'Temel hedefimiz; Önderliğimizin ve kadınların özgürlüğü'

KJK Yürütme Konseyi Üyesi Dilan Malatya, 8. Kadın Kurultayı'nda önemli kararlar aldıklarına dikkat çekerek, Ortadoğu halkları ve kadınların özgürlüğünün Öcalan'ın özgürlüğüne bağlı olduğunu belirtti.

Savunmanın sadece silahla olamayacağını, demokratik modernite ve demokratik ulusun inşasıyla da savunmanın yapılabileceğini vurgulayan Dilan Malatya, "Önümüzdeki süreçte en temel hedeflerimizden birisi Önderliğimizin fiziki olarak özgürleştirilmesi, kadın devriminin yapılması ve toplumsal, kültürel devrimin temelini atmak olacaktır" dedi.

Komalên Jinên Kurdistan (KJK) 8. Kadın Kurultayı'nı 2-6 Eylül 2017 tarihleri arasında yaptı.

KJK Yürütme Konseyi Üyesi Dilan Malatya, kurultayın gündemine dair ANF'ye değerlendirmelerde bulundu...

'9 BOYUTU TARTIŞTIK, ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK'

Kurultayda Demokratik Konfederal sistemin inşasıyla alakalı sorunların ve Demokratik Ulusun 9 boyutunun tartışıldığını söyleyen Malatya, "8. KJK Kadın Kurultayında öne çıkan önemli tartışmalardan bir tanesi de, inşa sorunlarımız oldu. Neden böyle bir gündem öne çıktı? Çünkü Kadın Hareketi olarak kendi sistemimizi yeniden inşa ediyoruz. Demokratik Konfederal temelde sistemin inşası bizim açımızdan önemlidir. Sistemimizi de daha çok boyutlar temelinde inşa ediyoruz. Kurultayda 9 boyut ekseninde tartışmalar yürütüldü. Sosyal boyut, siyasi boyut, hukuk boyutu, sağlık, eğitim, diplomasi, özgür eş yaşam, kültür ve öz savunma; yani bir bütünen kadının toplumsal sistemini ifade eden tüm boyutları kurultayda tartıştık" şeklinde konuştu.

Malatya şu değerlendirmelerde bulundu:

"Önemli bir pratik süreçten geçtik. Bu önemli pratik süreç içerisinde sisteme yönelik sorunlar çıktı. İlk defa böyle bir sistemin inşasını yapıyoruz. Kadın Hareketi olarak büyük gelişmelerin yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Bir yandan savaşın yaşandığı, bir yandan da bu savaşla birlikte kendi sistemimizi inşa ettiğimiz bir süreç. Elbette ki bunun zorlukları var. Zorlandığımız boyut daha çok zihniyetle bağlantılıdır. 5000 yıllık erkek egemenlikli zihniyetin kadın üzerinde yaratmış olduğu zihniyet parçalanması var. Ve bununla birlikte toplumsal bir parçalanma, yani bir bütünen kadın toplumsallığını parçalayan bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Bunu yeniden inşa etmek tabii ki kendisiyle birlikte belli zorlukları da getirecektir. Bunlar aşılır, bunların aşılması için önemli çabalarımız oldu geçmiş pratiklerimizde. Sistemimizi inşa etmede kapsamlı tartışmalar yürüttük. İşte bu Kurultayda da sorunlarımızı tartıştık ve bu sorunlarımızı nasıl aşacağız, aşabiliriz üzerinden de kapsamlı tartışma ve önemli kararlaşmalara gittik.”

'SAVUNMA SADECE SİLAHLA YAPILMAZ...'

Malatya, savunmanın sadece silahla olamayacağını, demokratik modernite ve demokratik ulusun inşasıyla da savunmanın yapılabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu tatışmalarda; savaşın çok yoğun yaşandığı bir ortamda kadının kendisini sadece silahla savunmayacağı ve en temel savunmanın sistemin inşası olduğu gerçekliği ortaya çıktı. Bununla birlikte toplumu inşa edebilmek için, bu toplumun öncülüğünü yapan kadrolar olarak en başta kendi zihniyetimizi, kendimizi inşa etmemiz gerekiyor. Önderlik 'kendisini özgürleştirmeyen bir birey toplumu özgürleştiremez, adaletli olmayan bir birey başkasının adaletini savunamaz' diyor. Bugün toplumun inşası için yola çıktık. Toplumun inşası için ilk başta birey olarak kendimizi inşa etmemiz gerekir. Çünkü bugün inşayı gerçekleştirmek için demokratik bir zihniyet, demokratik bir yaşam ve komünal bir zihniyet gerekiyor. Her şeyden önce bunu kendimizde başlatıp, topluma öncülük ederek gerçekleştirmemiz gerekiyor.”

KADIN SİSTEMİNİN İNŞASI

Demokratik Suriye Federasyonu'nun model alınarak tartışıldığını dile getiren Malatya, şunlara dikkat çekti:

“Pratikte her şeyi kendimizden başlatarak yapabiliriz. Somut olarak şunu söyleyebiliriz; bugün en temel devrim alanı olan Rojava’da sistemimizin inşasını çok net görebiliriz. Biz savaş koşullarında bu sistemi nasıl inşa ediyoruz? Büyük gelişmeler de kaydettik. Bugün Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu ve Rojava’da kadın kendi öz savunmasını oluşturdu, kendi ekonomisini, kooperatiflerini oluşturdu. Sistemin en temel ayaklarından bir tanesi de kooperatifler, akademiler, meclislerdir, diyoruz. Bunlar pratik olarak orada uygulanıyor, büyük gelişmeler de kaydedildi. Rojava ve Demokratik Kuzey Suriye Federasyon modeli kurultayımızda önemli bir gündem maddesi olarak tartışıldı. Modeldir ve bizim bu modeli Kürdistan’ın diğer parçalarına yayma hedefimiz var.”

Eş başkanlık ve eşit temsiliyetin önemine dikkat çeken Malatya, bunun kadın sisteminin inşası olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

“Bunun yanında elbette ki sadece Kürdistan açısından değil, bu modeli Ortadoğu’da pratikleştirmek istiyoruz. Bizim bu sistemde şöyle bir hedefimiz var; biz Ortadoğu’da kadının demokratik konfederal sistemini oluşturmak istiyoruz. Bunun inşasını Rojava Devrimi ile başlattık. Bundan önce Bakurê Kurdistan’da da böyle bir deneyimimiz oldu. Kürdistan dışında da bizim birçok alanda deneyimimiz oldu. Bu konuda yoğun tecrübe sahibiyiz. Artık bu sistemi daha güçlü örmek gerekiyor. Aslında Önderliğimizin bu projesi Kürt kadını öncülüğünde başarıya ulaştı, diyebiliriz. Ortadoğu açısından bunu daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor. Tabii ki bunları yeterli görmüyoruz. Bundan dolayı kurultayımızda aldığımız önemli kararlar oldu. Bunu da komün ve meclislerden başlayarak, daha komünal bir zihniyetle meclisleşme gerçekliğini kendi halkımıza da kavratarak, kadınların daha güçlü katılımıyla büyük gelişmeler elde edeceğiz.

Toplumdaki kadının bu sistemi inşa etmesinde önemli bir rolü var. Şu an önemli bir katılımı kadın sağlıyor. Komünlerin yüzde 80’i kadındır, meclislerde, yine kooperatiflerde de bu böyledir. Tüm boyutlarda kadınlar bunun öncülüğünü yapıyor. Sistemimizin en gelişmiş boyutunu şöyle ifade edebiliriz; eş başkanlık sistemini tüm kurumlarımızdan başlatıp, komünlere kadar yaygınlaştırdık. Yine eşit temsiliyet sistemi var. Bunlar demokratik sistemin esasıdır. Eş başkanlık ve eşit temsiliyet sistemini kadın sisteminin inşa edilmesi olarak ifade edebiliriz.”

'DEMOKRATİK ULUS BİR KADIN SİSTEMİDİR'

Demokratik Ulus inşasını kadınların yaptığını kaydeden Malatya, tüm Ortadoğu kadınlarının devrime öncülük edecek düzeyde örgütlenmesinin önemini vurguladı. Malatya, "Önümüzdeki süreçte bunu sadece Kürt kadınlarıya değil, diğer kadınlarla da bu sistemi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Arap kadınları bu sistemin inşasına dahil olmuştur, yine Ermeni, Türkmen, Çerkes, Asuri ve Süryani kadınları da bu sisteme dahil olmuşlardır. Yani aslında bu temelde demokratik ulusun inşasını kadınlar oluşturmaktadır. Bunun inşasında kadın rol oynuyor ve öncülük yapıyor. Demokratik ulusun kendisi bir kadın sistemidir. Bunları kurultayda kapsamlı tartıştık. Önümüzdeki süreçte bu sistemi Ortadoğu’ya taşırmak, Ortadoğu’daki devrimlerde kadın öncülüğünü örgütlemek, demokratik konfederal örgüt yaratmak, kadınlar boyutuyla bunları yaratmak bizim için önemlidir" diye belirtti.

'ÖNDERLİĞİN FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜ SİSTEMİN İNŞASINA BAĞLI'

Ortadoğu halklarının ve Öcalan’ın özgürlüğünün, sistemin doğru inşasından geçtiğini dile getiren KJK Yürütme Konseyi Üyesi Dilan Malatya, son olarak şunları kaydetti:

“Kadın devrimi de buna bağlıdır. Önderlik 'benim özgürlüğümü birkaç eylemle gerçekleştiremezsiniz' diyordu. Önderlik zaten düşünsel olarak özgür bir insandır. Ama Önderliğin fiziki özgürlüğü sistemin inşasına bağlıdır. Biz sistemi ne kadar hızlı ve güçlü inşa edersek, kesinlikle Önderliğimizi fiziki olarak da özgürleştireceğiz. Kadın devrimi de buna bağlıdır, bu sistemin inşasına bağlıdır. Önümüzdeki süreçte en temel hedeflerimizden birisi Önderliğimizin fiziki olarak özgürleştirilmesi, kadın devriminin yapılması ve bununla beraber toplumsal ve kültürel devrimin temelini bu şekilde atmak olacaktır.”