Konca: Özgürlük ve kadınlar kazanacak!

Tutuklandıktan sonra serbest bırakılan ve şimdi tekrar hakkında tutuklama kararı olan HDP Milletvekili Konca, Meclis'te konuştu.

Konca, "Bütün vekiller tutuklanırsa, biz de vekaletimizi 6 milyon seçmenimize veriyoruz" derken, "Özgürlük kazanacak, demokrasi kazanacak, kadınlar kazanacak" mesajını verdi.

HDP’nin Meclis’teki haftalık olağan grup toplantısı Kadın Grup Toplantısı olarak yapıldı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Anneler Günü nedeniyle HDP Grubuna katılan anneleri işaret ederek, annelerin ellerinden öptüklerini ve mücadelelerini selamladıklarını söyledi. Konuşmasının ilk bölümünü Kürtçe yapan Taşdemir, önceki Kadın Meclisi Sözcüleri olan ve bir süre önce tahliye edilen ancak hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılan ve HDP grubuna katılan Besime Konca’yı işaret ederek, “Yakala, tutukla, bırak, yeniden tutukla şeklindeki hukuk garabeti ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

TAŞDEMİR: KADINLAR ÖZGÜRLEŞECEK, ÖZGÜRLEŞTİRECEK

“Kadınların örgütlü olduğu yerde öyle kolay kolay tek adam rejimini inşa edemeyeceklerini biliyorlar” diyerek HDP’nin ve kadınların neden hedef seçildiklerine işaret eden Taşdemir, “Onlara inat kadınlar özgürleşecek ve özgürleştirecektir. Onların korkusu tam da kadınların bu gücünden kaynaklanıyor. Bu hukuksuzluğu yaşatanlar geçmişte olduğu gibi yüzleri kara bir şekilde tarihe geçecektir. Onlar tutuklasa da, hapse atsalar da biz sözümüzü her yerde söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Taşdemir, HDP eş genel başkanları, tutuklu kadın vekilleri, DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel’i, tutuklu belediye eş başkanlarını selamlayarak, “İnadına kadın mücadelesini yükselteceğiz ve inadına HDP kadın partisi olmaya devam edecek” dedi.

KONCA: MECLİS DE HAPİSHANE!

Taşdemir'in ardından Besime Konca sözü aldı.

Hakkında tutuklama kararı olan Konca, kürsüye gelerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tutuklu HDP’lileri işaret ederek, “Biz onlara dört duvar verdik” sözlerine yanıt verdi.

Konca, “İçişleri Bakanı bize dedi ki, 'biz onlara dört duvar verdik.' Cinsiyetçi, hukuk dışı bir yaklaşımla, hukukun değil siyasi kararla bizi oraya gönderdiklerini kendileri ifade ettiler. Ama bu çok önemsedikleri Meclis de dört duvardır. Burada hukuk adalet, halk için siyaset üretilmiyorsa, bu Meclis de, hapishanedir zindandır” diye konuştu.

'GÜCÜMÜZ KORKUTUYOR'

Konca, tutuklanmalarının Türkiye’ye bir fayda sağlamadığını belirterek, “Biz yargı karşısına çıkarıldığımızda kendimizi savunmadık, onlara hukuku ve bu ayıplı anayasayı hatırlattık” diye konuştu. “Biz halkımızın bir parçasıyız, onlar adına siyaset yapalım diye seçildik” diyen Konca, “Bizi Meclis’ten çıkarken tutukladılar sonra bıraktılar, tekrar tutukladılar bir kez daha serbest bıraktılar şimdi bu kararı bir kez daha aldılar. Diğer vekillerimiz için bunları yaptılar. Bizi 3 kez tutuklayıp bıraktılar. Bu tutukla bırak yaklaşımı hukuki değildir. Bu tutuklamaların tekçilikte ısrar edenlerin yaklaşımı olduğunu biliyoruz. Biz güçlü olmasaydık bizi 2-3’üncü kez tutuklamazlardı” diye konuştu.

Hukukun ana ilkesinin “anayasa” olduğunu ancak anayasanın tanınmadığını, her türlü riski göze alan HDP’nin eş başkanları, vekillerini, belediye başkanlarını, üyelerini “anayasayı ihlal ederek” tutukladıklarını dile getiren Konca, “Biz bundan korkmadık, çekinmedik sözümüzü daha güçlü söyleyeceğiz. Onun için buradayım” diye belirtti.

Konca, tutuklu kadın milletvekili ve siyasetçilerin selamlarını ileterek, “Cezaevleri bir ülkede siyasetin yüzünü ortaya çıkaran yerlerdir. Eğer 80 darbesiyle Diyarbakır Cezaevi, Mamak ile hesaplaşılsaydı bugün yaşadıklarımızı yaşamazdık” dedi. Konca, bugün yaşananların 12 Eylül koşullarından daha ağır olduğunu belirterek, cezaevi koşullarına ve insan hakları ihlallerine işaret etti. “Her türlü onur kırıcı muamele cezaevinde yaşatılmaktadır” diyen Konca, hiç kimsenin herhangi bir güvencesi olmadığını ve herkesin her an tutuklanabileceğini, kadınların öldürülebileceğini, taciz ve saldırıya uğrayabileceğini söyledi.

'HALKIMIZLA BİRLİKTE MÜCADELEYE DEVAM'

Tutuklu milletvekillerinin aylarca tecrit koşullarında tutulduğunun altını çizen Konca, sürgünlere dikkat çekerek, sürgünler sırasında saldırıların yaşandığını ve yaşananların “insanlığı utandıran politikalar” haline geldiğini söyledi. “Halkımızın yaşadığı haksızlıklar bizim yaşadıklarımızdan daha az ve önemli değil” diyen Konca, şöyle devam etti: "Bizim yaşadıklarımız, Taybet Ana’nın, Berkin Elvan’ın, Dilek Doğan’ın, Cemile’nin küçük bedeni bozulmasın diye dolaba koyan annesinin ve ailelerinin yaşadıklarından daha büyük değil. Eğer halkımız saldırılara rağmen özellikle kadınlar seslerini yükseltiyorsa, gaz yemeyi, sokakta sürünmeyi göze alabiliyor ve mücadele etmeye devam ediyorsa biz de bu ülkenin 4 duvar haline geldiğini biliyoruz ve biz de burada mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü biz Türkiye’yi özgürleştirmek için büyük mücadeleler yürüttüğümüzü biliyoruz."

'HALKIMIZA VEKALET VERİYORUZ'

Türkiye’de “ya bendensin ya da başına her şey gelebilir” dayatmasının son 3 yılda çok hızlı geliştiğinin altını çizen Konca, bu yaklaşımların Türkiye’yi demokratikleştirmeyeceğini belirterek, “Hem bu kadar hukuktan, özgürlükten, demokrasiden bahsedeceksiniz, Ortadoğu’ya öncülük edeceğinizi belirtecekseniz hem de Suriye’yi aratmayan politikalar üreteceksiniz” diye konuştu. Türkiye’nin yaşadıklarının tarihe geçeceğini belirterek, “Biz de demokrasi ve özgürlüğü geliştirmek için mücadele edeceğiz” diyen Konca, akademisyenlerin açlık grevine dikkat çekerek, gazetecilerin emekçilerin bedel ödediğini ve mücadele verdiğini söyledi. 6 milyon seçmenin kendilerine verdiği oya işaret eden Konca, bu oyların gereğini yerine getireceklerini söyledi. Konca, Türkiye yönetimine de “uygulamalarınızdan bir an önce vazgeçin” çağrısı yaptı. HDP’nin aldığı oylara bir kez daha işaret eden Konca, “85 belediye başkanımız, 10 vekilimiz, eş başkanlarımız tutuklu. Biz vekalet etmeye devam edeceğiz. Biz de tutsak düşebiliriz, biz de seçmenlerimize sesleniyoruz vekaletimizi halkımıza veriyoruz ve bu koşulda 6 milyon seçmen, birer milletvekili gibi çalışmalarını yürütecek” dedi.

HDP Milletvekili Besime Konca, konuşmasını "Özgürlük kazanacak, demokrasi kazanacak, kadınlar kazanacak, halkların kardeşliği kazanacak. An serkeftin an serkeftin” diye bitirdi.