Köln, Berlin, Hildesheim, Mannheim ve Arnhem’de şehit anmaları

Almanya’nın Köln, Berlin, Mannheim ve Hildesheim kentleriyle Hollanda’nın Arnhem kentinde Ekim ayı şehitler için anma etkinlikleri düzenlendi.

Anmalarda Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef ve QSD Komutanı Şivan Rojhat’ın şahısında işgal saldırısında şehit düşenler de anıldı.

KÖLN

Avrupa Şehit ve Kayıp Aileleri Kurumu (KOMAW) ile NRW Eyaleti’nde bulunan kadın meclislerinin organizesiyle Almanya’nın Köln kentinde bir anma etkinliği gerçekleşti. Ekim ayı şehitlerini anlatan bir sinevizyonu gösterildiği anmada KOMAW Temsilcisi bir konuşma yaptı.

1992 yılının Ekim ayında şehit düşen Gülnaz Karataş (Beritan)’ın şahsında Ekim ayında şehadete ulaşanları anan temsilci “Toplumların tarihi şehitlerin direnişleriyle yazılıyor” dedi. Kürdistan'ın tarihinin de şehitlerin direnişiyle yazıldığını belirten temsilci yine Ekim 1998’de şehit düşen Alman gerilla Andrea Wolf (Ronahî)’i de anarak şöyle dedi:

“Onun bir devleti vardı. Ama o devlet ve demokrasi ona yetmedi. Kürt halkının devriminde yeni bir yol gördü ve yolu tercih etti. Ronahî arkadaş bizimle halklar arasında bir köprü oldu. Bugün dünyada büyük bir destek görüyorsak şehitlerimizin sayesindedir.”

Anmada konuşan Avrupa Kürt Kadın Hareketi Temsilcisi Zeynep Karakoçan ise son dönemde Rojava’da şehadete ulaşan YPG/YPJ’li savaşçılara dikkat çekerek şöyle konuştu: “Şivan arkadaş Serêkanî'de şehit düştü. Ağabeysine şöyle diyor: “Eğer biz ölmezsek Serêkaniyê'de çocuklar ölecek. Çocukların ölmesine izin vermeyeceğiz. O yüzden biz öleceğiz.” Böylesine halkına, çocuklara, kadınlara adanmış ruh Ekim ayı şehitleri ruhudur, PKK ruhudur.”

Şehit yol gösteren, bağlılığın simgesi olduklarını söyleyen Karakoçan, Rojava'da 'Kimse bizi yıkamaz, kimse bizi geçemez' diyen ruhun şehitler ruhu olduğunu belirtti. Bugün bir kez daha özgür Kürdün kazanımlarının yok edilmek istendiğini söyleyen Karakoçan, ama karşılarında Xevrîn, Şivan, Amara gibi özgür ruhlu, şehitlerine bağlı militanları gördüklerini söyledi.

Türk devletinin işgal saldırısı sırasında katledilen Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef'in annesi Suad Mihemed de anmaya görüntülü bir mesaj gönderdi. Bütün şehitleri saygıyla andığını belirten Mihemed “Uluslararası güçler bizi katledebilir, zindana atabilirler ama fikirlerimizi yok edemezler. Canımızı vereceğiz ama toprağımızı vermeyeceğiz” dedi.

Etkinlikte konuşan Rojava Kadınlar Birliği Avrupa Temsilcisi Axîn Gûlo ise Kürt halkının 40 yıldır ayakta olduğunu, bir günün bile rahat geçmediğini belirtti. Son 15 gündür tarifsiz bir direnişin yaşandığını ifade eden Gûlo “Dünyanın hegemonik güçleri bizi tasfiye etmek istedi. Son dönemde gücümüzü rejime vermemizi istediler. Ama direnişimiz buna engel oldu” diye konuştu.

Anma etkinliğinde ayrıca sanatçılar Xelîl Xemgîn, Diyar ve Memo Gül şehitleri anlatan eserler seslendirdiler. Anmada şehit anneleri Yadê, Nazîre ve Zeynep da birer konuşma yaptı. Beritan’ın helvayı sevdiği hatırlatarak anmada helva dağıttı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Ekim ayı şehitler için bir anma etkinliği düzenlendi. DEST-DAN Kadın meclisi ve Şehitler Komisyonu’nun organize ettiği anma etkinliğine şehit ailelerinin yanı sıra kalabalık bir kitle katıldı. PYD Berlinve Ciwanen Şoreşger’in de destek verdiği anmada konuşan Kürt siyasetçi ve TJK-E üyesi Zozan Serhat özgürlük mücadelesinin farklı tarihlerinde ekim ayına denk gelen şahadetleri anlattı. Serhat Türk devleti ve çetelerinin Hevrin Xelef ve diğer kadın devrimcilere uyguladığı vahşete dikkat çeken Serhat şöyle konuştu:

“Bugün Rojava’da şehitlerimize yapılan vahşete bakın, kadın yoldaşlarımızın bedenine saldıran, insanlık dışı uygulamalara bakın. Özgürlük mücadelesi tarihi boyunca bu tür uygulamalarla bizi davamızdan caydırmak istediler. İşte Beritan çizgisi budur. Beritan düşmana çalışan güçlere teslim olmamak ve de örgüt içi tasfiyeciliğe karşı feda eylemi gerçekleştirdi. Bu gelenek biz de Zilanlar, Arinler, Barinler ve en son Rojava’da Çiçek ve Amara yoldaşlar şahsında üst düzeyde yaşandı.”

Alman gerilla Andera Wolf (Ronahi)’nin de Türk ordusunun eline sağ geçmesine rağmen bir ekim günü paramparça edildiğini hatırlatan Serhat “Bugün yaşananların tarihte ve günümüzdeki mimarı sömürgeci faşist Türk devletidir. Biz bu geleneği tanıyoruz. Bu nedenle halk olarak hazırlıklıyız. Bizi şaşırtmıyor” diye konuştu.

TJK-E üyesi Zozan Serhat Gurbetelli Ersöz’den, Meryem Çolak’a ve Berlin’den mücadele saflarında yaşamını yitiren Azime Bilgin (Şervin)’e uzanan kadın şahadet zincirini tek tek anlattı. Her birinin kendi çapında çok önemli mesajlarla dolu olan yaşamlarını bilince çıkarmak ve mücadeleye öyle sarılmak gerektiğini belirten Serhat “Şehadetler mücadelemizi geriletmedi, her şehit atılım ve zafer gerekçemiz oldu” ifadesini kullandı.

Daha sonra şehit anası ve Şehitler Komisyonu üyesi Goze Çalkan da şehit aileleri olarak onur duyduklarını, şahadetlerin asla boşa gitmeyeceğine inandıklarını belirtti. Berlin’den Kürt özgürlük mücadelesi saflarına katılan ve ekim ayında şehit düşen Azime Bilgin (Şervin)’in ablası Xezal Bilgin kız kardeşinin hayatını anlattı. Şehitler üzerine katılımcıların da duygu ve düşüncelerini dile getirdiği anma etkinliği “Şehit Namirin” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla son buldu. Toplanın ardından katılımcılara helva dağıtıldı. 

HİLDESHEİM

Almanya’nın Hildesheim kentinde ise QSD Komutanı Şivan Rojhat (Yûsif Mihemed Salih Nabî) anması gerçekleşti. 6 çocuk babası Şivan Rojhat, 11 Ekim 2019 günü Serêkaniyê'de “Cenga rûmeta Rojava” direnişinde Türk askeri ve çeteleriyle girdiği çatışmada şehit düşmüştü. Şivan Rojhat ''Ben ölürsem kimse cenaze törenimde ve mezarımın üstünde ağlamasın, halay çeksinler" vasiyetiyle hafızalara kazınmıştı.

Hildesheim DKTM’de Cumartesi gününden bu yana devam eden Rojhat’ın taziyesi anma etkinliğiyle sona erdi. Anmada TJK-E Temsilcisi Nupel Munzur, YJK-E Temsilcisi Hakime Yousef ve KOMAW Eşbaşkanı Bavê Husên birer konuşma yaptı. Ayrıca Şivan Rojhat’ın abisi de Rojava’dan anma etkinliği için görüntülü bir mesaj gönderdi. Ekim ayı içinde şehit düşünlerin de anıldığı etkinlik ve iki günlük taziye “Şehit namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

MANNHEİM

Almanya’nın Mannheim kentinde Şehit Aileleri, Ronahi-Berivan Kadın Meclis ve Kürt Toplum Merkezi’nin organizesiyle Ekim ayı şehitlerini anmak için bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Mannheim ve çerçevesinde yaşayan şehit ailelerinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir kitle katıldı.

Anma etkinliği için salon Ekim ayında Kürdistan özgürlük mücadelesi saflarında şehit düşenlerin fotoğraflarıyla donatıldı. KON-MED Eş Başkanı Tahir Köçer ve Zozan Rojava’nun konuştuğu etkinlik katılımcılara helvanın dağıtılmasıyla sona erdi.

ARNHEİM

Hollanda’nın Arnhem kentinde de Ekim ayı şehitleri bir anma etkinliği düzenlendi. KOMAW ve TJK-E tarafından organize edilen etkinliğin açılış konuşmasını KOMAW Hollanda temsilcisi Mehmed Zengin yaptı. Etkinlikte konuşan Kürt siyasetçi Hesen Çewlik şehit Beritan’ın öncülük ettiği direniş çizgisinin anlam ve önemine vurgu yaptı. DEM-NED Eşbaşkanı Şemsê Gulle ise Hewrin Xelef, Fatoş Sağlamgöz ve Beritan şahsında Kürt kadın devrimcilerinin özgürlük mücadelesinde rollerine dikkat çekti. Anma etkinliği sloganlarla sona erdi.