#MeToo etkisi: Tour de France’daki cinsiyetçi gelenek kaldırıldı

Dünyanın birçok ülkesinde geçtiğimiz yıl başlatılan ve neredeyse yaşamın her alanına yayılan taciz ve tecavüzleri teşhir etmeyi amaçlayan #MeToo hareketinin etkisiyle kadını obje olarak gören bir uygulama daha son buluyor.

Paris Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan karar uyarınca, ünlü Tour de France (Fransa Bisiklet Turu) yarışmasının sonunda kadınların ‘podyum kızı’ olarak yer alması uygulaması kaldırıldı. Söz konusu uygulama, turun galiplerinin kadınlar tarafından öpülmesi gibi bir ‘geleneğe’ dayanıyordu.

Meclis’in karar tasarısında ise, bu uygulamanın kadınları obje olarak görme anlayışının tezahürü olduğu vurgulanırken, çağımıza ait olmadığının altı çizildi. Uygulamanın ‘cinsiyetçi bir stereotip’ olduğu dile getirilen karar tasarısında, bu yıl Temmuz ayında başlayacak Tour de France yarışmasından itibaren son verileceği belirtildi.

Meclis’te oy çoğunluğuyla kabul edilen bu karar, geçtiğimiz yıl başlayan #MeToo hareketinin etkisiyle gündeme gelmişti. Daha önce de Formula 1 otomobil yarışlarında kadınların başlangıç çizgisinde bulunması uygulamasına son verilmişti.

Yine birçok otomobil üreticisi, uluslararası fuarlarda kadınların gösterime çıkarılan araçlarla birlikte boy göstermesi uygulamasına son vereceklerini ilan etmişlerdi.