Lübnan’da kadınlar erkek egemen sisteme karşı eylemdeydi

Haftalardır yolsuzluklara karşı halkın tepkisinin dinmediği Lübnan’da bu kez de kadınlar, erkek egemen sisteme karşı kadınların ve çocuklarının hakları için sokağa indi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifasına yol açan protesto gösterilerinin üçüncü haftası dün dolarken, akşam saatlerinde başkent Beyrut’ta binlerce kadın da eylemdeydi.

Ellerinde mumlar ve tencerelerle ülkede değişim isteyen gösterileri desteklemek için bir araya gelen binlerce kadın, “Erkek egemen sistem: Kadın hakları detay değildir, değişim şimdi” sloganlarını haykırdı. Kent merkezindeki Şehitler Meydanı’nda toplanan binlerce kadın mumlar yakarken, tencerelerle tepkilerini dile getirdi.

BAŞKENTTE ÇATIŞMALAR SÜRDÜ

Öte yandan Lübnan halkının ülkedeki yolsuzluklar ve kötü yönetime karşı gösteriler Beyrut’un diğer alanlarında da sürdü. Sahil şeridindeki bir inşaat projesine karşı yürüyen göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktığı bildirildi. Göstericiler, söz konusu inşaat projesiyle kamuya ait alanlar olan sahillerin talan edilmesini protesto ediyordu.

YOLSUZLUKLAR HER TARAFTA

Lübnan 17 Ekim’den bu yana ülkedeki yöneticilerin yolsuzlukları ve yetersizliklerine karşı düzenlenen protesto gösterileriyle sarsılıyor. Ülkedeki tüm farklı inanç ve halklardan bireylerin katılım gösterdiği gösteriler sonrasında yıllarca başbakanlık yapan Saad Hariri, 29 Ekim’de istifa etmek zorunda kalmıştı.

Lübnan, Transparency adlı kuruluş tarafından yolsuzluklar konusunda 180 ülke arasında 138’inci sırada gösteriliyor. Mali Savcı Ali İbrahim tarafından eski başbakanlardan Fuad Siniora ve Necib Mikati ile kimi bakanlar hakkında soruşturmalar açılmıştı.