni kapatmak oldu. Cizre'ye kayyum olarak atanan Kaymakam Ahmet Adanur da, belediyenin kadın merkezini kapattı. Her iki ilçede, mağdur kadınlara ait olan tüm özel bilgi ve belgeler el konuldu.

Kayyuma ilişkin ANF'ye konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, söz konusu iki uygulamanın da kayyumun kadınların kazanılmış haklarına ve güvencelerine yönelik bir darbe olduğunu gösterdiğini belirtti.

Kadından yana bir yaşam için başkanlık kurumundan çalışanlara göre belediyelerin tüm birimlerinde eşit temsiliyeti esas aldıklarının altını çizen Konca, kadına yönelik şiddetin belediye çalışanları arasında da önlenmesi için "şiddet uygulanan erkeğin maaşının eşine verilmesi ya da işten çıkartılması" gibi yaptırımları da hatırlattı.

'TÜM ÇALIŞMALAR BÜYÜK BİR DARBE YEDİ'

Kayyum atanan belediyelerin birçoğunda kadın merkezlerinin olduğunu hatırlatan Konca, büyükşehir ve il belediyelerinde tüm kadın çalışmalarını koordine eden kadın başkanlıkları da oluşturulduğunu söyledi. Şiddet mağduru kadınlara yönelik çalışmaların yanı sıra kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılmaları için desteklenmesi için de çalışmalar yürüttüklerini Konca, kayyumlarla birlikte tüm çalışmaların büyük bir darbe yediğini belirtti.

'O BELGELER KADINLARIN MAHREMİYETİYDİ'

Asker ve polis ile girilen belediye kurumlarında bundan sonra var olacak hiçbir kuruma kadınların güveninin olmayacağını anlatan Konca, şunları söyledi: "Kadın merkezlerinde, şiddet mağduru kadınlara ait tüm bilgi ve belgelere el konuldu. O belgeler, kadınların mahremiyetiydi. O belgelere el koyanlar kim ve bu özel bilgilerin nasıl kullanılacağını da bilmiyoruz. Bu nedenle elbette mağdur kadınlar bakımından endişeliyiz. Kadınların, kendileri ile ilgili kurumlara güvenerek gelmesi önemli. Kayyum atanan belediyelerdeki, bu kurumlara kadınlar güvenmedikleri için gelmeyeceklerdir."

'ÇALIŞMALAR YEREL KURUMLARDA SÜRECEK'

Cizre ve Silvan'daki kadınların, sokağa çıkma yasakları sırasında büyük bir yıkımın mağduru olduklarını da hatırlatan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, "Bu yıkım süreçlerinde en büyük mağduriyeti yaşayan kadınlar oldu. Bu nedenle kadınları, kayyuma rağmen asla yalnız bırakmayacağız. Belediyelerde yapılan çalışmaları, başka mekanlarda sürdürmeye devam edeceğiz. Bu elbette kolay olmayacak ancak kadından yana çalışmalar sürecek" dedi.

İstanbul'da şort giydiği için bir kadına cinsiyetçi saldırı düzenleyen kişinin serbest bırakıldığını, İzmir'de genç bir kadının kıyafeti gerekçesiyle cinsel saldırıya maruz kaldığını hatırlatan Konca, son olarak şunları söyledi:

"Kadınlar her zaman saldırıların hedefindeydi. Ancak bu kez bu saldırılar medya eliyle de meşrulaştırılıyor. Hükümetin açıklamaları da kadınlara yönelik saldırıları meşrulaştırıyor. Kadını evin dışında başka bir yaşam görmeyen bir yaklaşım ile karşı karşıyayız. Bu nedenle tüm kadınlar olarak hem kayyum darbesine hem de kadın düşmanı politikalara karşı yanyana durmak zorundayız.”