GÖRÜNTÜLÜ

KJA başlattığı kampanya ile tecridi kırmayı amaçlıyor

KJA Urfa Kampanya Koordinasyon Sözcüsü Fatma Doğan, “Önderliğime, Toprağa ve Özgürlüğe sahip çıkıyorum” kampanyası ile Kürt Halk Önderi Öcalan’ın üzerinde uygulanan tecridi kırmaya amaçladıklarını dile getirdi.

AKP hükümeti ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere, Kürt halkı ve Kürdistan coğrafyasına karşı yürütülen tekçi, inkar ve imhacı politikalara karşı Kongreya Jinen Azad (KJA) öncülüğünde 5 Ağustos’ta “Önderliğime, Toprağa ve Özgürlüğe sahip çıkıyorum” şiarıyla Amed’te başlatılan kampanya giderek yayılıyor. KJA tarafından merkezi alınan kampanya kararı ile Urfa ayağını oluşturan program kapsamında yapılacak olan çalışmalara ilişkin KJA Urfa Kampanya Sözcüsü ile koordinasyon üyesi Fatma Doğan ile konuştuk.

‘ASKERİ DARBECİLERİN YAPACAĞINI SİVİL DARBECİLER HAYATA GEÇİRDİ’

KJA’nın başlattığı kampanyanın içerisinde bulunulan süreçte çok önemli işlev göreceğini dile getiren KJA Urfa Kampanya Koordinasyon Sözcüsü Fatma Doğan, 6 ay süresince devam edecek olan kampanyanın bir buçuk iki ayının eylemsellikler ile geçeceğini kaydetti. Bu kapsamda panel ve kadınlar ile mahalle mahalle ve köy köy toplantılar alınarak aktarımların yapılacağını belirten Doğan, bu şekilde başta Kürdistan olmak üzere tüm Türkiye ve dünyaya bu kampanyayı duyuracaklarını ifade etti. “Bu çerçevede Önderliğimize dönük geliştirilen tecrit politikasına karşı kampanyayı büyüterek sesimizi duyuracağız” diyen Doğan, “Özellikle 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra Önderliğimizin sağlığı ve güvenliğinden haber alamamamız, bütün Kürt halkında büyük kaygılara neden olmuştur. Önderliğimize karşı bir bütünen tecrit içinde tecrit politikasının hayata geçirilmesi ile yapılan görüşme başvuruları dahi sözde OHAL nedeniyle kabul edilmiyor ve keyfi bir şekilde görüşmeler engelleniyor. Yapılan askeri darbe girişiminde başarılı olacak olan darbecilerin hayata geçireceği politikaları şimdi AKP ve Türk Cumhurbaşkanı tarafından hayata geçirilmiş durumda. Bizler de KJA’lı kadınlar olarak, Önderliğin özgürlüğünün Kürt halkının özgürlüğü olduğu gerçeğiyle hareket ederek, bu sürecin çözüme ve barışa evrilmesi için bu kapsamda kampanyamızı başlattık” dedi.

‘ÖNDERLİĞİMİZİ, TOPRAĞIMIZI VE DOĞAMIZI SAHİPLENECEĞİZ’

Kampanyalarının Kürdistan ve özelde Kürt halkına karşı sürdürülen savaş politikalarının son bulması ve halkların eşit ve özgürce yaşayabilmesi adına başlatıldığını kaydeden Doğan, bu bağlamda Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşmasının elzem olduğunun altını çizdi. Doğan, Kürt dili, kültürü ve coğrafyasına karşı sürdürülen asimilasyon ve talan politikalarının son bulması için kadınlar öncülüğünde başlattıkları kampanyaya Urfa özelinde de çalışmaların startını verdiklerini ve bu kampanyaya sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. KJA Urfa İl Koordinasyonu tarafından 10 Ağustos’ta Bozova’da yapılan ve bütün il ilçe yapılarının katıldığı bir panel düzenlediklerini ve panele Urfa özelinde yoğun bir katılımın sağlandığını kaydeden Doğan, “Bu panel ile eylem ve etkinliklerimizi deklare ettik. Bununla nasıl bir çalışma yapacağız, kampanyayı nasıl büyüteceğimiz ve yayacağımızı belirledik. Bu kapsamda bütün Urfa merkez ve ilçelerinde eylem ve etkinliklerimiz olacak. Bu kampanya ile Önderliğimizi, toprağımızı ve doğamızı sahipleneceğiz” dedi.

‘KAMPANYA SAYIN ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ESAS ALIYOR’

Doğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1999’dan beridir geçen 17 yıllık süre boyunca esaret altında tutulduğunu hatırlatarak, bu süre zarfında yürütülen tecrit politikalarının gelinen aşamada hat safhaya ulaştığını ve izalasyon politikasının tecrit içinde tecrit politikası ile devam ettiğini ve başlattıkları kampanya ile bu tecridi kırmayı amaçladıklarının altını çizdi. Doğan, “Sayın Öcalan şuan insanlık dışı politikalar ile karşı karşıyadır. Özellikle 15 Temmuz askeri darbe girişimin ardından bir bütünen Önderliğimizden haber alamamaya başladık. Sağlık ve can güvenliğinden doğru ciddi kaygılarımız var. Bu anlamda özellikle kadının öncülüğünde başlatılan kampanyanın özü, Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü esas almaktadır. Bu kampanyayı yaymak ve Önderliğin serbest bırakılarak, özgürlüğüne kavuşması noktasında Kürt halkının da bu çerçevede Önderliğini sahiplenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

KAMPANYA TECRİDİ KALDIRMAYA DÖNÜK SEYİR ALACAK

KJA tarafından 6 ay sürecek olan ve “Önderliğime, Toprağa ve Özgürlüğe sahip çıkıyorum” şiarıyla başlatılan kampanya kapsamında oluşturulan merkezi koordinasyon dışında kampanyanın Urfa ayağını oluşturan çalışmalar hakkında bilgi veren KJA Kampanya Urfa İl Koordinasyon Üyesi Özlem Ekinbaş da kampanya startının 10 Ağustos’ta Urfa’nın Bozova ilçesinde yapılan panel ile verildiğini ve eylem etkinlikleri kapsayan yol haritasının deklare edilerek çalışmalara başlandığını dile getirdi. Kampanyanın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı yürütülen tecrit politikasına ilişkin aktarımlar yapılarak, bunun boşa çıkarılması üzerine ele alındığını belirten Ekinbaş, kampanyanın 15 Temmuz askeri darbe girişiminin sivil darbeye dönüşerek, halka yansımasını ve Öcalan’a dönük derinleştirilerek hayata geçirilen tecrit politikasına karşı verilecek mücadelenin bütününü kapsadığını aktardı.

Ekinbaş kampanyaya ilişkin şunları söyledi: “Kampanya kapsamında Urfa’nın ilçeleri için belli planlamalar çıkardık. Bu doğrultuda belli ilçelerde paneller, belli ilçelerde de kadınlar ile alınacak toplantılar ile kampanyanın içeriği ve mücadele şeklinin aktarımı yapılacak. Kadınların katılımıyla yine ilçelerde yürüyüşler düzenleyeceğiz. Kampanyanın Urfa ayağında Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit politikası, son süreçte yaşanan darbe girişiminin Urfa’ya yansıma boyutları ve toprağımıza, kültürümüze Kürt kadınları olarak Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin bugüne kadar taşıyıcıları ve mirasçıları olan bizlerin neler yapabileceğine ve neler yapacağına dönük bir çalışmalar olacak.”

‘KAMPANYANIN AMACI TECRİDİ BİRAN ÖNCE KALDIRMAK’

Kampanya kapsamında AKP/Saray’ın savaş politikaları sonucu yakıp yıktığı Kürt kentlerinin yeniden inşasının ve dayanışmanın da olacağını kaydeden Ekinbaş, “Amacımız Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın tecrit koşulları kalkmadan, mevcut AKP hükümeti bu koşulları sağlamadan Kürt sorunun demokratik bir çözüme kavuşamayacağını artık bu halk biliyor. Biz kadınlar da bunun öncülüğünü yaparak, Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan’ın özgür şart ve koşullarda cevap oluncaya kadar mücadelemizi vereceğiz. Kürt halkına ve Kürt kadınlarına ve demokrasiden bahseden ve ötekilerin hakkını savunmaktan yana olanlara da çağrımız, kampanya dahilinde yapacağımız çalışmalara katkı sunmalarıdır. Kampanyanın bir bütünen ağırlığı ve içeriği Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan üzerindeki tecrit koşullarına biran önce kaldırılması, bu koşulların sağlanması için de öncülük yapmak” diye konuştu.

...