Kerestecioğlu: İstanbul Sözleşmesi için baskı kuralım

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, kadınları İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için baskı kurmaya çağırdı.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü için Brüksel'de düzenlediği panelde konuşma yaptı.

İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması üzerine değerlendirmelerde bulunan Kerestecioğlu, şunları ifade etti:

'KAZANIMLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM'

"Şiddet, savaşlar, yoksulluk, ayrımcılık, nefret her yerde en fazla kadınları vuruyor. Ancak diğer yandan da kadınların buna başkaldırıyor. Bu karşı çıkışlar birçok olumlu yasal düzenlemenin de gerçekleşmesine neden olabiliyor. Bunları hepimiz, dünyanın farklı yerlerinde yürüttüğümüz mücadelelerle elde ettik. İşte İstanbul Sözleşmesi de bu kazanımlardan birisi… Ancak erkeklerin öncülüğünü yaptığı erkek egemen sistem de, devletler ve iktidarlar da oldukça kurnaz ve dünya tarihi bu kurnazlıkların örnekleriyle dolu! Bazen bir ticari anlaşma yapma, bazense bir ateşkes yapma gerekliliği, ya da her ne sebep olursa olsun; hükümetleri, aslında hiç de uygulama niyetinde olmadıkları sözleşmeleri de imzalamak zorunda bırakabiliyor. İşte bu noktada biz kazanımlarımızın birer 'sözleşme kağıtları çöpü'ne dönüşmemesi ve etkin, aktif, verimli bir şekilde uygulanması için de ayrıca mücadele etmek zorundayız. İşte bu dönem birçok ülkede kadın hareketleri için bu mücadelenin dönemi…

Hükûmetleri İstanbul Sözleşmesi'ni etkin uygulanmaya zorlamak ve uygulamayanları ifşa etmek öncelikli hedeflerimizden birisi olmalı!"