KJA: Kürt kadınlarını sahiplenelim; her yerde direnelim

KJA'nın eyleminde konuşan Tuncel, gözaltılara tepki göstererek, "Cumhuriyet tarihinde yaşanan krizin tek sebebi, çözülmeyen Kürt sorunudur" dedi. Güven ise kadınlar olarak her yerde direnecekleri mesajını verdi.

Özgür Kadın Kongresi-Kongreya Jinên Azad (KJA), kendi binası önünde, AKP/Saray'ın baskı ve siyasi soykırım operasyonlarına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Polis engeline rağmen eylemlerini sürdüren kadınlar adına, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel açıklama yaptı. Tuncel, şöyle konuştu: "Bugün Diyarbakır Valisi demokratik bir hakkımız olan açıklama hakkımızı yasaklıyor. Suç işleyen bizler değiliz, açıklama yapmamıza izin vermeyen vali ve emniyet güçleridir. 93 yıllık Cumhuriyet tarihinde yaşanan krizin tek sebebi, çözülmeyen Kürt sorunudur. Tam da bu yüzden, arkadaşlarımız KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata ve Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak gözaltındadır. KJA sürekli baskı ve yıldırma politikalarıyla susturulmak isteniyor. Çünkü biz KJA’lı kadınlar olarak bu ülkede kadına yönelik şiddetin toplumsal değil, siyasal olduğunun farkındayız. Fatmagül Berktay’ın a söylediği gibi; şu an yaşanan kriz bir erkeklik krizidir!"

GÜVEN: KADINLAR HER YERDE DİRENECEK

Tuncel’in ardından konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ise, AKP hükümetinin yaratmak istedikleri kadın profiline uymayı reddettikleri için sürekli olarak saldıra uğradıklarına dikkati çekti. Güven, şunları söyledi: "AKP hükümeti evinde oturup çocuk doğuracak bir kadın profili çizmek istiyor. Biz KJA’lı kadınlar olarak bu durumu kabul etmeyip yaşamın her alanında bulunmak istediğimiz için sürekli hedef haline getiriliyoruz. Buradan bir kez daha, kadınlar olarak her yerde direneceğimizi söylemek istiyoruz.’’

'KADIN MÜCADELESİNİ HER ALANA YAYALIM'

Tuncel ve Güven’in konuşmasının ardından eylem son bulurken, KJA'nın yazılı açıklamasında da şunlar kaydedildi:

"Temmuz 2015’ten beri devam eden devlet şiddetinin sol halkası olarak, halka ve halkın temsilcilerine dönük saldırı, gözaltı ve tutuklama politikaları son 3 gündür hat safhaya ulaşmıştır. 25 Ekim 2016’da Amed’in kadın Eş Başkanı, 1980 Darbesi'nde 2 yıl boyunca Amed zindanındaki işkencelere direnen ve iki dönem vekillik yapan KJA’lı Gültan Kışanak ile Eş Başkan Fırat Anlı gözaltına alınmış, belediye binası ablukaya alınarak yüzlerce polis tarafından baskın yapılmıştır.
26 Ekim'de iradesine sahip çıkmak için bu durumu protesto eden halka belediye binası önünde tazikli su ve gaz ile fütursuzca saldırılmış, çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alınmıştır. Bu saldırı esnasında en önde direnen kadınlar özellikle hedef alınmıştır. Gözaltına alınan birçok kadın arkadaşımızla birlikte KJA Eş Sözcüsü Ayla Akat Ata da darp edilerek gözaltına alınmış ve haklarında 5 günlük avukat ve aile ile görüşme yasağı getirilmiştir. Ertesi gün Ayla Akat Ata’nın hem evi hem de eş sözcülüğünü yürüttüğü Kürdistanlı kadın kurumlarının çatısı olan KJA basılmış; tüm belge, arşiv ve bilgisayarlara el konulmuştur.
Tüm toplumsal alanlarda direnerek örgütlenen kadınlar, KJA öncülüğünde mücadeleye devam etmektedir. KJA olarak, Kürt kadınlarını sahiplenmeye, desteklemeye ve kadın mücadelesini tüm alanlara yaymaya çağırıyoruz."
 

...