Koca Îslami Cumhur'un korkulu rüyası: Bisiklet süren kadınlar!

Dünyaya meydan okumakla övünen İran İslam Cumhuriyeti'nin başı bu aralar Merîvan'da bisiklet süren kadınlarla dertte! Kadınlar yasağa karşı "Yeşil Salı" ismiyle bisiklet sürme eylemi başlattı. 

Dünyaya meydan okumakla övünen İran İslam Cumhuriyeti'nin başı bu aralar Merîvan'da bisiklet süren kadınlarla dertte! İran rejiminin yasaklamasına ve cezalar kesmesine rağmen Doğu Kürdistan'ın Sinê eyaletine bağlı Merîvan kentine kadınlar bisiklete binmekten vazgeçmiyor. 

İran İslam Cumhuriyeti'nin "yasaların çiğnenmesi", "toplumun tahrik edilmesi" ve "şerri kanunların çiğnenmesi" gerekçeleriyle Merîvan'da Zerîwar Gölü kıyısında kadınların bisiklete binmesini yasaklaması ve bunu ihlal edenlere ceza kesmesi üzerine kadınlar "Yeşil Salı" ismiyle başlattıkları bir eylemle her salı günü gölün kıyısında bisiklet sürüyor. 

Haklarında dava açılmasına rağmen yasağı kabul etmeyen kadınların eylemine toplumun farklı kesimlerinden de büyük destek geldi. Bunun üzerine İran rejimi sadece kadınların bisiklet sürebileceği bir park açtı. Ama kadınlar ve insan hakları savunucuları bunun cinsiyet ayrımcılığı olduğunu belirterek kabul etmedi. 

20 Temmuz günü rejim güçleri, kentte bisiklet süren kadınların bisikletlerine el koymuş ve bir daha bisiklet sürmeleri için kağıt imzalatmışlardı. Ferzanigan Kız Lisesi öğrencileri de buna tepki olarak toplu şekilde bisiklet sürme eylemi başlatmıştı. Eylem kısa sürede büyürken, eyleme katılan Leyla Mihemedzade isimli kadın hakkında dava açıldı. 

Mihemedzade ise rejimin iki yüzlü davrandığını ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başını çektiği reformistlerin seçimler öncesi kadınlardan oy almak için birtakım sözler verdiğini ama yerine getirmediğini belirtiyor. 

Kadınların bisiklet sürmesinin yasak olduğu İran'da bu yasak, sadece başkent Tahran ve Rojhilat'ın Sinê eyaletinde uygulanamıyor. Ancak Merîvan Büyük Cami imamı Mistefa Şerzadi, geçtiğimiz aylarda bir hutbede kadınların bisiklete binmesine şiddetle karşı çıkmasının ardından kentteki yargı ve polis harekete geçerek, kadınların bisiklet sürmesini engellemeye başlamıştı.