KJA, Öcalan'ın özgürlüğü kampanyasının İstanbul startını verdi

KJA'nın "Önderliğime, Toprağıma, Özgürlüğe Sahip Çıkıyorum" sloganıyla başlattığı kampanyanın İstanbul startı verildi.

Kampanyaya ilişkin eylem programını açıklayan KJA İstanbul Koordinasyonu'ndan Besra İşsever, Türkiyeli kadınlara özgür bir sistem için demokrasi cephesini birlikte kurma ve büyütme çağrısı yaptı. 

Kongreya Jinen Azad (KJA) öncülüğünde "Önderliğime, Toprağıma, Özgürlüğe Sahip Çıkıyorum" sloganıyla başlatılan kampanya, Amed'in ardından İstanbul'da da deklere edildi. Kampanyanın startının verildiği, HDP Bağcılar İlçe Örgütü konferans salonunda düzenlenen basın toplantısına HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, KJA Koordinasyon üyesi ve İmralı Heyeti'nden Ceylan Bağrıyanık, İstanbul Barış Anneleri Meclisi üyeleri, KJA İstanbul Koordinasyonu üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 

Saygı duruşu ile başlayan toplantı ardından kadınların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride ilişkin daha önce yaptıkları eylemlerin görüntülerinin de yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Barış Anneleri Meclisi'nden Zeynep Çalıhan, darbe girişiminin ardından can güvenliğinden endişe duydukları Öcalan üzerinde ağır bir tecrit uygulandığını belirterek, Öcalan üzerindeki tecrit son buluncaya kadı kadınların sokaklarda olacaklarını söyledi. Çalıhan, "Önderliğin çizgisi bizim kırmızıçizgimizdir" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile barış süreci görüşmeleri başladığı andan itibaren büyük bir barış umudunun doğduğunu fakat bu sürecin iktidar tarafından heba edildiğini söyledi. Buldan, sürecin sona ermesinin ardından müzakere sürecinin yeniden başlaması için Dolmabahçe Mutabakatı'na dönülmesi çağrısında bulunduklarını fakat bu çağrının da değerlendirilmediğini belirtti.

"Hem Kürdistan'da hem Türkiye ve Avrupa'da hem de Ortadoğu'da bu çatışmalı sürece karşı çıkarak kendi özgürlüğümüzü yeniden inşa etmek istiyoruz" diyen Buldan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşamından endişe edilen Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit koşullarının son bulması için başlattıkları kampanyanın büyük önemde olduğunu söyledi. Buldan, "Öcalan başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye'de ezilenlerin ve emekçilerin de hassas konusu. Bu yüzden biz kadınlar Öcalan'dan haber alana kadar sokaklarda ve meydanlarda olacağımızın sözünü buradan veriyoruz" diye konuştu.

Yapılan konuşmalar ardından "Önderliğime, Toprağıma, Özgürlüğe Sahip Çıkıyorum" kampanyası KJA İstanbul Koordinasyonu'ndan Besra İşsever tarafından deklere edildi. İşsever, Öcalan ile İmralı'da değil özgür koşullarda müzakere yapılması gerektiğini söyleyerek, bunun gerçekleşmemesi durumunda Türkiye'deki hiçbir politik sistemin çöküşü yaşamaktan kurtulamayacağını ifade etti. Öcalan'ın özgürlüğünün Türkiye'deki sorunların çözümü olduğunu belirten İşsever, "Sorunun iki muhatabı vardır; Kürtler ve Türkler. O halde süreç iki halkın kaderleri ile ilgili kararları açıklamasının son virajında, tarihin son eşiğinde olduğunu göstermektedir. Bu temelde 'Önderliğime, Toprağıma, Özgürlüğe Sahip Çıkıyorum' kampanyasını bu süreçte vereceğimiz mücadelenin adı olarak belirledik” dedi. 

Özgürlük ve demokratik yaşamın kadınların muhtaç olduğu tek hakikat olduğunu ve kadınlar olarak bu uğurda mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getiren İşsever, Türkiyeli kadın örgütlerine de çağrı yaparak, “Gelin hep beraber özgür bir sistem için demokrasi cephesini kuralım ve büyütelim" dedi.

İşsever, kampanyaya ilişkin şu bilgileri verdi: " 1 Eylül tarihine kadar 'Her halk toplantısı bir eylemdir" şiarı ile İstanbul'un her ilçe, mahalle ve her sokağında kadın toplantıları, paneller ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Barış Anneleri öncülüğünde yapılan nöbet eylemleri daha da güçlendirilerek devam ettirilecek. Ekim ayında 'Önderliğime, Toprağıma, Özgürlüğe Sahip Çıkıyorum' şiarı ile kadın mitingi gerçekleştirilecek. Ekim ayında kadar kampanya çerçevesinde Öcalan'ın özgürlüğü için CPT'ye gönderilmek üzere 100 bin imza toplanması hedeflenecek."