'Merhabalaşan' kadın tutsaklara hücre cezası!

Ankara Sincan Kapalı Kadın Cezaevinde tutuklu bulunan Zeynep Avcı gönderdiği mektupta cezaevinde artan hak ihlallerine dikkat çekti. Zeynep Avcı, cezaevlerinde uygulanması planlanan tek tip kıyafet dayatmasına karşı direneceklerini dile getirdi.

Sincan Kapalı Kadın Cezaevinde uzun zamandır yasaklamalar, kısıtlamalar ve hak ihlallerinin yaşandığını anlatan Zeynep Avcı, zaten sınırlı olan spor, kurs vb. faaliyetlerin de komple kaldırıldığını belirtti.

Sınırlı saatlerde de olsa haftanın belli günleri bir araya gelen tutsaklara uygulanan muameleyi de aktaran Zeynep Avcı, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Son günlerde sınırlı olan bu etkinliğe çıkartılan her arkadaşa daha koridordayken ‘şöyle dur’, ‘şuraya geç’, ‘orada bekle’ gibi komutlar vererek askeri nizam uygulamaya çalışıyorlar. Amaçları gerilimi arttırmak. Hatta koridorda karşılaştığımız arkadaşlarla sarılmamız ve merhabalaşmamız bile yasak.

En son arkadaşlar koridorda sohbet dönüşü koğuşlara geçecekleri sırada vedalaşmak için sarılıyor ve o sırada müdahale edilip, ‘yasak’ deniliyor. Buna itiraz eden arkadaşlara ki bunlardan bir tanesi ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu ’dur, hücre cezası veriliyor. Hücre cezası verilen bir diğer arkadaşımız Sermin Demirağ'ın ise dört yıllık bir cezası kalmış. Sevim, 26 yıldır cezaevindedir. Bu keyfi soruşturmanın altında çok masumane bir yaklaşım olmadığı ortada.’’

Sincan Kapalı Kadın Cezaevinde daha önce mavi, yeşil ve kahve tonları kıyafetlerin yasaklandığını belirten Zeynep Avcı, "Şimdide bu yasağa ‘siyah’ da eklendi. Bu yasağın sadece kadınlara dönük olduğu, güvenlik zafiyeti oluşturduğu bakanlık tarafından alınan bir karar olduğu söyleniyor. Bir taytın, atletin, tişörtün nasıl bir güvenlik zafiyeti oluşturduğunu anlamakta zorlanıyoruz. Bu nedenle Adalet Bakanlığı’na yazdığımız dilekçelerle sorduk, bakalım yanıt ne zaman ulaşır bize bilemiyoruz… Biz takipçisi olacağız, sizlerin de bu konuda takipçisi olmanızı istiyoruz. Bu renk yasaklarının sınırlarının genişletilmesi tek tip kıyafete geçişin habercisi. Biz kadın tutsaklar olarak bu yasakları, tek tipi kabul etmeyeceğiz" diyor.