Maxmurlu anneler oturma eylemini sonlandırdı

Maxmur yönelik ambargoya karşı Hewler’deki KDP asayiş noktasında 27 gündür oturma eylemi yapan Barış Anneleri, eylemlerine son verdi.

Hewlêr’de 17 Temmuz’da Türk konsolosluğunda çalışan bir MİT sorumlusuna yönelik saldırı ardından Maxmur’a yönelik uygulamaya konulan ambargoya karşı anneler yaklaşık bir aydır kesintisiz eylem halindeydi.

1 Eylül’de Hewlêr girişimde bulunan KDP asayiş kontrol noktasında oturma eylemi yapan anneler, zorluklara rağmen eylemlerini 27 gün sürdürdü.

Barış Anneleri, bir basın açıklaması ile eylemlerini sonlandırdıklarını açıkladı.

Anneler adına açıklamayı yapan İştar Meclisi Üyesi Nursan Sezgin, Türk devletinin zulmünden kaçan ve 26 yıldır inkar, imha politikalarına karşı direnen Maxmur halkı 72 gündür ambargo altında olduğunu hatırlattı.

Nursan Sezgin, “Maxmur halkı bugün de AKP ve ortağı KDP’nin saldırı ve ambargosu altında. KDP tarafından Maxmur halkına yönelik uygulanan ambargoya karşı Barış Anneleri 27 gündür Hewlêr ile Maxmur arasında bulunan KDP asayiş kontrol noktasında oturma eylemi yapıyor” dedi.

Sezgin, “Barış Anneleri bugün eylemlerini sonlandırıyor. Eylemlerini sonlandırmalarının nedeni KDP’nin taleplerine kayıtsız kalışı ve annelere yönelik baskıların artmasıdır. Buradaki eylemimizi sonlandırıyoruz ama farklı eylem ve etkinliklerle mücadelemizi sürdüreceğiz” diye ekledi.

Eylem “Jin jiyan azadî”, “Bimire îxanet” sloganları ile sona erdi. Anneler daha sonra KDP Asayiş kontrol noktasından Maxmur’a doğru yürüyüşe geçti.

KDP yönetimi 17 Temmuz’da Hewlêr’de bir MİT sorumlusunun öldürüldüğü olayı gerekçe göstererek, kampa yönelik ambargo hayata geçirmişti.

Maxmur’da 13 binin üzerinde Kürt mülteci yaşıyor. Sıklıkla saldırı ve baskılara maruz kalan kampa yönelik 6 Aralık 2017 ve 13 Aralık 2018 tarihlerinde Türk devleti tarafından hava saldırıları düzenlenmişti. Bu saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

19 Temmuz’da yeni bir saldırı kampanyası başlatıldı. Türk devletinin kamp yakınlarına attığı üç bomba nedeniyle iki sivil yaralandı. Ayrıca KDP’ye bağlı güçler kampta yaşayan bir çok sivili tutukladı ve 19 Temmuz’da kampa giriş ve çıkışlar tamamen yasaklandı.