Macron: DAİŞ ile kimin savaştığını unutmak istemiyoruz

Erdoğan’la görüşme ardından konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye’nin ‘güvenlik kaygılarını’ anladıklarını söylerken, “Ancak DAİŞ ile kimin mücadele ettiğini unutmak istemiyoruz” diye vurguladı. 

ABD ve Fransa liderlerinin görüşmesi ardından NATO’da Türkiye kaynaklı sorunların giderilmesi için yapılan dörtlü zirveden sonra da ‘belirsizliklerin’ ortadan kalkmadığı açıklaması geldi.

Londra’daki NATO Zirvesi kapsamında birliğin ‘beyin ölümünün’ gerçekleştiği açıklamalarıyla gündemde olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Başkanı Donald Trump bir araya gelmişti. Görüşme sonrasında açıklama yapan Macron, özellikle Türkiye’nin hem YPG’ye karşı tutum alınması için NATO’ya yaptığı şantajları hem de Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin alınmasını bir kez daha eleştirdi.

Macron, Türkiye’nin ABD’den Patriot sistemi alamaması nedeniyle bir başka NATO üyesi yerine doğrudan Rusya’ya yönelmesine tepkisini yineledi.

DÖRTLÜ ZİRVE SORUNLARA ÇÖZÜM OLMADI

Bu görüşmeden sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Büyük Britanya Başbakanı Boris Johnson ile Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında Suriye gündemli bir zirve düzenlendi.

Görüşme sonrasında açıklama yapan Emmanuel Macron, Türkiye’nin işgal saldırılarıyla birlikte daha da karmaşıklaşan Suriye konusundaki belirsizliklerin ortadan kalkmadığını söyledi. Macron, krizin aşılması için çalışmaların sürmesi konusunda görüş birliği içerisinde olunduklarını da kaydetti.

“DAİŞ İLE KİMİN SAVAŞTIĞINI UNUTMAK İSTEMİYORUZ”

Türk ve Alman liderlerin ‘iyi bir görüşme’ olduğu yönündeki beyanlarına karşılık Macron, Fransa’nın ‘önceliğinin’ DAİŞ çeteleriyle mücadele olduğunun altını çizdi. Macron’un bu sözleriyle Türkiye’nin Kürt ve diğer Rojava halklarına karşı işgal saldırıları ile YPG’yi ‘terörist’ olarak kabul ettirme yönündeki şantajına cevap verdiği anlaşılıyor.

Macron, Türkiye’nin sık sık dile getirdiği ‘güvenlik endişelerine’ anladıklarını söylerken, “Ancak DAİŞ ile kimin mücadele ettiğini unutmak istemiyoruz" sözleriyle YPG öncülüğünde QSD güçlerinin çetelere karşı verdiği mücadeleyi hatırlattı.

Macron gün içindeki bir başka açıklamasında da Türkiye’nin DAİŞ ve benzeri çetelerle iş birliğine dikkat çekmişti. Fransa Cumhurbaşkanı, ayrıca Türkiye’nin Ekim’de başlattığı işgal saldırıları nedeniyle DAİŞ ile süren mücadeleden sapıldığı uyarısında bulunmuştu.