Marya’nın Cehennem’e dönüşmesi

Zap’ın ortasında uçurumlardan oluşan doğal bir kale gibi meydan okuyan ve Asuri halkının ‘Marya’ dediği tepenin, Türk askerleri için Cehennem Tepesi’ne dönüşmesinin hikayesi var.

Türk ordusunun karadan ve havadan saldırdığı Zap’ta, bölgenin Asuri halkının ‘Marya’ adını verdiği tepe, Güney Kürdistan tarafından bakıldığı zaman oldukça yüksek ve heybetli görünüyor. Genel olarak uçurumların hakim olduğu bu tepede kayalıklar ve ormanlar içi içedir. Gerilla savaşı için oldukça elverişli bir alan. Eteklerinden zirvesine doğru çıkıldıkça tepe daralıyor. Hatta uzaktan başı dik, oldukça sivri, her an patlamaya hazır bir volkana benziyor. Adeta çevresine üstten bakan bir asi gibi duruyor Zap’ın ortasında. Uçurumlardan oluşan doğal bir kale gibi meydan okuyor çevresine.

Gerilla içinde bu doğal kaleye ‘Marya’ denilmiyor. Son günlerde çokça duyulan bir tepe burası. Gerilla içinde Girê Cehennem, deniliyor. Aslında askerler içindir, Türk askerlerinin cehennemidir. Marya’dan Cehennem’e dönüşmesinin de hikayesi var.

TEPEYE GİRDİKLERİNE PİŞMAN OLDULAR

Türk ordusunun yaptığı bir ‘sınır ötesi’ işgal saldırısında Türk askerleri, Marya’ya yerleşir. Tepenin yüksek, korunaklı ve hakim olmasından dolayı dönemin komutan ve generalleri, çok sayıda askeri burada konuşlandırır. Gerilla ise hemen büyük bir eylem için hazırlıklara başlar. Gerilla, baskın eylemiyle tepedeki askerlerden 100’den fazlasını öldürür. Günümüzdeki gibi birçoğu kendini uçurumlardan atar, delirir ve arazinin derinliklerindeki ağaç ve kaya diplerinde saklanır. Gerillanın yaptığı bu büyük eylem, askerlerin olduğu kadar komutan ve generallerin de psikolojisini bozar. Eylem sırasında kendini gerillanın elinden kurtarmaya çalışan yaralı bir asker ile komutanı arasındaki diyalog bu tepenin isminin değişmesine neden olur. Yaralı bir şekilde kaçmaya çalışan asker, tepenin uçurumları ve korkunç arazisinde gerilladan saklanıp kurtulmaya çalışırken, kendisine “neredesin, yerini söyle” diyerek seslenen komutanına “cehennemdeyim, cehennemin dibindeyim” diyerek cevap verir. İçinde bulunduğu durumu ve coğrafyayı cehenneme benzeten bu askerin itirafından sonra Tepe Marya’nın adı artık ‘Tepe Cehennem’ olarak değişir. Bu olaydan sonra tepenin adı gerilla içinde de ‘Girê Cehennem’ olarak kalır.

BİR KEZ DAHA CEHENNEMİ YAŞIYORLAR

Bu tepenin ya da Zap’ın, Türk ordusuna hiçbir geçit vermediği, yakın tarih itibarıyla da sabittir. Yaşadıklarından ders çıkarmayacak kadar kibirli Türk ordusu, 2022’de tekrar bu tepeye saldırdı. Tarih tekerrür ediyor. Türk ordusu Girê Cehennem’de yine cehennemi yaşıyor. Örneğin 24 Mayıs’ta yaşananlar. Zap’ın asi dağları içindeki başı dik Cehennem Tepesi. Girê Cehennem’e mevzilenen işgalci askerler ve karşılarında yine gerilla. Saat 05.00. Hareketli bir gerilla timi keşif uçaklarının altında sızma yapa yapa Türk mevzilerine ulaşıyor ve bomba atışıyla baskın eylemini başlatıyor. Sonrasında ise düşen mevziler, gerillanın üzerine gittiği asker cenazeleri ve kaldırılan silahlar. Geçmişte yaşananların benzerini, gerilla çok daha zor şartlarda gerçekleştiriyor ve Türk ordusuna bir kez daha cehennemi yaşatıyor. 12 dakika süren bu yıldırım eylem sonucunda Türk ordusu 2’si üst düzey komutan olmak üzere toplam 18 kayıp veriyor. Bu eylemde gerilla askerlerin üzerinden silah ve askeri malzeme kaldırıyor. Gerîla TV’nin yayınladığı baskın görüntüleri, Türk ordusunun halini yeterince sergiliyor.