Meme kanseri: Genç kadınlarda erken teşhise duyarlılık arttırılma

Paris’teki Curie Enstitüsü tarafından yapılan bir açıklamada, meme kanserinde erken teşhise yönelik duyarlılığın daha az olduğu genç kadınların daha fazla risk altında olduğu uyarısı yapıldı.

Fransa’da faaliyet gösteren Curie Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, genç kadınlar arasındaki meme kanseri vakalarının gözden kaçırıldığına dikkat çekildi.

Günümüzde meme kanserine yakalananların yüzde 5’inin 40 yaş altı kadınlar olduğuna işaret edilen açıklamada, her yıl meme kanseri teşhisi konulan 40 yaş altı kadın sayısının 3 bine yakın olduğu kaydedildi. Teşhislerin toplam sayısının yılda 58 binin üzerinde olduğu belirtilen açıklamada, meme kanserine yakalanma yaşının ortalama 63 olması nedeniyle bu rakamın oldukça önemli olduğu vurgulandı.

GENÇ KADINLARDA DAHA AZ DUYARLILIK

Curie Enstitüsü’ne göre, genç kadınlar arasında meme kanserinin bu oranda olması, erken teşhise karşı duyarlılığın yeterince oluşturulamamasından kaynaklanıyor. Açıklamada buna ilişkin, “Genç kadınlardaki meme kanseri bir realite olsa da hem geniş kamuoyunda hem de sağlık sektörü çalışanları arasında bu pek bilinmiyor. Böylelikle, hastalığa dair ilk işaretler veya organlardaki olağandışı büyüme genç kadınlarda pek de endişe uyandırmıyor” tespitine yer verildi. Açıklamada, erken teşhise yönelik duyarlılığın arttırılması gerektiği dile getirildi.

45 YAŞ ALTINDA HASTALIKLA YAŞAMA SÜRESİ DAHA AZ

Fransa örneğinde, daha ziyade 50 ila 74 yaş arası kadınların meme kanserine yakalandığı belirtiliyor. Hastalığa yol açan risk faktörleri arasında hormonal nedenler, ilk doğum yapma yaşının 25’lerden 30’lara kadar çıkması, regl yaşının düşmesinin yanı sıra çevresel etkiler gösteriliyor. Ayrıca aşırı kilolar, fiziki aktivite yapmama, içki ve sigara kullanımı da risk faktörleri arasında.

Yine Curie Enstitüsü’nün verilerine göre, meme kanserinin teşhisinden sonraki yaşanan süre uzamaya devam ediyor. 45 yaş altı kadınların yüzde 90’ı teşhis konulduktan sonra en az 5 yıl sonra da hayatta iken, 45-74 yaş arası meme kanseri hastalarında bu oran yüzde 92’ye kadar çıkyor.

45 yaş üstü kadınlarda meme kanseriyle yaşama süresinin uzamasının başlıca nedeni olarak ise, menopoz dönemini geride bırakan hastalara hormonal terapi yönteminin tercih edilmesi gösteriliyor.

Öte yandan, genç kadın hastaların kemoterapi sonrasında çocuk sahibi olamama endişesine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, genç kadınların doğurganlıklarının korunabilmesi için yumurtalarının (oosit) saklanmasının önerilmesi gerektiğini de vurguluyor.