KCDP Kadın Hareketi Okulu'nun startını verdi

KCDP’nin 'Kadın Hareketi Okulu' panelinde Sheila Rowbotham'ın 'Yeni Bir Çağ Hayali-20. yüzyılı yaratan kadınlar' adlı kitabından alıntılar yaparak sunum gerçekleştiren Gülsüm Kav, "Baskılar artıkça elbette kadınlar direnecektir" dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Şişli Merkez'de 'Kadınlar okuyor, tartışıyor, kadın mücadelesini şekillendiriyor' şiarıyla Ankara, İzmir ve İstanbul'da farklı tarih aralıklarıyla düzenleyecekleri 'Kadın Hareketi Okulu' isimli panelin startını verdi. Kadınların yoğunlukla ilgi gösterdiği panelde KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav'ın sunumuyla Sheila Rowbotham'ın 'Yeni Bir Çağ Hayali-20. Yüzyılı Yaratan Kadınlar' adlı kitabından alıntılar yapılarak tartışmalar yürütüldü. İlk olarak panelin girişinde KCDP İstanbul İl Temsilcisi Fidan Ataselim, panelin neden düzenlendiği hakkında bilgi vererek, "Kadın tarihi oldukça zengin. Bizler de kadın örgütü olarak kendi deneyimlerimizi, mücadele pratiğimizi nasıl oraya koyacağımızı bugün tartışmak için buradayız" diye belirtti. 

‘KADINLARIN ELDE ETTİĞİ KAZANIMLAR ALINMAYA ÇALIŞILIYOR'

Türkiye ve dünyada kadınların yaşadıkları sorunları ve kadınların elde ettiği kazanımların eril zihniyet tarafından sürekli alınmaya çalışıldığını kaydeden Gülsüm, "Biz kadın cinayetlerini durmaya çalışırken şimdi de Ayşegül Terzi'nin başına gelenler gibi sorunlarla karşılaşıyoruz ve bu zihniyet tüm kadınlara bunları dayatmaya çalışıyor. Kadınlar böcek değildir. Kadınlar direnir" dedi. Gülsüm kadınların direniş tarihini anlatmaya devam ederken, IŞİD'e karşı direnen kadınları da sözlerine ekledi. Kadınlar ses çıkarmaya devam ettikçe kadınların kazanımlar elde ettiğini ve KCDP için bu kazanımların oldukça önemli olduğunu da kaydeden Gülsüm, "Kadın örgütümüzün çalışmalarına 'Kadın Hareketi Okulu' çalışmamızı eklememiz oldukça önemlidir" diye konuştu. 

'KADINLAR DURUP DURURKEN DİRENİŞE GEÇMEDİ' 

Gülsüm, katılımcıların önerileri üzerine tartışma yürütecekleri 'Yeni Bir Çağ Hayali-20. Yüzyılı Yaratan Kadınlar' kitabından bölümleri açıklayarak sunumuna başladı. Gülsüm, "Kadınlar durup dururken mi direnişe geçti? Ben öncelikle bundan söz etmek istiyorum. Geçmişten kesin kopuş tam olarak 'hep böyle geldi, böyle gider' anlayışını yıkmak istedi kadınlar. Tarihsel koşullar göz önünde bulundurulduğunda dönemin kadınlara bakış açıcı kadınları direnişe itti. Direniş çizgisine geçti kadınlar ve birbirlerini örgütlemeye başladı kadınlar" sözlerine yer verdi. 

'KADINLAR DÜNYANIN HER YERİNDE AYNI SORUNLARI YAŞIYOR' 

Gülsüm, kitaptan alıntılar yaparak tarihte kadın mücadelesi yürüten Emma Goldman gibi isimlerin bugünlerde yürüttükleri direnişleri hayat bulmaya devam ettiğini söyledi. Gülsüm, "Dünyanın her yerinde kadınlar büyük eylemler yapıyor. Sadece bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde kadınlar aynı sorunları yaşıyor aslında" diyerek kadınların yaşadıklarını sorunlara işaret etti. Gülsüm, sözlerinde kadınların mücadele tarihinden örnekler vermeye devam ederek, seçme-seçilme gibi önemli hakların bugün yürürlükte olmasının kadın mücadelesiyle gerçekleştiğini ve bunun değerinin bilinmesi gerektiğini belirtti. 

Panelde, Gülsüm kitaptan örnekler vermeye devam ederek, katılımcı kadınlar kitaptaki vurgulanan ve dünyadaki kadın sorunlarını ele alarak tartışmalarla panele devam etti. 

...