KESK kadın çalıştayının sonuç bildirgesi

KESK Kadın Meclisi'nin 'Kadın Emeği ve İstihdamı' başlıklı çalıştayının sonuç bildirgesini açıklandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi’nin 9-11 Kasım’da Ankara’da düzenlediği 'Kadın Emeği ve İstihdamı Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. 

Bildirgede, OHAL ile çalışma güvencesinin ortadan kaldırıldığına dikkat çekilirken, "OHAL süresince çıkarılan KHK’lar eliyle iş güvencesi fiili olarak ortadan kaldırılmış, 24 Haziran sonrası geçiş yapılan yeni rejim uygulamalarıyla birlikte fiili olarak kazanılmış tüm hakların gasp edilmesini kolaylaştıran uygulamalar bu kez de cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle düzenlenmektedir" denildi.

'SAVAŞ POLİTİKALARI CİNSİYETÇİLİĞİ DERİNLEŞTİRİYOR'

Kadınların ekonomik krizin yükünü daha fazla hissettiğinin vurgulandığı bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Milliyetçiliği, muhafazakarlığı ve savaş politikalarını arkasına alarak uygulanan neo-liberal ekonomik uygulamalar cinsiyet ayrımcılığını pekiştirip derinleştirmekte, kadın emeğini esnek parçalı istihdamın vazgeçilmez unsuru haline getirerek, değersizleştirmektedir.

'KADINLAR YÜKÜ DAHA ÇOK HİSSEDİYOR'

Kadınların ev içerisinde görünmez kılınan emeği ücretli istihdam içerisinde de geleneksel kadın rollerine göre konumlandırılmakta, sosyal politikalarla bakım sorumluluğunun her durumda kadınların omzuna yüklenmekte, şiddet taciz ve mobbing kadınların giderek daha fazla yaşadığı temel sorunlar olmaya devam etmektedir. Ekonomik kriz; her geçen gün derinleşmekte, kadınlara performans baskısı, mobbing, angarya, esnek ve güvencesiz çalışmanın artması olarak yansımaktadır ve yaşamın her alanında kadına yönelik her türlü şiddet artıracaktır. KHK’lerle birlikte ihraç edilmiş, ekonomik gelirden yoksun bırakılmış, kamu emekçisi kadınlar ise ekonomik krizin yükünü daha ağır hissetmektedir."

'AKP'NİN MAKBUL KADINI OLMAYACAĞIZ!'

"Biz kadınlar, AKP’nin biat eden toplum yaratmak amacıyla makbul kadın, makbul öğretmen, makbul doktor tarifine sığmayarak, görünen ve görünmeyen emeğimize sahip çıkacağız; krizin bedelini ödemeyeceğimiz bir mücadeleyi hep birlikte yükselteceğiz" mesajının verildiği bildirgede, "Savaşa karşı barış demeye devam edeceğiz" diye belirtildi.