KJK özgür basını sahiplenme çağrısında bulundu

KJK Koordinasyonu, Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tüm kadınları, demokrasi güçlerini özgür basına sahip çıkmaya çağırdı.

Özgür Gündem gazetesi demokrasi ve özgürlük güçlerinin sesi olduğunu ve susturulamayacağını vurgulayan KJK, baskı ve saldırıların kimseyi yıldırmayacağını belirtti.

Erdoğan ve AKP çetelerinin en son yapılmak istenen darbe girişimine verdikleri cevabın darbeye karşı darbe mantığı olarak değerlendiren KJK Koordinasyonu açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Devlet organları içerisinde güvensizlik, kaygı, korku büyümüştür. FETÖ’cü çetelere karşı mücadele etme adı altında geliştirilen tutuklama, işten atma, hayatın çeşitli alanlarında geliştirilen yasaklamalar, baskılar yaşanan kaosu derinleştirmiştir. Devletin yaşadığı bu krizli andaki tahammülsüzlük yaşanan korkudan dolayıdır. Faşizm, toplum muhalefetinden, toplumun örgütlenmesi ve eyleminden duyulan korkudur. AKP’nin pervasızlığı, faşizmi, saldırganlığının nedeni işte bu korkudur. Kürt halkının muhalefetinden büyük bir korku duyulmaktadır.

‘ÖNDERLİKTEN HABER ALINAMIYOR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tehditlere de dikkat çeken KJK, darbe sonrasında Kürt halkının, kadınların ve gençlerin halen Öcalan’dan haber alamadıklarını hatırlattı.

Bu durumun Kürt halkında büyük bir gerginliğe, sabırsızlığa, büyük bir tepki ve öfkeye dönüştüğünü belirten KJK, ‘’Kürdistan ve Türkiye’de halkımız, kadınlar, gençler Önderlikten haber alınıncaya kadar eylemlerini giderek büyütecek ve daha radikal bir biçime dönüştürecektir.’’ Dedi.

Açıklamanın devamında; Özgür Gündem gazetesi Kürt halkının, Kürt özgürlük hareketinin, kadınların, gençlerin tüm eylemlerini, özgürlük ve demokrasi güçlerinin düşüncelerini yansıtmaktadır. Özgürlüğü ve demokrasiyi basın-yayın çizgisinde temsil eden bir gazetedir. Gazetenin çalışanlarına gerçekleşen saldırı ve gazetenin kapatılmasının esas nedeni;  gerçeklerin sesini susturma istemidir. AKP iktidarı tüm basın ve medya kuruluşlarını kendi hâkimiyeti ve denetimine alma hedefini bu kez de Özgür Gündem gazetesi üzerinden yapmak istiyor. Bir tek farklı sesin çıkmaması için basın-yayın kuruluşlarına karşı saldırılarını daha da arttırıyor. Bu saldırıları arttırmasa tüm topluma yalan dolan gerçeği hakikat diye lanse ettirme planlarını nasıl hayata geçirecektir?  Elbette ki özgürlüğün ve demokrasinin sesini temsil eden güçler olduğu müddetçe hakikat saklanamaz. Hakikat bir ışık süzmesidir. En karanlık dehlizlerden daha kolay sıyrılır.  Tüm toplumu, insanlığı aydınlatır. Umut ışığı olur. Mücadele gerekçesi haline gelir.

AKP, iktidarını güçlendirme temelinde toplumsal algıları yaratma amacı ile en çok da yandaş medya ve basın- yayın kuruluşlarını geliştirmek istemektedir. Toplumun tüm kesimleri bu temelde tam bir yalan bombardımanı ve algı operasyonları altında ya düşünemez ya da yanlış düşünür hale getirilmek istenmektedir. Erdoğan faşizmi, içinde bulunduğu zayıf durumu medya ve basın yayın organları yolu ile gizlemek istemektedir. Bundan dolayı özgür basının temsilcilerinden olan Özgür Gündem gazetesi kapatılmış ve onlarca çalışanı gözaltına alınmıştır.’’

ÖZGÜR GÜNDEM SÜREKLİ HEDEF OLMUŞTUR

Türkiye’de özgürlüğün ve demokrasinin sesi olarak yayın yapan özgür Gündem gazetesi 90’lı yıllardan günümüze kadar gelen güçlü, görkemli bir direniş mirasına sahiptir. Türk devlet geleneğinin ötekileştirmeye çalıştığı kadınların, inançların, halkların sürekli yanında olmuş ve yayın politikasını da buna göre belirlemiştir. Doğrunun, hakikatin tüm yönlerini korkusuzca ve cesurca dile getirmiştir. Bu yüzden de Özgür Gündem gazetesinin muhabirleri, yazarları, karikatüristleri, tüm çalışanları sürekli hedef haline gelmiştir.  Şehitler vermiştir. Ancak gazete çalışanları hiçbir zaman geri adım atmamış aksine büyük bir inat ve irade ile çalışmalarını sürdürmüştür. Son gerçekleşen saldırı biçimi, çalışanlarının böyle yaka-paça götürülmesi devletin ne kadar zayıf ve güçsüz bir duruma düştüğünü çok net ortaya koymaktadır.   Özgür Gündem gazetesinin etkili bir yayın politikasına, çalışma performansına ve direniş çizgisine sahip olması saldırıya maruz kalmasına yol açmıştır.’’ denildi.

ÖZGÜR GÜNDEM’E SALDIRI KADIN ÖZGÜRLÜK ÇİZGİSİNE SALDIRIDIR

Özgür Gündem gazetesi geleneği en başından beri kadın özgürlük çizgisine, kadınların yaşadığı sorunları yansıtmaya da hep özenli yaklaştığını ve duyarlı olduğunu belirten KJK, gazete çalışanlarının önemli bir kısmının her zaman kadınlardan oluştuğu, bu yönü ile Özgür Gündem gazetesine yapılan saldırının aynı zamanda kadınların özgürlük mücadelelerini geriletme çabalarının bir parçasını içerdiğini belirti.

ÖZGÜR GÜNDEMİ SAHİPLENME ÇAĞRISI

KJK Koordinasyonu açıklamasında şu mesajı verdi:

‘’Nerede bir özgürlük ve demokrasi kıvılcımı görülmüşse kadınlar mutlaka bu kıvılcımın gür bir ışığı olarak etraflarını aydınlatmışladır. Kadın basın çalışanlarına, muhabirlerine, yazarlarına gerçekleşen saldırılar bu kıvılcımları, bu özgürlük ışıklarını söndürme amaçlıdır ki, bu asla başarılamaz. Başarılamayacaktır. Kadın basın çalışanları, yazarlar direneceklerdir. Ve toplumu aydınlatmaya devam edeceklerdir.

Bu temelde Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasını şiddetle kınıyoruz. Bu tür baskı, şiddet, işkence uygulamalarının, tutuklama ve göz altıların kimseyi yıldıramayacağını çok iyi biliyoruz. Sömürgecilik soykırım politikalarını derinleştirdikçe buna karşılık kadınların, gençlerin, tüm halkımızın ve demokrasi güçlerinin direnişi daha da büyüyecektir.  Direniş çizgimiz birbirimize daha fazla kenetlenmeye ve mücadeleyi büyütmeye yol açacaktır. Birliğimiz daha çok büyüyecektir.

Türkiye’deki bütün özgürlük ve demokrasi güçleri AKP’nin hayatın her alanındaki anti demokratik ve faşist uygulamalarını asla kabul etmeyecek ve ancak daha radikal eylemlilikler ile bu faşizmi durdurmayı başaracaklardır. AKP iktidarı hangi baskı ve zor uygulamaları geliştirirse geliştirsin özgürlük bilincine ulaşmış kadınlar, gençler, halklarımız artık geri adım atmayı asla kabul etmeyeceklerdir. Halklarımız, demokrasi güçleri ve kadınlarla Özgür Gündem çalışanları faşizme karşı birlikte omuz omuza özgürlük yürüyüşlerini onurluca devam ettireceklerdir. Bu temelde faşizme karşı kadınları, demokrasi güçlerini ve özgür basın emekçilerini Erdoğan faşizmine karşı direnişi büyütmeye ve özgür basına sahip çıkmaya çağırıyoruz.’’