Kerkük ve Duhok sonuçları da açıklandı, tartışma sürüyor

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Kerkük ve Duhok’un da seçim sonuçlarını açıkladı

Sonuçlara ilişkin yapılan itirazlar ve başlatılan tartışmalara ilişkin haftalık basın toplantısında konuşan Irak Başbakanı Haydar Abadi ise Kerkük başta olmak üzere itiraz edilen yerlerde oyların yeniden elle sayılabileceğini söyledi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu tarafından akşamüzeri yapılan açıklama ile duyurulan, Kerkük ve Duhok seçim sonuçlarına göre partilerin aldığı oylar şöyle:

KERKÜK

KYB : 184 bin 373

Kerkük Arap Koalisyonu : 83 bin

Türkmen Cephesi : 79 bin

Nasır listesi : 24 bin 245

Vataniye Koalisyonu : 14 bin 932

Fetih Koalisyonu : 18 bin 406

Ulusal liste : 13 bin 775

Yeni Nesil : 12 bin 836

Tezamun listesi : 10 bin 569

Babul Arap : 8 bin 133

KSDP : 7 bin 194

Keldan Koalisyonu : 4 bin 815

Yekgırtu : 4 bin 560

Keldan - Süryani - Asuri Milli Meclisi : 3 bin 779

 

DUHOK

 

KDP : 348 bin 777

Yekgırtu : 48 bin 300

KYB : 25 bin 823

Koalisyon : 25 bin 449

Yeni Nesil : 17 bin 823

Komel : 3 bin 619

ABADİ: ELLE SAYILABİLİR

Kerkük ve Duhok seçim sonuçlarının açıklamasının ardından 12 Mayıs'ta sandıkların kapanmasından hemen sonra seçimlere hile karıştırıldı, oylar çalındı vb. iddilarında bulunan partilerin seçim sonuçlarına itirazları sürdü.

Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan konuşan Haydar Abadi, "Kerkük'teki şüpheli sandıkların açılarak sayımın yeniden yapılması gerekiyor. Bu çok kolay ve 1 gün dahi sürmeyecek bir mesele” dedi.

Kerkük'te seçime "hile" karıştırıldığı iddialarının ispatlanması halinde tüm sandıkların yeniden açılıp sayılacağını belirten Abadi, şöyle konuştu: “Gerekirse Irak genelinde de tüm sandıkları yeniden sayacağız. Seçim komisyonunu şaibe iddialarını gidermek için acilen göreve çağırıyorum."

KDP DE 'ELLE SAYILSIN' DEDİ

KDP kurmayları da Mesut Barzani başkanlığında toplanarak, 12 Mayıs’ta gerçekleşen Irak Parlamento Seçimleri’nin sonuçlarını değerlendirdi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada Başûrê Kurdistan’daki oylar elle sayılsın talepleri dile getirilerek, “Bazı siyasi tarafların seçim sonuçlarıyla ilgili çekinceleri var. KDP’nin de Süleymaniye’deki seçim sonuçlarına ilişkin şüpheleri var. Şüphelerin ortadan kaldırılması, huzur ve istikrar için gerekli görülmesi durumunda Kürdistan Bölgesi’ndeki oylar elle sayılsın” denildi.

Başûrê Kurdistan'daki altı parti dün, seçim sonuçlarına itiraz etmek için Hewler'de bir toplantı gerçekleştirerek, seçimlerin iptal edilmesini istemişti. KDP de Süleymaniye ve Kerkük’te YNK’nin hile yaptığını ileri sürerek, oyların yeniden elle sayılması yada seçimlerin iptal edilmesini talep ediyor. YNK de Hewler ve Duhok’ta KDP’nin seçimlere hile karıştırdığını ileri sürüyor.